kluski śląskie

Kluski śląskie

Dzisiaj mam dla Was pomysł na pyszny obiad. Kurczak w sosie szpinakowo-pomidorowym z kluskami śląskimi. Dobrze znany klasyk z dodatkiem pysznego sosu.

Kluski śląskie



kluski śląskie

szczegóły:

Porcje

30 szt.

Czas przygotowania

30 min

Czas gotowania

20 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Kluski:
  • Ziemniaki
  • mąka ziemniaczana
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • Woda do gotowania
  • Sos:
  • 1 cebula
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 opakowanie szpinaku
  • gałka muszkatołowa
  • 1/2 słoiczka suszonych pomidorów
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 1 mały jogurt naturalny kozi ( może być śmietana)
  • masło klarowane do smażenia
  • sól, pieprz,

Przygotowanie


* Kluski śląskie:
Przepis jest banalny : ugotuj ziemniaki( można wykorzystać resztki z obiadu)ostudzone przeciśnij przez praskę do ziemniaków, na ziemniakach zrób krzyżyk i wyjmij jedna cześć. Puste miejsce zasyp mąka ziemniaczaną. Dodaj łyżkę masła, sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Uformuj kulki, końcówką od łyżki do miodu zrób dziurki.
Gotowe kluski trzeba ugotować.
* Sos:
Pokrojona cebule z czosnkiem podsmaż na maśle, dodaj szpinak i pokrojone suszone pomidory, dodałam sol, pieprz, gałkę muszkatołowa i płatki drożdżowe. Po 3-4 min smażenia dodaj pierś z kurczaka, jogurt naturalny kozi i 2 łyżki płatków drożdżowych. Gotuj około 10 min.


Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz