Bajgle jerozolimskie puszyste i delikatnie słodkie bułeczki drożdżowe. To przepis na doskonałe śniadanie.
Ocena: -
Sylwia
Komentarze: 0
13/04/2021
Bajgle jerozolimskie
szczegóły:
Porcje
12 szt
Czas przygotowania
90 min
Czas gotowania
25 min
Poziom trudności
łatwe
Składniki:
500g maki tortowej
2 łyżki cukru
1 łyżka soli
1 1/2 szkl. (ciepła woda+ciepłe mleko ryżowe )
7g suchych drożdży
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Olej ryżowy
Posypka sezamowa:
1 łyżkę miodu rozpuściłam w gorącej wodzie
Sezam
Przygotowanie
Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, wyrabiaj przez chwile. Polej ciasto olejem (1-2 łyżki).
Przykryj ściereczka i odstaw na 1 godz. do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto ponownie wyrób.
Wyłóż na deskę, podziel na 6 części. Każda z części z zroluj na cienkie wałek ( jak na kopytka😉), złóż na 1/2, trzymając za końce skręć całość i połącz końcówki formując kółko. Odstaw do wyrośnięcia na 15 min.
Włącz piekarnik na 190’C, wstaw do środka naczynie z woda.
Wyrośnięte bajgle posmaruj słodka woda i posyp sezamem.
Wstaw do piekarnika na 20-25 min. ( czas uzależniony od piekarnika)
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem. Dziękuję za Twoje zaangażowanie!
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!