Zawijaski drożdżowe z serem i jagodami

Zawijaski drożdżowe z serem i jagodami

Zawijaski drożdżowe z serem i jagodami czyli to co najlepsze w sezonie. Jagodzianki królują w sezonie ale warto też zrobić różne wariacje z pysznymi owocami.

Zawijaski drożdżowe z serem i jagodami

Zawijaski drożdżowe z serem i jagodami czyli to co najlepsze w sezonie. Jagodzianki królują w sezonie ale warto też zrobić różne wariacje z pysznymi owocami. Mięciutkie drożdżowe bułeczki, nadziane jagodami i kremowym serkiem, będą doskonałą słodką przekąską o każdej porze dnia.


Zawijaski drożdżowe z serem i jagodami

szczegóły:

Porcje

9-12 szt

Czas przygotowania

1.20 godz.

Czas gotowania

30 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Ciasto drożdżowe
  • 500g maki pszennej
  • 1 op suchych drożdży
  • 1 szkl. ciepłego mleka
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • szczypta soli
  • 80g masła
  • 1/4 szkl cukru
  • 2 żółtka
  • Twaróg:
  • 400g twarogu śmietankowego
  • 1 łyżka budyniu waniliowego
  • 1 łyżka cukru
  • Dodatki
  • jagody
  • mąka ziemniaczana
  • cukier *opcjonalnie
  • mleko lub jajko do posmarowania bułek
  • Lukier: cukier puder około 1/2 szkl.+ sok z cytryny ( sokiem reguluj gęstość)

Przygotowanie


  • Drożdżowe: Wszystkie składniki dobrze wymieszaj, wyrabiaj przez kilka min. Odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
  • Ciasto przełóż na deskę, delikatnie obsypaną mąką, delikatnie wyrób, następnie podziel na 2 części. Ciasto rozwałkuj w kształt prostokąta.
  • Składniki twarogu dokładnie wymieszaj. Połowę twarogu wyłóż na ciasto, na twaróg wysyp obtoczone w mące ziemniaczanej jagody. Ciasto złóż na zakładkę, następnie potnij w paski. Każdy pasek skręć na 2 razy. 
  • Odstaw do wyrośnięcia na około 10 min . Posmaruj mlekiem lub jajkiem, posyp płatkami migdałowymi. 
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20-25 min (180’C)
  • Zimne bułeczki polej lukrem.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *