Kopiec kreta z truskawkami
Kopiec kreta z truskawkami, to pyszne i proste ciasto na różne okazje, jak i na święta.
Czekoladowe ciasto, delikatnie słodki krem i soczyste truskawki, to najlepsze połącznie smaków i przepis na deser doskonały. Ciasto pięknie się prezentuje, ma doskonały smak, a do przegotowania nie potrzeba wielu składników.
Kopiec kreta możesz przygotować dowolnymi owocami, świetnie się sprawdzą maliny, banany, czy borówki. Ciasto można zrobić czekoladowe, waniliowe lub zielone 🙂
Przygotowanie jest bardzo proste. Jajka ukręć z cukrem na puszystą masę, dodaj pozostałe składniki i ponownie wymieszaj. Wstaw do piekarnika.
Po upieczeniu i ostudzeniu zetnij górę ciasta, a środek wydrąż zostawiając rant po bokach. Ciasto jest wilgotne dzięki użytemu olejowi ale jak chcesz możesz je delikatnie nasączyć.
Środek ciasta wypełnij truskawkami.
Mascarpone ukręć ze śmietanką, w czasie kręcenia dodaj namoczoną żelatynę ( do żelatyny dodaj łyżkę kremu i wymieszaj, dzięki temu nie będzie grudek w kremie). Zamiast żelatyny możesz dodać śmietan fix, lub śnieżkę.
Na truskawki wyłóż krem, tworząc kształt kopca. Krem obsyp okruchami z ciasta. Ciasto wstaw do lodówki.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 1 forma do pieczenia 20 cm
- 1 robot z misą
- 1 mała miseczka
- 1 nóż
Składniki
Ciasto:
- 2 szt. jajka
- 210 g cukru
- 350 g maki
- 250 ml mleka
- 210 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4-5 łyżek kakao
- ½ łyżeczka sody oczyszczonej
Krem
- 200 g mascarpone
- 250 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki c. pudru
- ½ łyżeczki wanilii
- 5 g żelatyny
- 10 g wrzątku
Dodatki:
- 4 szt. 4 ciasteczka Oreo
- 500 g truskawek
Przygotowanie
- Jajka ukręć z cukrem na puszysta masę.
- Dodaj przesianą mąkę kakao, proszek do pieczenia, sodę. Wymieszaj.
- Dodaj olej i mleko. Wymieszaj do połączenia składników. Przelej do formy 20 cm. Piecz 60 min. w temp. 180'C. Ostudź.
- Zetnij górę ciasta, środek wydrąż , pozostawiając brzegi i spód. Truskawki ułóż na cieście.
Krem:
- Żelatynę zalej wrzątkiem, wymieszaj aby się rozpusciła.
- Mascarpone, śmietankę, i c.puder ukręć na gęsty krem. Łyżkę kremu dodaj do żelatyny, wymieszaj i dodaj do kremu. Ponownie wymieszaj. Dodaj pokruszone ciasteczka i 4 pokrojone w kostkę truskawki.
- Krem wyłóż na truskawki formując w kształt kopca. Masę obsyp okruszkami ciasta. Wstaw na 2-3 godzin do lodówki.
Film
- kroki
Wow!!! musze zrobić to ciasto
Polecam.
Zrobiłam kopiec na urodziny męża. Wszyscy się zachwycali. Dziękuję za przepis
Cieszę się, że smakowało.
Takiej wersji jeszcze nie jadłam. Sezon na truskawki już sie zaczyna. Bedę testować.
Polecam i koniecznie daj znać jak wyszło.
Pysznie wygląda.koniecznie muszę zrobić.
Polecam i daj znać jak wyszły.