ciasteczka orzechowe z czekoladą

Ciasteczka orzechowe z czekoladą

Ciasteczka orzechowe z czekoladą i tahini. Miękkie ciasteczka, pachnące orzechami i czekolada, będą pysznym dodatkiem do kawy czy herbaty.

Ciasteczka orzechowe z czekoladą

ciasteczka orzechowe z czekoladą

Ciasteczka orzechowe z czekoladą i tahini. Miękkie ciasteczka, pachnące orzechami i czekolada, będą pysznym dodatkiem do kawy czy herbaty. Ciasteczka mocno rozpływają się w czasie pieczenia i nawet z małej porcji ciasta wyjdzie ciacho gigant.

Ciasteczka o dobrym składzie

Masło orzechowe dodałam niesolone z orzechów ziemnych. Do tego przepisu możesz dodać dowolne, ulubione masło.

Ciemny cukier trzcinowy mocno barwi ciasteczka, jak chcesz aby były jaśniejsze, dodaj zwykły cukier trzcinowy.

Do ciasteczek dodałam mleczną czekoladę, możesz ją zastąpić gorzką lub deserową. Zamiast krojonej czekolady możesz dodać kropelki czekoladowe.

Tahini czyli pasta sezamowa- wybieraj dobrej jakości, przygotowanej w 100% z sezamu. Tahini świetnie podkręca smak ciasteczek orzechowych.

Przygotowanie ciasteczek

Zacznij od wyjęcia wszystkich składników. Masło musi być miękkie, dzięki temu idealnie się ukręci z jajkami i cukrem. Krótko miksuj aby nie ogrzewać masy. Przygotowaną masę musisz mocno schłodzić aby ułatwić sobie nabieranie i wyciskanie ciasta łyżką do lodów lub formować kulki.
Ciasteczka mocno się rozpływają w czasie pieczenia, zachowaj odstępy między kulkami.

Ciasteczka orzechowe z czekoladą

Ciasteczka orzechowe z czekoladą i tahini. Miękkie ciasteczka, pachnące orzechami i czekolada, będą pysznym dodatkiem do kawy czy herbaty.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
ciasteczka orzechowe z czekoladą
Czas przygotowania 3 hours
Czas gotowania 15 minutes
Danie Deser
Kuchnia polska
Porcje 14 szt.

Sprzęt

  • 1 robot kuchenny
  • 1 blacha do pieczenia

Składniki
  

  • ½ łyżeczki wanilii
  • 200 g masła
  • ½ szkl. ciemnego cukru trzcinowego
  • 2 szt. jajka
  • szkl. mąki
  • 2 łyżki  masła orzechowego
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka tahini
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g mlecznej czekolady może być gorzka

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki muszą mieć temp. pokojową.
  • Masło, cukier, jajka, tahini, masło orzechowe, sodę i proszek ukręć na gładką masę. Dodaj mąkę, ponownie wymieszaj, do połączenia się składników.
  • Dodaj pokrojoną drobno czekoladę. Wymieszaj.
  • Wstaw do lodówki na 3 godz. aby masa zgęstniała .
  • Za pomocą łyżki do lodów formuj ciasteczka. Zrób odstępy między ciastkami bo się rozpływają w czasie pieczenia. Jak nie masz łyżki, w dłoniach uformuj kulki z ciasta.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika 180’C na 15 min.

Film z przygotowania:

  • Film:

Uwagi:

  • Zacznij od wyjęcia wszystkich składników.
  • Przygotowaną masę musisz mocno schłodzić
  • Ciasteczka mocno się rozpływają w czasie pieczenia, zachowaj odstępy między kulkami
tagi ciasteczka, masło orzechowe, tahini

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!