Kluski śląskie

szczegóły:
Porcje
30 szt.
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
20 min
Poziom trudności
łatwe
Składniki:
- Kluski:
- Ziemniaki
- mąka ziemniaczana
- 1 łyżka masła
- sól
- Woda do gotowania
- Sos:
- 1 cebula
- 1 pierś z kurczaka
- 1 opakowanie szpinaku
- gałka muszkatołowa
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 1 mały jogurt naturalny kozi ( może być śmietana)
- masło klarowane do smażenia
- sól, pieprz,
Przygotowanie
* Kluski śląskie:
Przepis jest banalny : ugotuj ziemniaki( można wykorzystać resztki z obiadu)ostudzone przeciśnij przez praskę do ziemniaków, na ziemniakach zrób krzyżyk i wyjmij jedna cześć. Puste miejsce zasyp mąka ziemniaczaną. Dodaj łyżkę masła, sól. Wszystko dokładnie wymieszaj. Uformuj kulki, końcówką od łyżki do miodu zrób dziurki.
Gotowe kluski trzeba ugotować.
* Sos:
Pokrojona cebule z czosnkiem podsmaż na maśle, dodaj szpinak i pokrojone suszone pomidory, dodałam sol, pieprz, gałkę muszkatołowa i płatki drożdżowe. Po 3-4 min smażenia dodaj pierś z kurczaka, jogurt naturalny kozi i 2 łyżki płatków drożdżowych. Gotuj około 10 min.