Schab w sosie własnym

Schab w sosie własnym

Schab w sosie własnym. Aromatyczny sos i miękkie mięso to świetny dodatek do obiadu. Pasuje do ziemniaków, kaszy i każdej surówki. Jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników.

Schab w sosie własnym

Schab w sosie własnym. Aromatyczny sos i miękkie mięso to świetny dodatek do obiadu. Pasuje do ziemniaków, kaszy i każdej surówki. Jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga wielu składników. Tak przygotowany schab można jeść na co dzień jak i na świąteczny obiad.



Schab w sosie własnym

szczegóły:

Porcje

2 szt

Czas przygotowania

15 min

Czas gotowania

60min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 5-6 kotletów schabowych
  • 3 łyżki oleju
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka whisky
  • papryka słodka, czosnek, sól i pieprz
  • 500 ml gorącego bulionu/rosołu/wody
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżka mąki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • natka pietruszki

Przygotowanie


  • Na natleni rozgrzej olej, dodaj kotlety. Smaż je z obu stron, im mocniej będą przysmażone, tym ciemniejszy i bardziej aromatyczny będzie sos. 
  • Cebulę i czosnek pokrój drobno, marchew w plastry, dodaj do mięsa razem z łyżką masła, whisky, liściem laurowym.. Smaż do czasu, aż cebula zrobi się miękka. Dodaj wodę lub bulion i pozostałe składniki( bez mąki). Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem około 1 godz. 
  • Mąkę wymieszaj z 1/4 szkl. zimnej wody, dodaj 2 łyżki gorącego sosu i wymieszaj, przelej na patelnie i dokładnie wymieszaj. 
  • Sprawdź smak, w razie potrzeby dopraw.

Sos jest świetnym dodatkiem do kasz czy ziemniaków. 

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz