Chleb z siemieniem lnianym

Chleb z siemieniem lnianym

Chleb z siemieniem lnianym, który wyrastał przez całą noc w lodówce i pieczony w garze. Po upieczeniu jest chrupiący i mięciutki w środku.

Chleb z siemieniem lnianym

Chleb z siemieniem lnianym po upieczeniu jest chrupiący i mięciutki w środku.

Można go przygotować na dwa sposoby. Pierwszy to klasyczne wyrastanie około godziny, następnie pieczenie w garze. Druga opcja, to wyrastanie w lodówce przez całą noc, następnie jest pieczenie. Długie wyrastanie w zimnie wzbogaca smak chleba, ma też fajniejszą strukturę.

Zdrowy dodatek do chleba to siemię lniane, które ma wiele cennych właściwości. Len to źródło kwasów omega-3, zawiera błonnik pokarmowy, lignany, fitosterole, witaminy (m.in. witaminę E, kwas foliowy, witaminę B2 i B6) oraz szereg składników mineralnych (wapń, magnez, potas, fosfor i cynk).

Przygotowanie…

Jest bardzo proste. Wystarczy wymieszać składniki zalewy dodać mięso i zagotować wodę.

Od chwili zagotowania, przykręcasz ogień i odliczasz 20 min. Całość odstawiasz do wystygnięcia.

Kolejnego dnia powtarzasz czynność.

Ostudzone mięso wyjmujesz z zalewy i przechowujesz w lodówce.

Mięso pieczone/gotowane zawiń w papier do pieczenia, nie bedzie wysychało.

Nigdy nie zawijaj w folie alu czy spożywczą. !!

Chleb z siemieniem lnianym

Chleb z siemieniem lnianym, który wyrastał przez całą noc w lodówce i pieczony w garze. Po upieczeniu jest chrupiący i mięciutki w środku.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Chleb z siemieniem lnianym
Czas przygotowania 1 dzień
Czas gotowania 45 minuty
Danie Pieczywo
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 duży garnek do zapiekania lub forma
  • 1 mikser z misą

Składniki
  

  • 450 g mąki pszennej
  • 290 ml ciepłej wody 310 ml przy wyrastaniu w nocy
  • 7 g drożdży instant
  • 1 płaska lóżka soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 100 g siemienia lnianego
  • 100 ml wrzątek

Przygotowanie

Wyrastanie w nocy:

  • Siemię zalej wrzątkiem aby całe było przykryte. Odstaw do ostygnięcia.
    Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Wstaw na noc do lodówki.
    Rano, wyjmij z lodówki i odstaw w ciepła miejsce na około godzinę. Ciasto przełóż na deskę, posyp mąką i zacznij formować chleb. Koszyk do wyrastania chleba posyp mąką, przełóż chleb i odstaw na 25 min w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. 
    Garnek wstaw do rozgrzanego piekarnika na 200’C aby się nagrzał – około 20-25 min..
    Wyjmij z piekarnika i ostrożnie przełóż wyrośnięty chleb, przykryj przykrywka. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 200’C, następnie po 30 min. zdejmij pokrywkę i zostaw na kolejne 15 min.

Szybkie wyrastanie:

  • Siemię zalej wrzątkiem aby całe było przykryte. Odstaw do ostygnięcia.
    Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Ciasto przełóż na deskę, posyp mąką i zacznij formować chleb. Koszyk do wyrastania chleba posyp mąką, przełóż chleb i odstaw na 25 min w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. 
    Garnek wstaw do rozgrzanego piekarnika na 200’C aby się nagrzał – około 20-25 min.. Wyjmij z piekarnika i ostrożnie przełóż wyrośnięty chleb, przykryj przykrywka. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 200’C, następnie po 30 min. zdejmij pokrywkę i zostaw na kolejne 15 min.
tagi chleb, chleb z siemieniem lnianym, domowy chleb
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!