Dutch Baby z gruszką

Dutch Baby z gruszką

Dutch Baby z gruszką, to kolejna wersja pysznego naleśnika.

Dutch Baby z gruszką

Dutch Baby z gruszką, to kolejna wersja pysznego naleśnika.

Dutch Baby z gruszką

W czym zapiekać Dutch Baby

Do pieczenia naleśnika Dutch Baby z gruszką możesz wykorzystać dowolną formę do zapiekania, patelnię dostosowaną do zapiekania lub zwykłą tylko musisz zabezpieczyć rączkę aby się nie stopiła. Przed wlaniem masy do formy musisz ją mocno nagrzać w piekarniku. Włóż ją od razu i niech się nagrzewa razem z piekarnikiem. Kolejny ważny krok to natłuszczenie formy. Wyjmij ją z piekarnika i dodaj kawałek masła, następnie za pomocą pędzelka natłuść całą formę. Wylej masę, dodaj pokrojone plastry gruszki i wstaw do piekarnika.
Po upieczeniu, posyp uprażonymi migdałami, polej miodem.

Dutch Baby z gruszką

523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Dutch Baby z gruszką
Czas przygotowania 10 minutes
Czas gotowania 30 minutes
Danie Śniadanie
Kuchnia American
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 forma do zapiekania

Składniki
  

  • 2 szt. 2 jajka
  • 80 g 80g mąki
  • 150 g 150g mleka
  • 12 g masła + 1 łyżka do smarowania formy
  • ½ łyżeczki wanilii

Dodatki:

  • 1 łyżeczka cukier puder do posypania
  • 1 szt. gruszka
  • 1 łyżka Miód z pomarańcza
  • 1 łyżka Uprażone płatki migdałów

Przygotowanie

  • Gruszki pokrój w cienkie plastry, płatki migdałów upraż na patelni.
  • Masło rozpuść. Piekarnik rozgrzej na 200’C, wstaw formę do zapiekania.
  • Do miski dodaj mleko, mąkę, jajka, wanilie i rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Formę wyjmij z piekarnika, wrzuć kawałek masła i pędzelkiem rozsmaruj masło po formie. Przelej masę, na masę wyłóż plastry gruszki.
  • Wstaw do piekarnika na około 20-30 min.190-200’C.
  • Upieczony naleśnik polej miodem, posyp prażonymi migdałami i posyp cukrem pudrem.

Film:

  • kroki:
tagi dutch baby, gruszki, pieczony naleśnik
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

4 komentarze

  1. To jest przepyszne!! Często to robie! Dzieki Sylwia za przepis 🙂
    btw drukuje sobie karty z wybranych przepisów i już mam spory notatnik z tego 🙂5 stars

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!