szarpana wieprzowina

Szarpana wieprzowina

Szarpana wieprzowina, to pyszne, soczyste i rozpływające się w ustach mięso.

Szarpana wieprzowina

szarpana wieprzowina

Szarpana wieprzowina, to pyszne, soczyste i rozpływające się w ustach mięso.

Pulled pork, czyli szarpana wieprzowina, to niezwykle popularne danie ze Stanów Zjednoczonych. Jest to doskonały dodatek do pieczywa, tortilli, sałatek, pieczonych ziemniaków.

Mięso
przed pieczeniem jest długo marynowane w przyprawach lub solance. Następnie pieczone przez kilka godzin w niskiej temperaturze. Tak przygotowane mięso jest soczyste, aromatyczne i z łatwością rozpada się na cienkie paseczki.

Film z przygotowania:

Jakie mięso do szarpanej wieprzowiny?

Jeżeli chcesz aby mięso wyszło soczyste i rozpływało się w ustach warto wybierz kawałek mięsa z tłuszczykiem, jak karkówka czy łopatka wieprzowa.

Możesz przygotować  pulled pork z chudszego kawałka wieprzowiny, np. z szynki lub schabu, ale nie będzie takiego efektu jak z tłustego mięsa 🙂

Przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Szarpana pierś z kurczaka

Kotlety mielone

Udka z kurczaka w sosie kurkowym

Pasztet

szarpana wieprzowina

Szarpana wieprzowina

Sylwia
Szarpana wieprzowina. Doskonała do pieczywa, tortilli, sałatek, pieczonych ziemniaków.
Czas przygotowania 1 d
Czas gotowania 5 hrs
Danie Danie główne
Kuchnia polska
Porcje 1 szt

Sprzęt

  • 1 gar/ naczynie do zapiekania z pokrywką

Składniki
  

Marynata:

  • 1 szt. cebula
  • 3 szt. ząbki czosnku
  • ¼ szkl. czerwonego wina
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki przyprawy do gyrosa
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżeczki kminu

Mięso:

  • kg łopatki wieprzowej

Przygotowanie

  • Suche składniki wymieszaj z winem i oliwa. Dodaj pokrojone w plastry cebulę i czosnek. Wymieszaj. Mięso przełóż do gara/ formy do pieczenia, dodaj marynatę i dokładnie natrzyj. Odstaw na 24h do lodówki. Piekarnik rozgrzej do 200’c, wstaw garnek z mięsem bez przykrycia. Piecz 30 min. Następnie przykryj garnek folia alu i przykrywka. Zmniejsz temp. do 120’C i piecz kolejne 4,5h. Upieczone mięso poszarp na cienkie paseczki.
tagi łopatka wieprzowa, mięso pieczone, pulled pork, szarpana wieprzowina
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Recipe Rating