szarpana wieprzowina

Szarpana wieprzowina

Szarpana wieprzowina, to pyszne, soczyste i rozpływające się w ustach mięso.

Szarpana wieprzowina

szarpana wieprzowina

Szarpana wieprzowina, to pyszne, soczyste i rozpływające się w ustach mięso.

Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina, to niezwykle popularne danie ze Stanów Zjednoczonych. Jest to doskonały dodatek do pieczywa, tortilli, sałatek, pieczonych ziemniaków.

Mięso
przed pieczeniem jest długo marynowane w przyprawach lub solance. Następnie pieczone przez kilka godzin w niskiej temperaturze. Tak przygotowane mięso jest soczyste, aromatyczne i z łatwością rozpada się na cienkie paseczki.

Film z przygotowania:

Jakie mięso do szarpanej wieprzowiny?

Jeżeli chcesz aby mięso wyszło soczyste i rozpływało się w ustach warto wybierz kawałek mięsa z tłuszczykiem, jak karkówka czy łopatka wieprzowa.

Możesz przygotować  pulled pork z chudszego kawałka wieprzowiny, np. z szynki lub schabu, ale nie będzie takiego efektu jak z tłustego mięsa 🙂

Przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Szarpana pierś z kurczaka

Kotlety mielone

Udka z kurczaka w sosie kurkowym

Pasztet

Szarpana wieprzowina

Szarpana wieprzowina. Doskonała do pieczywa, tortilli, sałatek, pieczonych ziemniaków.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
szarpana wieprzowina
Czas przygotowania 1 day
Czas gotowania 5 hours
Danie Danie główne
Kuchnia polska
Porcje 1 szt

Sprzęt

  • 1 gar/ naczynie do zapiekania z pokrywką

Składniki
  

Marynata:

  • 1 szt. cebula
  • 3 szt. ząbki czosnku
  • ¼ szkl. czerwonego wina
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki przyprawy do gyrosa
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżeczki kminu

Mięso:

  • kg łopatki wieprzowej

Przygotowanie

  • Suche składniki wymieszaj z winem i oliwa. Dodaj pokrojone w plastry cebulę i czosnek. Wymieszaj. Mięso przełóż do gara/ formy do pieczenia, dodaj marynatę i dokładnie natrzyj. Odstaw na 24h do lodówki. Piekarnik rozgrzej do 200’c, wstaw garnek z mięsem bez przykrycia. Piecz 30 min. Następnie przykryj garnek folia alu i przykrywka. Zmniejsz temp. do 120’C i piecz kolejne 4,5h. Upieczone mięso poszarp na cienkie paseczki.
tagi łopatka wieprzowa, mięso pieczone, pulled pork, szarpana wieprzowina
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!