Chleb z siemieniem lnianym
Chleb z siemieniem lnianym po upieczeniu jest chrupiący i mięciutki w środku.
Można go przygotować na dwa sposoby. Pierwszy to klasyczne wyrastanie około godziny, następnie pieczenie w garze. Druga opcja, to wyrastanie w lodówce przez całą noc, następnie jest pieczenie. Długie wyrastanie w zimnie wzbogaca smak chleba, ma też fajniejszą strukturę.
Zdrowy dodatek do chleba to siemię lniane, które ma wiele cennych właściwości. Len to źródło kwasów omega-3, zawiera błonnik pokarmowy, lignany, fitosterole, witaminy (m.in. witaminę E, kwas foliowy, witaminę B2 i B6) oraz szereg składników mineralnych (wapń, magnez, potas, fosfor i cynk).
Przygotowanie…
Jest bardzo proste. Wystarczy wymieszać składniki zalewy dodać mięso i zagotować wodę.
Od chwili zagotowania, przykręcasz ogień i odliczasz 20 min. Całość odstawiasz do wystygnięcia.
Kolejnego dnia powtarzasz czynność.
Ostudzone mięso wyjmujesz z zalewy i przechowujesz w lodówce.
Mięso pieczone/gotowane zawiń w papier do pieczenia, nie bedzie wysychało.
Nigdy nie zawijaj w folie alu czy spożywczą. !!
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 1 duży garnek do zapiekania lub forma
- 1 mikser z misą
Składniki
- 450 g mąki pszennej
- 290 ml ciepłej wody 310 ml przy wyrastaniu w nocy
- 7 g drożdży instant
- 1 płaska lóżka soli
- 1 łyżeczka miodu
- 100 g siemienia lnianego
- 100 ml wrzątek
Przygotowanie
Wyrastanie w nocy:
- Siemię zalej wrzątkiem aby całe było przykryte. Odstaw do ostygnięcia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Wstaw na noc do lodówki. Rano, wyjmij z lodówki i odstaw w ciepła miejsce na około godzinę. Ciasto przełóż na deskę, posyp mąką i zacznij formować chleb. Koszyk do wyrastania chleba posyp mąką, przełóż chleb i odstaw na 25 min w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Garnek wstaw do rozgrzanego piekarnika na 200’C aby się nagrzał – około 20-25 min.. Wyjmij z piekarnika i ostrożnie przełóż wyrośnięty chleb, przykryj przykrywka. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 200’C, następnie po 30 min. zdejmij pokrywkę i zostaw na kolejne 15 min.
Szybkie wyrastanie:
- Siemię zalej wrzątkiem aby całe było przykryte. Odstaw do ostygnięcia. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto przełóż na deskę, posyp mąką i zacznij formować chleb. Koszyk do wyrastania chleba posyp mąką, przełóż chleb i odstaw na 25 min w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. Garnek wstaw do rozgrzanego piekarnika na 200’C aby się nagrzał – około 20-25 min.. Wyjmij z piekarnika i ostrożnie przełóż wyrośnięty chleb, przykryj przykrywka. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 200’C, następnie po 30 min. zdejmij pokrywkę i zostaw na kolejne 15 min.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!