rolada ziemniaczana

 Rolada ziemniaczana

Rolada ziemniaczana zachwyci każdego miłośnika ziemniaków i mięska.
Ocena: 0
Sylwia
Komentarze: 0
24/01/2024

 Rolada ziemniaczana

Jeżeli kochasz ziemniaki i mięso, to nie możesz jej nie zrobić. Rolada ziemniaczana zachwyci każdego miłośnika wytrawnych wypieków.

Jest delikatna, bardzo aromatyczna i przyjemnie rozpływa się w ustach. Przygotowanie przypomina przygotowanie do lasagne lub spaghetti, więc każdy sobie z tym poradzi. Potrzebujesz około 1 godz. aby ją przygotować.

Rolada ziemniaczana bedzie doskonała na rodzinny obiad jaki i na inne okazje.

Roladę ziemniaczaną możesz przygotować z różnymi dodatkami. Możesz zmienić mięso, dodać grzyby, inny ser, lub zrobić wersję wege,

Testuj i znajdź najlepsza wersje dla siebie.

TIP: jeżeli nie chcesz zwijać, możesz zrobić z tego zapiekankę. Składniki ułóż warstwowo ( najlepiej w keksówce) i zapiecz.

Zobacz również

Kluski śląskie
Kluski śląskie z charakterystyczną dziurka, to klasyka kuchni polskiej.
Sprawdź przepis
kluski śląskie

Przygotowanie w trzech prostych krokach:

  1. Ziemniaki obierz. Za pomocą mandoliny pokrój na cienki plastry. Przełóż do miski i zalej woda.
  2. Przygotowanie mięsa przypomina przygotowanie mięsa na lasagne. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce, pora pokrój, czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Usmaż na maśle i oleju. Dodaj mięso, koncentrat i przyprawy, smaż przez 5-10 min. Mięso ma być gęste.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę, następnie usmaż na maśle. Dodaj szpinak, pieprz i gałkę muszkatołową. Jak szpinak zmięknie dodaj pokruszoną fetę. Smaż przez min.
  4. Najtrudniejszy etap, to zawinięcie 🙂 ale wierzę, że dasz radę. Działaj spokojnie i z dokładnością. Plasterki po bokach mogą odpadać ale się tym nie przejmuj, dołożysz je na końcu. Po upieczeniu wszystko jest ładnie sklejone i bez problemu da się ja pokroić.
  5. Po upieczeniu odczekaj 5 min. zanim odwiniesz papier. Odwijaj powoli aby nie uszkodzić rolady.

 Rolada ziemniaczana

Jeżeli kochasz ziemniaki i mięso, to nie możesz jej nie zrobić. Rolada ziemniaczana zachwyci każdego miłośnika wytrawnych wypieków.
a7fee60f44f94f102d5d1d360e0fb4740a7a00ee74fe3d1d181a1e5b30f67022?s=30&d=mm&r=gSylwia
rolada ziemniaczana
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 40 minuty
Danie Danie główne
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 duża forma do zapiekania
  • 1 mandolina do warzyw
  • 2 patelnie
  • 1 miska
  • 1 papier do pieczenia

Składniki
  

  • 2 szt duże ziemniaki

Mięso mielone:

  • 500 g mięso mielone u mnie z indyka
  • 1 szt. mała marchewka
  • 1 szt. kawałek pora
  • 2 szt. ząbki czosnku
  • ½ małego słoika koncentrat pomidorowy
  • po ½ łyżeczki sól, pieprz, harrisa, przyprawa do gyrosa
  • 1 łyżeczka masło klarowane i olej do smażenia

Szpinak z Fetą

  • 200 g szpinaku
  • 1 łyzka masło klarowane
  • 2 szt. ząbki czosnku
  • ½ op. fety
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej i pieprzu

Dodatki;

  • 50 g parmezanu
  • 50 g tartej mozzarelli

Przygotowanie

  • Ziemniaki obierz. Za pomocą mandoliny pokrój na cienki plastry. Przełóż do miski i zalej woda.

Mięso:

  • Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce, pora pokrój, czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Usmaż na maśle i oleju. Dodaj mięso, koncentrat i przyprawy, smaż przez 5-10 min. Mięso ma być gęste.

Szpinak z fetą

  • Czosnek przeciśnij przez praskę, następnie usmaż na maśle. Dodaj szpinak, pieprz i gałkę muszkatołową. Jak szpinak zmięknie dodaj pokruszoną fetę. Smaż przez min.
  • Przygotuj duży kawałek papieru do pieczenia. Na papier wysyp parmezan ( w kształt prostokąta). Na parmezan wyłóż gęsto na zakładkę plasterki ziemniaków. Na ziemniaki wyłóż mięso, posyp mozzarella i następnie na środek szpinak. Całość ostrożnie zwiń w roladę ( pomagaj sobie papierem ).
  • Piecz około 40 min w 200'C.
  • Po upieczeniu chwilkę odczekaj i ostrożnie odklej papier.
tagi feta, mieso mielone, rolada ziemniaczana, sos szpinakowy, zapiekanka z mięsem i szpinakiem, ziemniaki pieczone

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!




Śledź mnie na IG