Dutch Baby z brzoskwiniami

Pieczony naleśnik dutch baby z dodatkiem brzoskwiń w karmelu z dodatkiem likieru z Kumkwatu. Naleśnik to pyszne śniadanie lub deser, w zależności kiedy go jesz.
W czym zapiekać Dutch Baby
Do pieczenia naleśnika Dutch Baby z brzoskwiniami możesz wykorzystać dowolną formę do zapiekania, patelnię dostosowaną do zapiekania lub zwykłą tylko musisz zabezpieczyć rączkę aby się nie stopiła. Przed wlaniem masy do formy musisz ją mocno nagrzać w piekarniku. Włóż ją od razu i niech się nagrzewa razem z piekarnikiem. Kolejny ważny krok to natłuszczenie formy. Wyjmij ją z piekarnika i dodaj kawałek masła, następnie za pomocą pędzelka natłuść całą formę. Wylej masę i wstaw do piekarnika.
Brzoskwinie w karmelu
Gorące brzoskwinie oblane sosem karmelowym do przepyszny dodatek do kwaśnego jogurtu i naleśnika Dutch Baby.
Aby zrobić sos karmelowy na suchej patelni musisz rozpuścić cukier, jak się zarumieni dodaj masło i owoce. Energicznie ruszaj patelnią aby sos pokrył owoce. Dodaj likier i ponownie wymieszaj.
Do sosu dodałam grecki likier z Kumquatu ( Kumkwatu)przywieziony w Korfu, które słynie z produkcji. Kumkwat to drzewo cytrusowe pochodzące z Chin, owoce są małe, koloru pomarańczowego. Likier wytwarzany jest ze słodkiej skórki, bo miąższ jest gorzki i przetwarzany na galaretki i cukierki.
Jak będziecie na Korfu to polecam wypróbować.
Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Naleśniki z serkiem kozim i jagodami

Sprzęt
- 1 forma do zapiekania
- 1 mała patelnia
Składniki
- 1 szt. jajka
- 80 g mąki
- 150 g mleka
- 12 g masła + 1 łyżka do smarowania formy
- ½ łyżeczki wanilii
Dodatki
- 1 op. gęstego jogurtu greckiego
- 2 szt. brzoskwinie
- 10 g masła
- 1 łyżka greckiego likieru Kumquat* *można pominąć
- 1 op. cukier puder do posypania
Przygotowanie
- Masło rozpuść.
- Piekarnik rozgrzej na 200’C, wstaw formę do zapiekania.
- Do miski dodaj mleko, mąkę, jajka, wanilie i rozpuszczone masło. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Wyjmij formy z piekarnika, do każdej wrzuć kawałek masła i pędzelkiem rozsmaruj masło po formie. Przelej masę.
- Wstaw do piekarnika na około 20 min.
- Cukier rozpuść na patelni, jak się delikatnie zarumieni dodaj masło i brzoskwinie, Delikatnie poruszaj patelnią aby rozprowadzić karmel po owocach. Dolej likier i wszystko ponownie wymieszaj. Smaż jeszcze przez 1-2 min.
- Upieczony naleśnik posmaruj jogurtem, dodaj owoce i posyp cukrem pudrem.
Film jak go przygotować:
- Kroki:
Uwagi:
- Formę do pieczenia musi być mocno nagrzana.
- Przed wylaniem masy, dodaj masło do formy i dokładnie ją natłuść.
- Likier może być dowolny pasujący do brzoskwiń lub można pominąć.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!