krem pâtissière

Crème pâtissière

Crème pâtissière, klasyczny krem cukierniczy. Świetnie się sprawdza do nadziania babeczek czy tart.

Crème pâtissière

Crème pâtissière, klasyczny krem cukierniczy. Świetnie się sprawdza do nadziania babeczek czy tart.



krem pâtissière

szczegóły:

Porcje

1 szt

Czas przygotowania

5 min

Czas gotowania

20 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Krem:
  • 500 ml mleka
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 4 duże żółtka
  • 85 g cukru
  • 25g mąki pszennej
  • 30g skrobi ziemniaczanej

Przygotowanie


  • W rondelku zagotuj mleko z wanilią. Doprowadzić do wrzenia i zdejmij ognia z ognia.
  • Żółtka i cukier umieścić w misie miksera i ukręć. Masą ma być prawie biała.  Dodaj mąkę pszenną i skrobię ziemniaczaną i dalej miksuj  aż do uzyskasz gładką masę.
  • Do pasty dodaj 2 łyżki gorącego mleka, wymieszaj. Następnie dodaj pozostałe mleko. Dokładnie wszystko wymieszaj. Przelej do garnka, gotuj na średnim ogniu cały czas mieszająć. Gotuj około 2 min. Mąka musi się zaparzyć. Jak masa zgęstnieje ostaw do ostygnięcia. Na wierzch połóż folię spożywczą aby nie powstał kożuch. 
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz