Udka z kurczaka w sosie kurkowym

Udka z kurczaka w sosie kurkowym

Udka z kurczaka w sosie kurkowym. Proste i pyszne danie jednogarnkowe. Mięso po ugotowaniu rozpływa się w ustach. Sos z udkami to świetny dodatek do kasz lub ziemniaków.

Udka z kurczaka w sosie kurkowym

Udka z kurczaka w sosie kurkowym. Proste i pyszne danie jednogarnkowe. Mięso po ugotowaniu rozpływa się w ustach. Sos z udkami to świetny dodatek do obiadu. Można go podać z kaszami lub z ziemniakami oraz ulubioną sałatka



Udka z kurczaka w sosie kurkowym

szczegóły:

Porcje

4

Czas przygotowania

30 min.

Czas gotowania

80 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 7 udka z kurczaka( bez kości)
  • Przyprawy do udek: przyprawa do kurczaka, czosnek, sól, pieprz, słodka papryka, harrisa
  • Olej ryżowy+ masło klarowane do smażenia
  • 1 cebula
  • 300g ugotowanych kurek
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • natka pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 łyżki śmietany
  • 1/2 łyżeczki mąki
  • Sól i pieprz
  • 2-3 łyżki koperku
  • 300 ml wody lub bulionu
  • Domowa kostka rosołowa

Przygotowanie


  • Kurczaka zamarynuj w przyprawach. Odstaw na godzinę. Na rozgrzaną patelnię dodaj olej i masło, następnie udka. Smaż z każdej strony na złoty kolor.
  • Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, smaż, przez 1 min. Następnie dodaj kurki, przyprawy, koperek. Smaż przez 5 min pod przykryciem.
  • Dodaj pokrojone warzywa ( mogą być też starte na tarce), część wody, natkę, przykryj i gotuj przez 60 min. Śmietanę wymieszaj z zimną wodą ( 2-3 łyżki), dodaj mąkę dokładnie wymieszaj. Do śmietany dodaj kilka łyżek gorącego sosu. Wymieszaj i dodaj do mięsa.
  • Wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj koperek i gotuj przez 2-3 min.

Podaj z ugotowaną kaszą gryczaną i sałatą.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.