kluski śląskie

Kluski śląskie

Kluski śląskie z charakterystyczną dziurka, to klasyka kuchni polskiej.

Kluski śląskie

Kluski śląskie z charakterystyczną dziurka, to klasyka kuchni polskiej.

Kluski śląskie są miękkie i rozpływają się w ustach. Doskonale smakują zaraz po wyjęciu z wody, jak i z dodatkami: smażoną cebulka, różnymi sosami, czy mięsem. Bardzo lubię je w wersji smażonej bez dodatków. Kluski można mrozić.
Do ich przygotowania potrzebujesz tylko 3 składników: ziemniaki, masło, mąka ziemniaczana + sól. Do zrobienia klusek śląskich możesz wykorzystać ziemniaki, które zostały z obiadu lub świeżo ugotowanych.
Przepis i wykonanie jest bardzo proste, każdy sobie poradzi.


Jeżeli chcesz mieć mieć w kluskach idealne dziurki, to użyj łyżki do miodu. Końcówka łyżki wykonasz równe i ładne dziurki 🙂

Przepisy, które mogą Cię zainteresować

Kluski śląskie

Kluski śląskie z charakterystyczną dziurka, to klasyka kuchni polskiej.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
kluski śląskie
Czas przygotowania 30 minutes
Czas gotowania 30 minutes
Danie Kolacja, Obiad
Kuchnia polska
Porcje 40 szt.

Sprzęt

  • 1 praska do ziemniaków
  • 1 duża miska
  • 1 łyżka do miodu

Składniki
  

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyzka masła
  • ½ łyżki soli
  • 2 l wody do gotowania + sól około 1 łyżeczki
  • ¼ porcji ziemniaków mąka ziemniaczana

Przygotowanie

  • Ziemianki ugotuj, delikatnie ostudź, następnie przepuść przez praskę. Dodaj masło i wszystko wymieszaj. Masę wyrównaj, podziej na 4 części rysując krzyż. Wyjmij 1 część ziemniaków i w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczana, dodaj sól u wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Formuj małe kulki, końcówką łyżki od miodu zrób w kulkach dziurkę.
  • Wodę zagotuj z dodatkiem soli. kluski gotuj partiami, przez 2-3 min- do wypłynięcia.

Film:

  • przygotowanie
tagi kluski, kluski śląskie, ziemniaki
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!