summer rolls

Summer Rolls

Summer Rolls z sosem brzoskwiniowo-orzechowym. Ruloniki z papieru ryżowego wypełnione świeżymi warzywami i makaronem ryżowym, to idealna letnia przekąska.

Summer Rolls

Summer Rolls z sosem brzoskwiniowo-orzechowym. Ruloniki z papieru ryżowego wypełnione świeżymi warzywami i makaronem ryżowym, to idealna letnia przekąska. Doskonała na śniadanie, obiad kolację czy imprezy z przyjaciółmi. Każdy kęs jest soczysty, chrupiący i pełen aromatu. Słodko pikantny sos dodatkowo podkręca ich smak.

Przygotowanie Summer Rolls

Przygotowanie Summer Rolls w domu jest bardzo proste – wystarczy kupić papier i makaron  ryżowy, pójść do ogródka po warzywa oraz owoce i można zaczynać zawijanie. Aby produkcja przebiegła sprawnie przygotuj wcześniej warzywa, makaron i sos.

Makaron ryżowy musi być cienki, wybierz nitki. Ugotuj zgodnie z insurekcją i dobrze ostudź.
Papier ryżowy to cienkie, półprzezroczyste, arkusze wykonane z mąki ryżowej, wody i soli. Są bez glutenu. Do zmiękczenia papieru ryżowego używaj ciepłej wody. Wodę nalej do głębokiego talerza lub miski, aby wygodnie było zamaczać cały arkusz papieru ryżowego.

Warzywa umyj, obierz i pokrój w cieniutkie słupki. Owoce i warzywa, które mają dużo soku trzymaj na ręczniku papierowym. Dzięki temu Summer Rollsy nie będą rozmiękać.

Sos do Summer Rolls- brzoskwiniowo orzechowy

Doskonały dodatek do świeżych i chrupiących warzyw. Sos musi być wyrazisty, delikatnie pikantny aby podkręcić smak rollsów. Do przygotowania sosów warto wykorzystać sezonowe warzywa lub owoce.

Tym razem padło na soczyste i słodkie brzoskwinie. Smażone razem z cebulą i czosnkiem, z dodatkiem przypraw i miodu, zyskują na smaku i aromacie. Zblendowanie składników oraz dodatek masła orzechowego i dobrej jakości oliwy sprawia, że sos staje się bardziej kremowy.

summer rolls

Summer Rolls

Sylwia
Summer Rolls z sosem brzoskwiniowo-orzechowym. Ruloniki z papieru ryżowego wypełnione świeżymi warzywami i makaronem ryżowym, to idealna letnia przekąska. Doskonała na śniadanie, obiad kolację czy imprezy z przyjaciółmi. Każdy kęs jest soczysty, chrupiący i pełen aromatu. Słodko pikantny sos dodatkowo podkręca ich smak.
Czas przygotowania 1 hr
Czas gotowania 5 mins
Danie Danie główne, Przekąski
Kuchnia wietnamska
Porcje 7 szt.

Sprzęt

  • 1 mała patelnia
  • 1 duży płaski talerz

Składniki
  

  • 1 szt. marchewka
  • 1 szt. ogórek
  • ½ szt. awokado
  • ½ szt. papryki
  • 1 op. mix sałat
  • ½ szt. brzoskwini
  • ¼ op. cienkiego makaronu ryżowego
  • 1 op. papieru ryżowego
  • 1 łyżka sezam biały i czarny

Sos:

  • ½ szt brzoskwini
  • ½ szt. cebuli małej czerwonej
  • 1 szt duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • 1 łyżka oleju ryżowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ¼ łyżka Przyprawy: sól, pieprz, harrisa1 łyżka sosu sojowego bg

Przygotowanie

  • Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją. Przelej zimną wodą.
  • Sos: cebulę i czosnek, pokrój i usmaż na oleju ryżowym. Dodaj pokrojona w drobną kostkę brzoskwinię, miód i przyprawy. Smaż przez 1 min. Zdejmij z ognia, następnie zblenduj. Sos nie musi być gładki. Dodaj masło orzechowe i wymieszaj. Przełóż do miseczki.
  • Warzywa obierz i następnie pokrój w cienkie paseczki.
  • Arkusz papieru zamocz w letniej wodzie, połóż na deskę, na środek wyłóż sałatę, marchewkę, papryką, ogórka, awokado, brzoskwinie i makaron. Złóż boki papieru do środka i następnie ciasno zwiń zaczynając od dołu.
  • Przed podaniem posyp sezamem

Film z przygotowania:

  • Kroki:

Uwagi:

  • Wodę nalej do głębokiego talerza lub miski, aby wygodnie było zamoczyć cały arkusz papieru ryżowego.
  • Warzywa umyj, obierz i pokrój w cieniutkie słupki.
  • Owoce i warzywa, które mają dużo soku trzymaj na ręczniku papierowym. Dzięki temu Summer Rollsy nie będą rozmiękać.
tagi papier ryżowy, wegańskie, wegetariańskie
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Recipe Rating