Dżem z brzoskwiń
Delikatnie słodki, o pięknym zapachu. Doskonały do smarowania kanapek, placuszków czy naleśników.
Przygotowanie:
- Brzoskwinie umyj, obierz ze sówki i wyjmij pestki. Zasyp cukrem i odstaw na noc do lodówki. Dodaj sok z cytryny, następnie zblenduj. Dodaj fix, wymieszaj. Gotuj przez 2 min. Mieszaj aby nie przypalić. Przełóż do słoików.
- Pasteryzacja
- Słoiki wstaw do garnka z wodą. Od momenty zagotowania wody, gotuj przez 20 min.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 7 słoików 310 ml
- 1 duży garnek
- 1 blender
Składniki
- 1 kg brzoskwiń ( waga bez pestek i skórek)
- 500 g cukru
- 2 op. żel-fix
Przygotowanie
- Brzoskwinie umyj, obierz ze sówki i wyjmij pestki. Zasyp cukrem i odstaw na noc do lodówki. Dodaj sok z cytryny, następnie zblenduj. Dodaj fix, wymieszaj. Gotuj przez 2 min. Mieszaj aby nie przypalić. Przełóż do słoików.
Pasteryzacja
- Słoiki wstaw do garnka z wodą. Od momenty zagotowania wody, gotuj przez 20 min.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!