Bajgle jerozolimskie

szczegóły:
Porcje
12 szt
Czas przygotowania
90 min
Czas gotowania
25 min
Poziom trudności
łatwe
Składniki:
- 500g maki tortowej
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
- 1 1/2 szkl. (ciepła woda+ciepłe mleko ryżowe )
- 7g suchych drożdży
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Olej ryżowy
- Posypka sezamowa:
- 1 łyżkę miodu rozpuściłam w gorącej wodzie
- Sezam
Przygotowanie
- Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, wyrabiaj przez chwile. Polej ciasto olejem (1-2 łyżki).
- Przykryj ściereczka i odstaw na 1 godz. do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto ponownie wyrób.
- Wyłóż na deskę, podziel na 6 części. Każda z części z zroluj na cienkie wałek ( jak na kopytka😉), złóż na 1/2, trzymając za końce skręć całość i połącz końcówki formując kółko. Odstaw do wyrośnięcia na 15 min.
- Włącz piekarnik na 190’C, wstaw do środka naczynie z woda.
- Wyrośnięte bajgle posmaruj słodka woda i posyp sezamem.
- Wstaw do piekarnika na 20-25 min. ( czas uzależniony od piekarnika)



Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!