Chleb z siemieniem lnianym

Chleb z siemieniem lnianym

Chleb z siemieniem lnianym, który wyrastał przez całą noc w lodówce i pieczony w garze. Po upieczeniu jest chrupiący i mięciutki w środku. Zdrowy dodatek do chleba to siemię lniane, które ma wiele cenych właściwości.

Chleb z siemieniem lnianym

Chleb z siemieniem lnianym, który wyrastał przez całą noc w lodówce i pieczony w garze. Po upieczeniu jest chrupiący i mięciutki w środku. Zdrowy dodatek do chleba to siemię lniane, które ma wiele cennych właściwości. Len to źródło kwasów omega-3, zawiera błonnik pokarmowy, lignany, fitosterole, witaminy (m.in. witaminę E, kwas foliowy, witaminę B2 i B6) oraz szereg składników mineralnych (wapń, magnez, potas, fosfor i cynk).



Chleb z siemieniem lnianym

szczegóły:

Porcje

1 szt

Czas przygotowania

10 min

Czas gotowania

45 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  •  450 g mąki pszennej
  • 300ml przy szybkim wyrastaniu, 310 ml( przy nocnym) letniej wody
  • 6g drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 100g siemienia lnianego ( u mnie złote)
  • wrzątek około 100ml

Przygotowanie

  • Siemię zalej wrzątkiem aby całe było przykryte. Odstaw do ostygnięcia.
  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Wstaw na noc do lodówki. Rano, wyjmij z lodówki i odstaw w ciepła miejsce na około godzinę. 
  • Ciasto przełóż na deskę, posyp mąką i zacznij formować chleb. Koszyk do wyrastania chleba posyp mąką, przełóż chleb i odstaw na 25 min w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. 
  • Garnek wstaw do rozgrzanego piekarnika na 200’C aby się nagrzał – około 20-25 min..
  • Wyjmij z piekarnika i ostrożnie przełóż wyrośnięty chleb, przykryj przykrywka. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 200’C, następnie po 30 min. zdejmij pokrywkę i zostaw na kolejne 15 min.

Druga wersja przygotowania:

  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Ciasto przełóż na deskę, posyp mąką i zacznij formować chleb.
  • Koszyk do wyrastania chleba posyp mąką, przełóż chleb i odstaw na 25 min w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. 
  • Garnek wstaw do rozgrzanego piekarnika na 200’C aby się nagrzał – około 20-25 min..
  • Wyjmij z piekarnika i ostrożnie przełóż wyrośnięty chleb, przykryj przykrywka.
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 200’C, następnie po 30 min. zdejmij pokrywkę i zostaw na kolejne 15 min.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz