Pszenne bułeczki śniadaniowe

Pszenne bułeczki śniadaniowe

Pszenne bułeczki śniadaniowe są puszyste, pyszne i znikają ekspresowo. Z przepisu wychodzi 8szt.

Pszenne bułeczki śniadaniowe



Pszenne bułeczki śniadaniowe

szczegóły:

Porcje

8szt

Czas przygotowania

1.20 godz.

Czas gotowania

20 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Na 8 szt:
  • 500g maki pszennej ( tortowa)
  • 140ml cieplej wody
  • 140ml ciepłego mleka
  • 20g masła ( rozpuszczone)
  • 20g oleju ( ryżowy)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 7g drożdży

Przygotowanie


  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj.
  • Wyrabiaj kilka minut aż ciasto zrobi się sprężyste i nie będzie się kleić.
  • Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce.
  • Podziel ciasto na 8 równych części i uformuj bułeczki, posyp delikatnie mąka.
  • Odstaw na 20 min do wyrośnięcia.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika (180’c)na około 25min.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz