Sałatka na ciepło
Sałatka na ciepło to świetne danie na śniadanie obiad lub kolacje. Delikatnie słodka od pieczonych warzyw i mango, pikantna i chrupiąca od dodatku fenkuła i selera. Wszystkie składniki uzupełnia słodko wytrawny sos. Taka sałatka to masa witamin i cennych składników.

szczegóły:
1 szt.
20 min
20min
łatwe
Koper włoski jest źródłem polifenoli, dostarcza błonnika pokarmowego, witaminy C, kwasu foliowego, manganu oraz potasu. Najlepiej jadać go na surowo aby nie stracił właściwości w czasie gotowania. Pomaga na bóle brzucha i wzdęcia. Ma właściwości antybakteryjne, można go używać przy zapaleniu dziąseł, górnych dróg oddechowych czy gardła. Nasiona fenkułu używaj jako przyprawę.
Seler naciowy: Doskonale nawadnia – zawiera dużą ilość wody, działa przeciwzapalnie i wpływa na odporność : zawartość żelaza, cynku oraz flawonoidów i witaminy C, przyspiesza przemianę materii , poprawia wygląd skóry – zawiera cynk oraz witamin z grupy B, zmniejsza stres – zawiera magnez, ma działanie moczopędne
Bataty: zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków. To źródło minerałów : wapń, fosfor, potas, sód, magnez, chlor, żelazo i jod, oraz witaminy: z grupy B, witaminę C, E oraz kwas foliowy.
Składniki:
Przygotowanie :
- Batata, marchewkę obierz i pokrój w kostkę, paprykę w paski.
- Przełóż do naczynia do zapiekania, dodaj ciecierzyce i czosnek. Posyp przyprawami i polej olejem, wymieszaj. Wstaw do piekarnika na około 15-20 min.
- Soczewicę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Składniki dressingu wymieszaj.
- Warzywa i mango pokrój drobno.
- Do misy przełóż sałatę, upieczone warzywa, soczewicę, pokrojone warzywa, posyp natką i lnem, polej dressingiem.
- Smacznego!


Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!