pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym

Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym

Kremowy, aromatyczny sos z dodatkiem pieczarek i rozpływającego się w ustach kurczaka, to świetny dodatek do obiadu. Sos jest doskonały do ziemniaków, ryżu czy makaronu. Jest prosty w wykonaniu i przygotujesz go w godzinę.

Pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym

Kremowy, aromatyczny sos z dodatkiem pieczarek i rozpływającego się w ustach kurczaka, to świetny dodatek do obiadu. Sos jest doskonały do ziemniaków, ryżu czy makaronu. Jest prosty w wykonaniu i przygotujesz go w godzinę.



pierś z kurczaka w sosie pieczarkowym

szczegóły:

Porcje

4 szt

Czas przygotowania

20 min

Czas gotowania

50 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 2 piersi z kurczaka
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
  • Sos:
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 mała cebula
  • Przyprawy: czosnek, oregano, sól, pieprz,
  • 1/2 szkl. wody
  • 1 łyżka natki
  • koperek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • szczypta cukru
  • 2 liście laurowe + 3 ziela ang.
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 100 ml śmietany + 3 łyżki wody zimnej

Przygotowanie


  • Pierś z kurczaka pokrój w kostkę, posyp przyprawami i odstaw na godzinkę.
  • Sos:  Pieczarki pokrój w plastry, dodaj pokrojoną cebulkę, czosnek oraz pozostałe składniki. Smaż przez 5 min. aż odparuje cały płyn.
  • Pierś usmaż na złoto, dodaj do pieczarek, dodaj wodę, ziele ang., liść laurowy. Gotuj pod przykryciem przez 30 min.  Śmietanę, mąkę i wodę wymieszaj, dodaj 2-3 łyżki sosu, wymieszaj i  dodaj do sosu.  Wymieszaj, dodaj koperek, natkę. Jak sos będzie za gęsty dodaj wodę. 
  • Sprawdź smak, w razie potrzeby dopraw. Gotuj jeszcze 2-3min. 
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *