Oponki serowe

Oponki serowe

Oponki serowe, czyli najlepsze i ekspresowe pączki serowe z dziurką. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnych pączków. Nie wymagają długiego wyrastania i są proste w przygotowaniu.

Oponki serowe

Oponki serowe, czyli najlepsze i ekspresowe pączki serowe z dziurką. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnych pączków. Nie wymagają długiego wyrastania i są proste w przygotowaniu.

Oponki serowe, pączki, pączusie, faworki, to pozycje obowiązkowe na Tłusty Czwartek. Uważam, że nie ma sensu się ograniczać do jednego dnia i trzeba się cieszyć ich smakiem przez cały rok. Oponki serowe, są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają wyrastania. Wystarczy wymieszać składniki, rozwałkować ciasto i wyciąć kółka. Podczas smażenia pięknie wyrastają, są puszyste i miękkie.
Oponki nie są fit ale warto je zrobić. Tradycyjnie mogą być posypane cukrem pudrem, cynamonem lub lukrem.
Są ulubioną przekąska małych i dużych, długo zachowują świeżość.

Składniki:

Twaróg: Nie ma znaczenia jaki wybierzesz. Może być mielony lub nie. Jeżeli twaróg będzie miał więcej wody/serwatki wodnisty, to musisz dodać więcej mąki.
Ocet: jest niezbędny aby oponki nie chłonęły za dużo tłuszczu.
Jajka: mogą być całe lub możesz użyć samych żółtek.
Śmietana czy jogurt: Śmietana musi być kwaśna a jogurt gęsty. Jak dla mnie nie ma znaczenia i różnicy w smaku jak zamieniam składniki. Możesz przetestować obie wersje i zdecydować, która jest dla ciebie najlepsza.

Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Zeppole

Mini pączusie bg

Mini pączusie

Zeppole di San Giuseppe

Oponki serowe

Oponki z serem

Sylwia
Oponki serowe, czyli najlepsze i ekspresowe pączki serowe z dziurką. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnych pączków. Nie wymagają długiego wyrastania i są proste w przygotowaniu.
Czas przygotowania 20 mins
Czas gotowania 20 mins
Danie Deser
Kuchnia polska
Porcje 19 szt

Sprzęt

  • 1 miska
  • 1 patelnia
  • 1 szklanka
  • 1 kieliszek
  • 1 deska
  • 1 wałek

Składniki
  

  • 200 g twarogu
  • 250 g mąki + dodatkowa do wałkowania
  • szkl cukru
  • 100 g śmietany 18%
  • 1 szt jajko
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczadzonej
  • ½ łyżeczki wanilii
  • 1 l oleju do smażenia

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki wymieszaj.
  • Ciasto rozwałkuj na grubość około 1½ cm. W czasie wałkowania podsypuj mąką aby się nie kleiło. Szklanką wytnij duże kółka, kieliszkiem wytnij na środku małe kółka.
  • Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, na złoty kolor.

Film, jak przygotować oponki serowe:

  • kroki:
tagi oponki, pączki, twaróg
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Recipe Rating