Pączusie serowe

Pączusie serowe

Pączusie serowe, małe puszyste i rozpływające się w ustach mini pączki. Oprószone cukrem pudrem lub oblane lukrem, będą doskonałą słodką przekąską dla dzieci i dorosłych.

Pączusie serowe

Pączusie serowe, małe puszyste i rozpływające się w ustach mini pączki. Oprószone cukrem pudrem lub oblane lukrem, będą doskonałą słodką przekąską dla dzieci i dorosłych.

Mini pączki

Mini pączusie to doskonała słodka o każdej porze roku. Najczęściej przygotowywana razem z oponkami, pączkami i faworkami na Tłusty Czwartek.
Pączusie serowe to wycięty środek oponki serowej. Przepis jest ten sam, wystarczy wymieszać składniki, rozwałkować ciasto i wyciąć kółka. Jeżeli nie chcesz mieć oponek wycinaj tylko małe kółeczka, będzie ich bardzo dużo, ale gwarantuję, że znikają ekspresowo. Pączusie serowe mocno wyrastają podczas smażenia, są puszyste i miękkie.

Pączusie nie są fit ale warto je zrobić. Tradycyjnie mogą być posypane cukrem pudrem, cynamonem lub lukrem.
Są ulubioną przekąska małych i dużych, długo zachowują świeżość.

Składniki:

Twaróg: Nie ma znaczenia jaki wybierzesz. Może być mielony lub nie. Jeżeli twaróg będzie miał więcej wody/serwatki wodnisty, to musisz dodać więcej mąki.
Ocet: jest niezbędny aby oponki nie chłonęły za dużo tłuszczu.
Jajka: mogą być całe lub możesz użyć samych żółtek.
Śmietana czy jogurt: Śmietana musi być kwaśna a jogurt gęsty. Jak dla mnie nie ma znaczenia i różnicy w smaku jak zamieniam składniki. Możesz przetestować obie wersje i zdecydować, która jest dla ciebie najlepsza.

Kółka na pączusie serowe najlepiej wycinać zwykłym kieliszkiem do wódki. Kółka są małe, ale pączusie mocno rosną w czasie smażenia.

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Zeppole

Mini pączusie bg

Mini pączusie

Zeppole di San Giuseppe

Pączusie serowe

Pączusie serowe

Sylwia
Pączusie serowe, małe puszyste i rozpływające się w ustach mini pączki. Oprószone cukrem pudrem lub oblane lukrem, będą doskonałą słodką przekąską dla dzieci i dorosłych.
Czas przygotowania 30 mins
Czas gotowania 20 mins
Danie Deser
Kuchnia polska
Porcje 40 szt

Sprzęt

  • 1 miska
  • 1 patelnia
  • 1 kieliszek
  • 1 deska
  • 1 wałek

Składniki
  

  • 200 g twarogu
  • 250 g mąki + dodatkowa do wałkowania
  • szkl. cukru
  • 100 g śmietany 18%
  • 1 szt. jajko
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczadzonej
  • ½ łyżki wanilii
  • 1 l 1 l oleju do smażenia

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki wymieszaj.
  • Ciasto rozwałkuj na grubość około 1½ cm. W czasie wałkowania podsypuj mąką aby się nie kleiło.
  • Kieliszkiem wytnij na małe kółka.
  • Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, na złoty kolor.

Film , jak przygotować:

  • Kroki:

Film, jak przygotować pączusie serowe:

  • kroki:
tagi pączki, pączusie, twaróg
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Recipe Rating