Pita

Chlebek pita

Chlebek pita popularny wypiek z krajów Bliskiego Wschodu. Podczas pieczenia rośnie i tworzą charakterystyczną kieszonkę.

Chlebek pita

Chlebek pita

Chlebek pita popularny wypiek z krajów Bliskiego Wschodu. Podczas pieczenia rośnie i tworzą charakterystyczną kieszonkę.

Przygotowując chlebek pita staraj się dobrze wyrobić ciasto, dzięki temu napowietrzysz ciasto. Chlebki będą ładnie rosły podczas pieczenia i powstanie w środku kieszonka.

Chlebek zaraz po upieczeniu najlepiej rozłożyć i zostawić do wystudzenia. Nie układaj gorących chlebków jeden na drugim bo są delikatne i zrobią się płaskie.

Chlebki nie tylko możesz jeść z dowolnym nadzieniem, mięsem, warzywami. Kawałki chlebka możesz maczać w różnych sosach lub dipach.

Świetnie się sprawdzi do przygotowania domowego fast fooda, kanapki do pracy czy szkoły. Kieszonka jest pojemna i dobrze trzyma nadzienie i nic nie wypadnie podczas jedzenia.

Przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Proziaki

Chleb z siemieniem lnianym

Bajgle jogurtowe

Bajgle jerozolimskie

Pszenne bułeczki śniadaniowe

Chlebek pita

523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Pita
Czas przygotowania 1 godzina 10 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Danie Obiad
Kuchnia kraje Bliskiego Wschodu
Porcje 4 szt.

Sprzęt

  • 1 robot z misą

Składniki
  

  • 480 g mąki pszennej 3 szkl.
  • 250 g ciepłej wody 1 szkl.
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 7 g suchych drożdży
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki wymieszaj. Odstaw na godzine do wyrośnięcia.
  • Ciasto podziel na 4 części. Każdą rozwałkuj na cienki placek. Odstaw na 10 min. do ponownego wyrośnięcia.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika 180-200'CC na 10-15 min. Mają się ładnie zarumienić.
  • Po upieczeniu nie układaj chlebków jeden na na drugim aby nie zrobiły się płaskie.

Film:

  • Kroki
tagi bułeczki drożdzowe, chlebek pita, pita
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!