Udka z kurczaka w sosie kurkowym
Udka z kurczaka w sosie kurkowym. Proste i pyszne danie jednogarnkowe. Mięso po ugotowaniu rozpływa się w ustach. Sos z udkami to świetny dodatek do obiadu. Można go podać z kaszami lub z ziemniakami oraz ulubioną sałatka

szczegóły:
Porcje
4
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
80 min
Poziom trudności
łatwe
Składniki:
Przygotowanie
- Kurczaka zamarynuj w przyprawach. Odstaw na godzinę. Na rozgrzaną patelnię dodaj olej i masło, następnie udka. Smaż z każdej strony na złoty kolor.
- Dodaj pokrojoną cebulę i czosnek, smaż, przez 1 min. Następnie dodaj kurki, przyprawy, koperek. Smaż przez 5 min pod przykryciem.
- Dodaj pokrojone warzywa ( mogą być też starte na tarce), część wody, natkę, przykryj i gotuj przez 60 min. Śmietanę wymieszaj z zimną wodą ( 2-3 łyżki), dodaj mąkę dokładnie wymieszaj. Do śmietany dodaj kilka łyżek gorącego sosu. Wymieszaj i dodaj do mięsa.
- Wszystko dokładnie wymieszaj, dodaj koperek i gotuj przez 2-3 min.
Podaj z ugotowaną kaszą gryczaną i sałatą.

