Dutch Baby z gruszką
Dutch Baby z gruszką, to kolejna wersja pysznego naleśnika.
W czym zapiekać Dutch Baby
Do pieczenia naleśnika Dutch Baby z gruszką możesz wykorzystać dowolną formę do zapiekania, patelnię dostosowaną do zapiekania lub zwykłą tylko musisz zabezpieczyć rączkę aby się nie stopiła. Przed wlaniem masy do formy musisz ją mocno nagrzać w piekarniku. Włóż ją od razu i niech się nagrzewa razem z piekarnikiem. Kolejny ważny krok to natłuszczenie formy. Wyjmij ją z piekarnika i dodaj kawałek masła, następnie za pomocą pędzelka natłuść całą formę. Wylej masę, dodaj pokrojone plastry gruszki i wstaw do piekarnika.
Po upieczeniu, posyp uprażonymi migdałami, polej miodem.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 1 forma do zapiekania
Składniki
- 2 szt. jajka
- 80 g mąki
- 150 g mleka
- 12 g masła + 1 łyżka do smarowania formy
- ½ łyżeczki wanilii
Dodatki:
- 1 łyżeczka cukier puder do posypania
- 1 szt. gruszka
- 1 łyżka Miód z pomarańcza
- 1 łyżka Uprażone płatki migdałów
Przygotowanie
- Gruszki pokrój w cienkie plastry, płatki migdałów upraż na patelni.
- Masło rozpuść. Piekarnik rozgrzej na 200’C, wstaw formę do zapiekania.
- Do miski dodaj mleko, mąkę, jajka, wanilie i rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Formę wyjmij z piekarnika, wrzuć kawałek masła i pędzelkiem rozsmaruj masło po formie. Przelej masę, na masę wyłóż plastry gruszki.
- Wstaw do piekarnika na około 20-30 min.190-200’C.
- Upieczony naleśnik polej miodem, posyp prażonymi migdałami i posyp cukrem pudrem.
Film:
- kroki:
Ale to było pyszneeee!!!!
Super wiadomość 🙂
To jest przepyszne!! Często to robie! Dzieki Sylwia za przepis 🙂
btw drukuje sobie karty z wybranych przepisów i już mam spory notatnik z tego 🙂
Cieszę się, ze smakuje. Świetny pomysł z drukowaniem, przepisy zawsze masz pod ręka.