Dutch Baby z brzoskwiniami

Dutch Baby z brzoskwiniami

Dutch baby z brzoskwiniami w karmelu z dodatkiem likieru z Kumkwatu. Pieczony naleśnik to pyszne śniadanie lub deser, w zależności kiedy go jesz.

Dutch Baby z brzoskwiniami

Pieczony naleśnik dutch baby z dodatkiem brzoskwiń w karmelu z dodatkiem likieru z Kumkwatu. Naleśnik to pyszne śniadanie lub deser, w zależności kiedy go jesz.

W czym zapiekać Dutch Baby

Do pieczenia naleśnika Dutch Baby z brzoskwiniami możesz wykorzystać dowolną formę do zapiekania, patelnię dostosowaną do zapiekania lub zwykłą tylko musisz zabezpieczyć rączkę aby się nie stopiła. Przed wlaniem masy do formy musisz ją mocno nagrzać w piekarniku. Włóż ją od razu i niech się nagrzewa razem z piekarnikiem. Kolejny ważny krok to natłuszczenie formy. Wyjmij ją z piekarnika i dodaj kawałek masła, następnie za pomocą pędzelka natłuść całą formę. Wylej masę i wstaw do piekarnika.

Brzoskwinie w karmelu

Gorące brzoskwinie oblane sosem karmelowym do przepyszny dodatek do kwaśnego jogurtu i naleśnika Dutch Baby.
Aby zrobić sos karmelowy na suchej patelni musisz rozpuścić cukier, jak się zarumieni dodaj masło i owoce. Energicznie ruszaj patelnią aby sos pokrył owoce. Dodaj likier i ponownie wymieszaj.

Do sosu dodałam grecki likier z Kumquatu ( Kumkwatu)przywieziony w Korfu, które słynie z produkcji. Kumkwat to drzewo cytrusowe pochodzące z Chin, owoce są małe, koloru pomarańczowego. Likier wytwarzany jest ze słodkiej skórki, bo miąższ jest gorzki i przetwarzany na galaretki i cukierki.
Jak będziecie na Korfu to polecam wypróbować.

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Dutch Baby z truskawkami

Naleśniki z makiem

Naleśnik zebra

Naleśniki z twarogiem i miętą

Naleśniki z serkiem kozim i jagodami

Dutch Baby z brzoskwiniami

Dutch Baby z brzoskwiniami

Sylwia
Pieczony naleśnik dutch baby z dodatkiem brzoskwiń w karmelu z dodatkiem likieru z Kumkwatu. Naleśnik to pyszne śniadanie lub deser, w zależności kiedy go jesz.
Czas przygotowania 10 mins
Czas gotowania 20 mins
Danie Śniadanie
Kuchnia American
Porcje 1 szt

Sprzęt

  • 1 forma do zapiekania
  • 1 mała patelnia

Składniki
  

  • 1 szt. jajka
  • 80 g mąki
  • 150 g mleka
  • 12 g masła + 1 łyżka do smarowania formy
  • ½ łyżeczki wanilii

Dodatki

  • 1 op. gęstego jogurtu greckiego
  • 2 szt. brzoskwinie
  • 10 g masła
  • 1 łyżka  greckiego likieru Kumquat* *można pominąć
  • 1 op. cukier puder do posypania

Przygotowanie

  • Masło rozpuść.
  • Piekarnik rozgrzej na 200’C, wstaw formę do zapiekania.
  • Do miski dodaj mleko, mąkę, jajka, wanilie i rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Wyjmij formy z piekarnika, do każdej wrzuć kawałek masła i pędzelkiem rozsmaruj masło po formie. Przelej masę.
  • Wstaw do piekarnika na około 20 min.
  • Cukier rozpuść na patelni, jak się delikatnie zarumieni dodaj masło i brzoskwinie, Delikatnie poruszaj patelnią aby rozprowadzić karmel po owocach. Dolej likier i wszystko ponownie wymieszaj. Smaż jeszcze przez 1-2 min.
  • Upieczony naleśnik posmaruj jogurtem, dodaj owoce i posyp cukrem pudrem.

Film jak go przygotować:

  • Kroki:

Uwagi:

  • Formę do pieczenia musi być mocno nagrzana.
  • Przed wylaniem masy, dodaj masło do formy i dokładnie ją natłuść.
  • Likier może być dowolny pasujący do brzoskwiń lub można pominąć.
tagi brzoskwinie, naleśnik, pieczony naleśnik, śniadanie
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Recipe Rating