Zeppole

Zeppole

Zeppole, tradycyjne włoskie pączusie. Posypane cukrem pudrem i nadziane pysznym kremem.

Zeppole

Zeppole, tradycyjne włoskie pączusie. Posypane cukrem pudrem i nadziane pysznym kremem.



Zeppole

szczegóły:

Porcje

18 szt

Czas przygotowania

20 min

Czas gotowania

30 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szkl. mleka3,2%
  • 90g masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanki mąki 00 lub tortowej
  • 4 duże jajka ( zimne)
  • 1 1/2 l oleju do smażenia
  • Crème pâtissière ( patrz przepis)

Przygotowanie:


  • W rondelku wymieszaj wodę, mleko, masło, cukier i sól.  Zagotuj.

  • Dodaj mąkę i ciągle mieszaj przez kolejne 2 minuty.  Ciasto powinno uformować się w gładką kulę, a na dnie utworzy się cienka warstwa.

  • Przełóż do dużej miski i za pomocą miksera elektrycznego ubij na średnich obrotach przez 1 minutę, aby lekko schłodzić masę. Dodaj 4 jajka, dodając po jednym na raz.  Ubijaj, aż ciasto będzie gładkie. 

  • Ciasto przełóż do rękawa z założoną okrągłą końcówką. 

  • Na papierze delikatnie natłuszczonym wyciśnij kształt małych pączków. Ostrożnie przełóż na gorący olej, następnie odklej papier. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  • Zimne ptysie nadziej kremem i  posyp cukrem pudrem.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz