Schab w sosie własnym

Schab w sosie własnym, to pyszny i aromatyczny sos i mięso, które rozpływa się w ustach.

Schab w sosie własnym

schab w sosie własnym

Schab w sosie własnym, to pyszny i aromatyczny sos i mięso, które rozpływa się w ustach. To świetny dodatek do ziemniaków, kaszy i każdej surówki. Jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników.

Schabu do sosu nie trzeba rozbijać, można tylko delikatnie przyprawić sola i pieprzem. Zaczynasz od usmażenia mięsa. Im bardziej będzie przysmażone, tym ciemniejszy wyjdzie sos. Kolejny etap to dodatnie warzyw, które chwilkę dusisz z mięsem. Dodajesz wodę lub bulion i gotujesz przez godzinne na małym ogniu. Jak sos się bardzo zredukuje, możesz dodać więcej wody. Pod koniec gotowania dodajesz mąkę wymieszaną z woda. Mąka delikatnie zagęści sos.

W podobny sposób można przygotować pierś z kurczaka, czy karkówkę.

Przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym

Szarpana wieprzowina

Ziemniaki Hasselback ze schabowym i buraczkami

Zrazy wieprzowe ze szpinakiem i kurkami

Schab w sosie własnym

Schab w sosie własnym. Aromatyczny sos i miękkie mięso to świetny dodatek do obiadu. Pasuje do ziemniaków, kaszy i każdej surówki. Jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Schab w sosie własnym
Czas przygotowania 10 godziny
Czas gotowania 1 godzina
Danie Obiad
Kuchnia polska
Porcje 6 szt.

Sprzęt

  • 1 głęboka patelnia
  • 1 deska do krojenia
  • 1 mała miseczka

Składniki
  

  • 6 szt. kotletów schabowych
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szt duża cebula
  • 3 szt. ząbki czosnku
  • po ¼ łyżeczki papryka słodka, czosnek, sól i pieprz
  • około 800 ml gorącego bulionu/rosołu/wody
  • 2 szt. listki laurowe
  • 1 łyżka łyżka mąki
  • 1 szt. marchewka
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 łyżka domowej kostki rosołowej *możesz pominąc marchewkę

Przygotowanie

  • Kotlety posyp solą i pieprzem ( opcjonalnie), przełóż na patelnię. Smaż je z obu stron, im mocniej będą przysmażone, tym ciemniejszy i bardziej aromatyczny będzie sos.
  • Cebulę i czosnek pokrój drobno, marchew w plastry, dodaj do mięsa razem z łyżką masła, liściem laurowym.. Smaż do czasu, aż cebula zrobi się miękka. Dodaj wodę lub bulion i pozostałe składniki( bez mąki).
  • Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem około 1 godz. Mąkę wymieszaj z 1/4 szkl. zimnej wody, dodaj 2 łyżki gorącego sosu i wymieszaj, przelej na patelnie i dokładnie wymieszaj. Sprawdź smak, w razie potrzeby dopraw.

Film

  • Przygotowanie
tagi kasza gryczana, kluski śląskie, obiad, schab, schab w sosie, schabowe
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!