Oponki serowe
Oponki serowe, czyli najlepsze i ekspresowe pączki serowe z dziurką. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnych pączków. Nie wymagają długiego wyrastania i są proste w przygotowaniu.
Oponki serowe, pączki, pączusie, faworki, to pozycje obowiązkowe na Tłusty Czwartek. Uważam, że nie ma sensu się ograniczać do jednego dnia i trzeba się cieszyć ich smakiem przez cały rok. Oponki serowe, są bardzo proste w przygotowaniu i nie wymagają wyrastania. Wystarczy wymieszać składniki, rozwałkować ciasto i wyciąć kółka. Podczas smażenia pięknie wyrastają, są puszyste i miękkie.
Oponki nie są fit ale warto je zrobić. Tradycyjnie mogą być posypane cukrem pudrem, cynamonem lub lukrem.
Są ulubioną przekąska małych i dużych, długo zachowują świeżość.
Składniki:
Twaróg: Nie ma znaczenia jaki wybierzesz. Może być mielony lub nie. Jeżeli twaróg będzie miał więcej wody/serwatki wodnisty, to musisz dodać więcej mąki.
Ocet: jest niezbędny aby oponki nie chłonęły za dużo tłuszczu.
Jajka: mogą być całe lub możesz użyć samych żółtek.
Śmietana czy jogurt: Śmietana musi być kwaśna a jogurt gęsty. Jak dla mnie nie ma znaczenia i różnicy w smaku jak zamieniam składniki. Możesz przetestować obie wersje i zdecydować, która jest dla ciebie najlepsza.
Inne przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Sprzęt
- 1 miska
- 1 patelnia
- 1 szklanka
- 1 kieliszek
- 1 deska
- 1 wałek
Składniki
- 200 g twarogu
- 250 g mąki + dodatkowa do wałkowania
- ⅓ szkl cukru
- 100 g śmietany 18%
- 1 szt jajko
- 1 łyżka octu
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczadzonej
- ½ łyżeczki wanilii
- 1 l oleju do smażenia
Przygotowanie
- Wszystkie składniki wymieszaj.
- Ciasto rozwałkuj na grubość około 1½ cm. W czasie wałkowania podsypuj mąką aby się nie kleiło. Szklanką wytnij duże kółka, kieliszkiem wytnij na środku małe kółka.
- Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron, na złoty kolor.
Film, jak przygotować oponki serowe:
- kroki:
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!