Kluski śląskie
Kluski śląskie z charakterystyczną dziurka, to klasyka kuchni polskiej.
Kluski śląskie są miękkie i rozpływają się w ustach. Doskonale smakują zaraz po wyjęciu z wody, jak i z dodatkami: smażoną cebulka, różnymi sosami, czy mięsem. Bardzo lubię je w wersji smażonej bez dodatków. Kluski można mrozić.
Do ich przygotowania potrzebujesz tylko 3 składników: ziemniaki, masło, mąka ziemniaczana + sól. Do zrobienia klusek śląskich możesz wykorzystać ziemniaki, które zostały z obiadu lub świeżo ugotowanych.
Przepis i wykonanie jest bardzo proste, każdy sobie poradzi.
Jeżeli chcesz mieć mieć w kluskach idealne dziurki, to użyj łyżki do miodu. Końcówka łyżki wykonasz równe i ładne dziurki 🙂
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 1 praska do ziemniaków
- 1 duża miska
- 1 łyżka do miodu
Składniki
- 1 kg ziemniaków
- 1 łyzka masła
- ½ łyżki soli
- 2 l wody do gotowania + sól około 1 łyżeczki
- ¼ porcji ziemniaków mąka ziemniaczana
Przygotowanie
- Ziemianki ugotuj, delikatnie ostudź, następnie przepuść przez praskę. Dodaj masło i wszystko wymieszaj. Masę wyrównaj, podziej na 4 części rysując krzyż. Wyjmij 1 część ziemniaków i w to miejsce wsyp mąkę ziemniaczana, dodaj sól u wszystko dokładnie wymieszaj.
- Formuj małe kulki, końcówką łyżki od miodu zrób w kulkach dziurkę.
- Wodę zagotuj z dodatkiem soli. kluski gotuj partiami, przez 2-3 min- do wypłynięcia.
Film:
- przygotowanie
Muszę je zrobić!! nie spodziewałem się, że to takie proste.
Koniecznie. Daj znać jak wyszły.
Ten patent na dziurkę w kluskach jest genialny!! dzięki
To prawda, ułatwia pracę.
Kluski wyszły genialne. Dzieci zachwycone☺️
To najlepsza wiadomość.
Dzięki za przepis!!. Żona zachwycona obiadem. Kluski rozpływają się w ustach.
Miło mi to słyszeć. Dziękuję.
Najlepsze kluski jakie jadłam.
Gosia, cieszę się, że smakowały.