oponki drożdżowe

Oponki drożdżowe

Oponki drożdżowe, nazywane też pączkami z dziurką. Pyszna alternatywa dla klasycznych pączków.

Oponki drożdżowe

Oponki drożdżowe, nazywane też pączkami z dziurką. Pyszna alternatywa dla klasycznych pączków. Doskonałe na Tłusty Czwartek jak i na co dzień. Od razu uprzedzam, rob ich więcej bo ekspresowo znikają 🙂

Oponki maja prosty skład: aromat pomarańczy i wanilii, mąka, jajka, mleko, masła, drożdże, cukier. Przepis jest prosty i każdy sobie z nim poradzi. Przygotowanie zajmuje sporo czasu ale smak wynagradza wszystko.

Oponki drożdżowe możesz przygotować z suchych lub świeżych drożdży. Przygotowanie na świeżych jest troszeczkę inne, wymaga zaczynu.

Jajka ukręć z cukrem, dzięki temu pączki będą lekkie i puszyste. Masło dodawaj do ciasta partiami, umożliwi to wtłoczenie tłuszczu do masy, ciasto zrobi się sprężyste.

Ciasto w obu przypadkach musi wyrastać około 1,5 godz. Ciasto po wyrośnięciu musisz wyrobić, rozwałkować i wyciąć krążki. Kolejny raz odstawiasz je do wyrośnięcia na około 20-30 min.

Zobacz również

Pączusie serowe
Pączusie serowe, małe puszyste i rozpływające się w ustach mini pączki. Oprószone cukrem pudrem lub oblane lukrem, będą doskonałą słodką przekąską dla dzieci i dorosłych.
Sprawdź przepis
Pączusie serowe

Do smażenia możesz użyć oleju rzepakowego lub mieszanki olej i smalec. Rozgrzewasz do 170’C. Pączki smażysz z obu stron. Obracasz tylko raz, dzięki temu powstanie charakterystyczny paseczek.

Ważne: oponki wkładasz do oleju stroną wyrośniętą, dzięki temu spod, który jest płaski ładnie wyrośnie.

Oponki możesz polać lukrem, czekoladą lub posypać cukrem pudrem.

Oponki tak jaki paczki można mrozić do 3 miesięcy. Jak złapiesz ochotę na słodką oponkę, nagrzej piekarnik na 100’C i włóż na 15 min.

Przepisy, które mogą Cię zainteresować

Oponki drożdżowe

Oponki drożdżowe, nazywane też paczkami z dziurką. Pyszna alternatywa dla klasycznych pączków.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
paczki z dzemem 6
Czas przygotowania 1 godzina 30 minuty
Czas gotowania 30 minuty
Danie Deser
Kuchnia polska
Porcje 30 szt

Sprzęt

  • 1 mikser z misą
  • 1 wałek i stolnica
  • 1 foremka do pączków średnica max 10 cm
  • 1 kieliszek do wódki
  • 1 duży, głęboki garnek
  • 1 duża ściereczka

Składniki
  

  • 7 g suchych drożdży
  • 50 g cukru
  • 50 g masła
  • 250 ml mleka
  • 600 g mąki
  • 2 szt. żółtka
  • 1 całe jajko
  • 25 ml wódki
  • ½ łyżeczki wanilii
  • 1 łyzeczka aromatu pomarańczowego

Przygotowanie

  • Drożdże wymieszaj z 100 ml ciepłego mleka.
  • Żółtka i jajko ukręć z cukrem. Masa zwiększy swoją objętość, delikatnie pojaśnieje, bedzie gęsta i błyszcząca. Dodaj rozpuszczone drożdże, mąkę, mleko, wanilię, olejek. Wszystko dokładnie wymieszaj. Zacznij stopniowo dodawać pokrojone w kostkę masło. Kolejne partie masła dodajesz jak wcześniejsze bedzie wyrobione z ciastem. Wyrabianie ciasta zajmie około 10min. Misę przykryj folią spożywczą, odstaw na 1,5 godz. w ciepłe miejsce.
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnice i chwilę wyrabiaj. Rozwałkuj na placek około 2cm. Foremką lub szklanką wytnij kołka, następnie kieliszkiem na środku wytnij małe kółeczka. Wycięte środki, to małe pączusie.
  • Czas na drugie wyrastanie. Odłóż w ciepłe miejsce na około 20 min. Rozgrzej olej ( na 170'C), smaż oponki z obu stron. Odwracaj tylko raz. Dzięki temu powstanie charakterystyczna biała linia. Usmażone oponki przełóż na talerze wyłożone ręcznikiem papierowym. Oponki są delikatne, nie układaj jeden na drugim aby się nie spłaszczyły.
tagi donuts, oponki, oponki drożdżowe, pączki z dziurką, tłusty czwartek

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!