Zeppole di San Giuseppe

Zeppole di San Giuseppe

Zeppole di San Giuseppe tradycyjne włoskie ciasto wykonane z ciasta parzonego, smażone lub pieczone. Przygotowywane na święto Św. Józefa i Dzień Ojca, który obchodzony jest tego samego dnia. Można je podawać z kremem cukierniczym, budyniem, owocami lub galaretką.

Zeppole di San Giuseppe

Zeppole di San Giuseppe tradycyjne włoskie ciasto wykonane z ciasta parzonego, smażone lub pieczone. Przygotowywane na święto Św. Józefa i Dzień Ojca, który obchodzony jest tego samego dnia. Można je podawać z kremem cukierniczym, budyniem, owocami lub galaretką.



Zeppole di San Giuseppe

szczegóły:

Porcje

15 szt

Czas przygotowania

15 min

Czas gotowania

30 min lub 20 min w piekarniku

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szkl. mleka3,2%
  • 90g masła
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 szklanki mąki 00 lub zwykłej
  • 4 duże jajka ( zimne)
  • 1 1/2 l oleju do smażenia
  • Krem ( patrz przepis)

Przygotowanie


  • W rondelku wymieszaj wodę, mleko, masło, cukier i sól.  Zagotuj.

  • Dodaj mąkę i ciągle mieszaj przez kolejne 2 minuty.  Ciasto powinno uformować się w gładką kulę, a na dnie utworzy się cienka warstwa.

  • Przełóż do dużej miski i za pomocą miksera elektrycznego ubij na średnich obrotach przez 1 minutę, aby lekko schłodzić masę. Dodaj 4 jajka, dodając po jednym na raz.  Ubijaj, aż ciasto będzie gładkie. 

  • Ciasto przełóż do rękawa z założoną końcówką w kształcie gwiazdki. 

  • Na papierze delikatnie natłuszczonym wyciśnij masę w kształt gniazdka. Przełóż na gorący olej, delikatnie odklej papier. Smaż z obu stron. 
  • Wystudzone gniazdka przetnij i nałóż krem. Udekoruj ulubionym owocem.

Gniazdka można piec w piekarniku 180’C, przez 20 min. 

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *