Szarpana wieprzowina

Szarpana wieprzowina, to pyszne, soczyste i rozpływające się w ustach mięso.
Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina, to niezwykle popularne danie ze Stanów Zjednoczonych. Jest to doskonały dodatek do pieczywa, tortilli, sałatek, pieczonych ziemniaków.
Mięso przed pieczeniem jest długo marynowane w przyprawach lub solance. Następnie pieczone przez kilka godzin w niskiej temperaturze. Tak przygotowane mięso jest soczyste, aromatyczne i z łatwością rozpada się na cienkie paseczki.
Film z przygotowania:
Jakie mięso do szarpanej wieprzowiny?
Jeżeli chcesz aby mięso wyszło soczyste i rozpływało się w ustach warto wybierz kawałek mięsa z tłuszczykiem, jak karkówka czy łopatka wieprzowa.
Możesz przygotować pulled pork z chudszego kawałka wieprzowiny, np. z szynki lub schabu, ale nie będzie takiego efektu jak z tłustego mięsa 🙂
Przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Udka z kurczaka w sosie kurkowym

Sprzęt
- 1 gar/ naczynie do zapiekania z pokrywką
Składniki
Marynata:
- 1 szt. cebula
- 3 szt. ząbki czosnku
- ¼ szkl. czerwonego wina
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki przyprawy do gyrosa
- ½ łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ⅓ łyżeczki kminu
Mięso:
- 1½ kg łopatki wieprzowej
Przygotowanie
- Suche składniki wymieszaj z winem i oliwa. Dodaj pokrojone w plastry cebulę i czosnek. Wymieszaj. Mięso przełóż do gara/ formy do pieczenia, dodaj marynatę i dokładnie natrzyj. Odstaw na 24h do lodówki. Piekarnik rozgrzej do 200’c, wstaw garnek z mięsem bez przykrycia. Piecz 30 min. Następnie przykryj garnek folia alu i przykrywka. Zmniejsz temp. do 120’C i piecz kolejne 4,5h. Upieczone mięso poszarp na cienkie paseczki.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!