Ciasteczka orzechowe z czekoladą
Ciasteczka orzechowe z czekoladą i tahini. Miękkie ciasteczka, pachnące orzechami i czekolada, będą pysznym dodatkiem do kawy czy herbaty. Ciasteczka mocno rozpływają się w czasie pieczenia i nawet z małej porcji ciasta wyjdzie ciacho gigant.
Ciasteczka o dobrym składzie
Masło orzechowe dodałam niesolone z orzechów ziemnych. Do tego przepisu możesz dodać dowolne, ulubione masło.
Ciemny cukier trzcinowy mocno barwi ciasteczka, jak chcesz aby były jaśniejsze, dodaj zwykły cukier trzcinowy.
Do ciasteczek dodałam mleczną czekoladę, możesz ją zastąpić gorzką lub deserową. Zamiast krojonej czekolady możesz dodać kropelki czekoladowe.
Tahini czyli pasta sezamowa- wybieraj dobrej jakości, przygotowanej w 100% z sezamu. Tahini świetnie podkręca smak ciasteczek orzechowych.
Przygotowanie ciasteczek
Zacznij od wyjęcia wszystkich składników. Masło musi być miękkie, dzięki temu idealnie się ukręci z jajkami i cukrem. Krótko miksuj aby nie ogrzewać masy. Przygotowaną masę musisz mocno schłodzić aby ułatwić sobie nabieranie i wyciskanie ciasta łyżką do lodów lub formować kulki.
Ciasteczka mocno się rozpływają w czasie pieczenia, zachowaj odstępy między kulkami.
Inne przepisy na ciasteczka:
Czekoladowe crinkle cookies bg
Ciasteczka orzechowo-owsiane
Ciasteczka z ciecierzycy
Sprzęt
- 1 robot kuchenny
- 1 blacha do pieczenia
Składniki
- ½ łyżeczki wanilii
- 200 g masła
- ½ szkl. ciemnego cukru trzcinowego
- 2 szt. jajka
- 1¼ szkl. mąki
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżka tahini
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100 g mlecznej czekolady może być gorzka
Przygotowanie
- Wszystkie składniki muszą mieć temp. pokojową.
- Masło, cukier, jajka, tahini, masło orzechowe, sodę i proszek ukręć na gładką masę. Dodaj mąkę, ponownie wymieszaj, do połączenia się składników.
- Dodaj pokrojoną drobno czekoladę. Wymieszaj.
- Wstaw do lodówki na 3 godz. aby masa zgęstniała .
- Za pomocą łyżki do lodów formuj ciasteczka. Zrób odstępy między ciastkami bo się rozpływają w czasie pieczenia. Jak nie masz łyżki, w dłoniach uformuj kulki z ciasta.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika 180’C na 15 min.
Film z przygotowania:
- Film:
Uwagi:
- Zacznij od wyjęcia wszystkich składników.
- Przygotowaną masę musisz mocno schłodzić
- Ciasteczka mocno się rozpływają w czasie pieczenia, zachowaj odstępy między kulkami
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!