sałatka na ciepło

Sałatka na ciepło

Sałatka na ciepło to świetne danie na śniadanie obiad lub kolacje. Delikatnie słodka od pieczonych warzyw i mango, pikantna i chrupiąca od dodatku fenkuła i selera

Sałatka na ciepło

Sałatka na ciepło to świetne danie na śniadanie obiad lub kolacje. Delikatnie słodka od pieczonych warzyw i mango, pikantna i chrupiąca od dodatku fenkuła i selera. Wszystkie składniki uzupełnia słodko wytrawny sos. Taka sałatka to masa witamin i cennych składników.



sałatka na ciepło

szczegóły:

Porcje

1 szt.

Czas przygotowania

20 min

Czas gotowania

20min

Poziom trudności

łatwe


Koper włoski jest źródłem polifenoli, dostarcza błonnika pokarmowego, witaminy C, kwasu foliowego, manganu oraz potasu. Najlepiej jadać go na surowo aby nie stracił właściwości w czasie gotowania. Pomaga na bóle brzucha i wzdęcia. Ma właściwości antybakteryjne, można go używać przy zapaleniu dziąseł, górnych dróg oddechowych czy gardła. Nasiona fenkułu używaj jako przyprawę.
Seler naciowy: Doskonale nawadnia – zawiera dużą ilość wody, działa przeciwzapalnie i wpływa na odporność : zawartość żelaza, cynku oraz flawonoidów i witaminy C, przyspiesza przemianę materii , poprawia wygląd skóry – zawiera cynk oraz witamin z grupy B, zmniejsza stres – zawiera magnez, ma działanie moczopędne
Bataty: zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków.  To źródło minerałów : wapń, fosfor, potas, sód, magnez, chlor, żelazo i jod, oraz witaminy: z grupy B, witaminę C, E oraz kwas foliowy.


Składniki:


  • 1/2 opakowania mixu sałat młode liście
  • kilka krążków marynowanej czerwonej cebuli
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 łodygi selera naciowego
  • Koper włoski (fenkuł) 1 szt. warstwa
  • 1/2 ogórka
  • kilka krążków marynowanej czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka siemienia lnianego
  • 1/4 szkl. czarnej soczewicy
  • natka pietruszki
  • 1/2 mango
  • Pieczone warzywa:
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 batat
  • 3 łyżki ugotowanej ciecierzycy
  • 1/2 czerwonej papryki
  • olej ryżowy
  • sól, pieprz, harrisa, kurkuma, czosnek
  • Dressing:
  • 1 ząbek upieczonego czosnku
  • Koperek z kopru włoskiego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka tahini
  • sól, pieprz, czosnek, harrisa,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • kawałeczek startego imbiru

Przygotowanie :


  • Batata, marchewkę obierz i pokrój w kostkę, paprykę w paski.
  • Przełóż do naczynia do zapiekania, dodaj ciecierzyce i czosnek. Posyp przyprawami i polej olejem, wymieszaj. Wstaw do piekarnika na około 15-20 min.
  • Soczewicę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Składniki dressingu wymieszaj.
  • Warzywa i mango pokrój drobno.
  • Do misy przełóż sałatę, upieczone warzywa, soczewicę, pokrojone warzywa, posyp natką i lnem, polej dressingiem.
  • Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *