Schab w sosie własnym
Schab w sosie własnym, to pyszny i aromatyczny sos i mięso, które rozpływa się w ustach. To świetny dodatek do ziemniaków, kaszy i każdej surówki. Jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników.
Schabu do sosu nie trzeba rozbijać, można tylko delikatnie przyprawić sola i pieprzem. Zaczynasz od usmażenia mięsa. Im bardziej będzie przysmażone, tym ciemniejszy wyjdzie sos. Kolejny etap to dodatnie warzyw, które chwilkę dusisz z mięsem. Dodajesz wodę lub bulion i gotujesz przez godzinne na małym ogniu. Jak sos się bardzo zredukuje, możesz dodać więcej wody. Pod koniec gotowania dodajesz mąkę wymieszaną z woda. Mąka delikatnie zagęści sos.
W podobny sposób można przygotować pierś z kurczaka, czy karkówkę.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym
Ziemniaki Hasselback ze schabowym i buraczkami
Zrazy wieprzowe ze szpinakiem i kurkami
Sprzęt
- 1 głęboka patelnia
- 1 deska do krojenia
- 1 mała miseczka
Składniki
- 6 szt. kotletów schabowych
- 3 łyżki oleju
- 1 szt duża cebula
- 3 szt. ząbki czosnku
- po ¼ łyżeczki papryka słodka, czosnek, sól i pieprz
- około 800 ml gorącego bulionu/rosołu/wody
- 2 szt. listki laurowe
- 1 łyżka łyżka mąki
- 1 szt. marchewka
- 1 pęczek pietruszki
- 1 łyżka domowej kostki rosołowej *możesz pominąc marchewkę
Przygotowanie
- Kotlety posyp solą i pieprzem ( opcjonalnie), przełóż na patelnię. Smaż je z obu stron, im mocniej będą przysmażone, tym ciemniejszy i bardziej aromatyczny będzie sos.
- Cebulę i czosnek pokrój drobno, marchew w plastry, dodaj do mięsa razem z łyżką masła, liściem laurowym.. Smaż do czasu, aż cebula zrobi się miękka. Dodaj wodę lub bulion i pozostałe składniki( bez mąki).
- Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem około 1 godz. Mąkę wymieszaj z 1/4 szkl. zimnej wody, dodaj 2 łyżki gorącego sosu i wymieszaj, przelej na patelnie i dokładnie wymieszaj. Sprawdź smak, w razie potrzeby dopraw.
Film
- Przygotowanie
Cudowny przepis na schab w sosie własnym 😊 Wyszło wyśmienicie 😍
Cieszę się, że smakował. Pozdrawiam.