Chlebek pita

Chlebek pita popularny wypiek z krajów Bliskiego Wschodu. Podczas pieczenia rośnie i tworzą charakterystyczną kieszonkę.
Przygotowując chlebek pita staraj się dobrze wyrobić ciasto, dzięki temu napowietrzysz ciasto. Chlebki będą ładnie rosły podczas pieczenia i powstanie w środku kieszonka.
Chlebek zaraz po upieczeniu najlepiej rozłożyć i zostawić do wystudzenia. Nie układaj gorących chlebków jeden na drugim bo są delikatne i zrobią się płaskie.
Chlebki nie tylko możesz jeść z dowolnym nadzieniem, mięsem, warzywami. Kawałki chlebka możesz maczać w różnych sosach lub dipach.
Świetnie się sprawdzi do przygotowania domowego fast fooda, kanapki do pracy czy szkoły. Kieszonka jest pojemna i dobrze trzyma nadzienie i nic nie wypadnie podczas jedzenia.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Sprzęt
- 1 robot z misą
Składniki
- 480 g mąki pszennej 3 szkl.
- 250 g ciepłej wody 1 szkl.
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 7 g suchych drożdży
- 1 łyżka oleju
Przygotowanie
- Wszystkie składniki wymieszaj. Odstaw na godzine do wyrośnięcia.
- Ciasto podziel na 4 części. Każdą rozwałkuj na cienki placek. Odstaw na 10 min. do ponownego wyrośnięcia.
- Wstaw do rozgrzanego piekarnika 180-200'CC na 10-15 min. Mają się ładnie zarumienić.
- Po upieczeniu nie układaj chlebków jeden na na drugim aby nie zrobiły się płaskie.
Film:
- Kroki
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!