Summer Rolls

Summer Rolls z sosem brzoskwiniowo-orzechowym. Ruloniki z papieru ryżowego wypełnione świeżymi warzywami i makaronem ryżowym, to idealna letnia przekąska. Doskonała na śniadanie, obiad kolację czy imprezy z przyjaciółmi. Każdy kęs jest soczysty, chrupiący i pełen aromatu. Słodko pikantny sos dodatkowo podkręca ich smak.
Przygotowanie Summer Rolls
Przygotowanie Summer Rolls w domu jest bardzo proste – wystarczy kupić papier i makaron ryżowy, pójść do ogródka po warzywa oraz owoce i można zaczynać zawijanie. Aby produkcja przebiegła sprawnie przygotuj wcześniej warzywa, makaron i sos.
Makaron ryżowy musi być cienki, wybierz nitki. Ugotuj zgodnie z insurekcją i dobrze ostudź.
Papier ryżowy to cienkie, półprzezroczyste, arkusze wykonane z mąki ryżowej, wody i soli. Są bez glutenu. Do zmiękczenia papieru ryżowego używaj ciepłej wody. Wodę nalej do głębokiego talerza lub miski, aby wygodnie było zamaczać cały arkusz papieru ryżowego.
Warzywa umyj, obierz i pokrój w cieniutkie słupki. Owoce i warzywa, które mają dużo soku trzymaj na ręczniku papierowym. Dzięki temu Summer Rollsy nie będą rozmiękać.
Sos do Summer Rolls- brzoskwiniowo orzechowy
Doskonały dodatek do świeżych i chrupiących warzyw. Sos musi być wyrazisty, delikatnie pikantny aby podkręcić smak rollsów. Do przygotowania sosów warto wykorzystać sezonowe warzywa lub owoce.
Tym razem padło na soczyste i słodkie brzoskwinie. Smażone razem z cebulą i czosnkiem, z dodatkiem przypraw i miodu, zyskują na smaku i aromacie. Zblendowanie składników oraz dodatek masła orzechowego i dobrej jakości oliwy sprawia, że sos staje się bardziej kremowy.
Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Sałatka z rabarbarem i ananasem
Sałatka na ciepło
Omlet z cukinią i śliwkami
Waniliowa owsianka z grillowanymi owocami

Sprzęt
- 1 mała patelnia
- 1 duży płaski talerz
Składniki
- 1 szt. marchewka
- 1 szt. ogórek
- ½ szt. awokado
- ½ szt. papryki
- 1 op. mix sałat
- ½ szt. brzoskwini
- ¼ op. cienkiego makaronu ryżowego
- 1 op. papieru ryżowego
- 1 łyżka sezam biały i czarny
Sos:
- ½ szt brzoskwini
- ½ szt. cebuli małej czerwonej
- 1 szt duży ząbek czosnku
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- 1 łyżka oleju ryżowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ¼ łyżka Przyprawy: sól, pieprz, harrisa1 łyżka sosu sojowego bg
Przygotowanie
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją. Przelej zimną wodą.
- Sos: cebulę i czosnek, pokrój i usmaż na oleju ryżowym. Dodaj pokrojona w drobną kostkę brzoskwinię, miód i przyprawy. Smaż przez 1 min. Zdejmij z ognia, następnie zblenduj. Sos nie musi być gładki. Dodaj masło orzechowe i wymieszaj. Przełóż do miseczki.
- Warzywa obierz i następnie pokrój w cienkie paseczki.
- Arkusz papieru zamocz w letniej wodzie, połóż na deskę, na środek wyłóż sałatę, marchewkę, papryką, ogórka, awokado, brzoskwinie i makaron. Złóż boki papieru do środka i następnie ciasno zwiń zaczynając od dołu.
- Przed podaniem posyp sezamem
Film z przygotowania:
- Kroki:
Uwagi:
- Wodę nalej do głębokiego talerza lub miski, aby wygodnie było zamoczyć cały arkusz papieru ryżowego.
- Warzywa umyj, obierz i pokrój w cieniutkie słupki.
- Owoce i warzywa, które mają dużo soku trzymaj na ręczniku papierowym. Dzięki temu Summer Rollsy nie będą rozmiękać.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!