Pączki z dżemem
Pączki z dżemem, jak u Mamy. Są mięciutkie, wyrośnięte i lekkie jak chmurka 😉 Doskonałe na Tłusty Czwartek jak i na co dzień. Od razu uprzedzam, rob ich więcej bo ekspresowo znikają 🙂
Pączki doskonałe z nutką pomarańczy i wanilii, to mieszanka mąki, jajek, mleka, masła, drożdży, cukru. Nic skomplikowanego ale liczy się tu precyzja i dobre składniki. Przygotowanie zajmuje sporo czasu ale smak wynagradza wszystko.
Pączki z dżemem możesz przygotować z suchych lub świeżych drożdży. Przygotowanie na świeżych jest troszeczkę inne, wymaga zaczynu.
Jajka ukręć z cukrem, dzięki temu pączki będą lekkie i puszyste. Masło dodawaj do ciasta partiami, umożliwi to wtłoczenie tłuszczu do masy, ciasto zrobi się sprężyste.
Ciasto w obu przypadkach musi wyrastać około 1,5 godz. Ciasto po wyrośnięciu musisz wyrobić, rozwałkować i wyciąć krążki. Kolejny raz odstawiasz je do wyrośnięcia na około 20-30 min.
Do smażenia możesz użyć oleju rzepakowego lub mieszanki olej i smalec. Rozgrzewasz do 170’C. Pączki smażysz z obu stron. Obracasz tylko raz, dzięki temu powstanie charakterystyczny paseczek.
Ważne: pączki wkładasz do oleju stroną wyrośniętą, dzięki temu spod, który jest płaski ładnie wyrośnie.
Pączki z nadzieniem czy bez?
Decyzja należy do ciebie 🙂 Jest wiele możliwości.
Do nadziewania pączków doskonałe są dżemy z brzoskwini, śliwki, truskawek, malinowy, różany. Muszą być gładkie aby przeszły przez tylkę.
Możesz przygotować klasyczny krem na bazie śmietanki i mascarpone, później zmieniasz tylko smak : czekolada, pistacja, orzechowy.
Do wypełnienia pączków możesz przygotować krem budyniowy.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 1 mikser z misą
- 1 wałek i stolnica
- 1 foremka do pączków średnica max 10 cm mniejsze paczki foremka lub szklanka średnica 6-7 cm
- 1 duży, głęboki garnek
- 1 duża ściereczka
- 1 tylka do nadziewania pączków+ worek cukierniczy
- 1 łyżeczka
Składniki
Ciasto:
- 7 g suchych drożdży
- 50 g cukru
- 50 g masła
- 250 ml letniego mleka
- ½ łyżeczki wanilii
- ½ łyżeczki aromatu pomarańczowego
- 2 szt. żółtka
- 1 szt. całe jajko
- 600 g mąki typ.500 może być tez 550
- 25 ml wódki
Dodatki:
- 1 l oleju rzepakowego do smażenia
- 300 g dżemu brzoskwiniowego
- 300 g dżemu śliwkowego
- 2 łyzki cukier puder do posypania
Przygotowanie
- Drożdże wymieszaj z 100 ml ciepłego mleka.
- Żółtka i jajko ukręć z cukrem. Masa zwiększy swoją objętość, delikatnie pojaśnieje, bedzie gęsta i błyszcząca.
- Dodaj rozpuszczone drożdże, mąkę, mleko, wanilię, olejek. Wszystko dokładnie wymieszaj. Zacznij stopniowo dodawać pokrojone w kostkę masło. Kolejne partie masła dodajesz jak wcześniejsze bedzie wyrobione z ciastem. Wyrabianie ciasta zajmie około 10min. Misę przykryj folią spożywczą, odstaw na 1,5 godz. w ciepłe miejsce.
- Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnice i chwilę wyrabiaj. Rozwałkuj na placek około 2cm. Foremką lub szklanką wytnij kołka. Odłóż w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 20 min.
- Rozgrzej olej ( na 170'C), smaż pączki z obu stron. Odwracaj tylko raz. Dzięki temu powstanie charakterystyczna biała linia. Usmażone pączki przełóż na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym. Pączki są delikatne, nie układaj jeden na drugim aby się nie spłaszczyły.
- Robimy miejsce na dżem lub krem. Za pomocą końcówki łyżeczki zrób otworek na boku każdego pączka. Dżem lub krem przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego tylką do nadziewania pączków. Końcówkę włóż do pączka i wciśnij dżem lub krem.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!