kopiec kreta z truskawkami

Kopiec kreta z truskawkami

Kopiec kreta z truskawkami, to pyszne i proste ciasto na różne okazje.

Kopiec kreta z truskawkami

Kopiec kreta z truskawkami, to pyszne i proste ciasto na różne okazje, jak i na święta.

Czekoladowe ciasto, delikatnie słodki krem i soczyste truskawki, to najlepsze połącznie smaków i przepis na deser doskonały. Ciasto pięknie się prezentuje, ma doskonały smak, a do przegotowania nie potrzeba wielu składników.

Kopiec kreta możesz przygotować dowolnymi owocami, świetnie się sprawdzą maliny, banany, czy borówki. Ciasto można zrobić czekoladowe, waniliowe lub zielone 🙂

Przygotowanie jest bardzo proste. Jajka ukręć z cukrem na puszystą masę, dodaj pozostałe składniki i ponownie wymieszaj. Wstaw do piekarnika.

Po upieczeniu i ostudzeniu zetnij górę ciasta, a środek wydrąż zostawiając rant po bokach. Ciasto jest wilgotne dzięki użytemu olejowi ale jak chcesz możesz je delikatnie nasączyć.

Środek ciasta wypełnij truskawkami.

Mascarpone ukręć ze śmietanką, w czasie kręcenia dodaj namoczoną żelatynę ( do żelatyny dodaj łyżkę kremu i wymieszaj, dzięki temu nie będzie grudek w kremie). Zamiast żelatyny możesz dodać śmietan fix, lub śnieżkę.

Na truskawki wyłóż krem, tworząc kształt kopca. Krem obsyp okruchami z ciasta. Ciasto wstaw do lodówki.

Zobacz również

Sałatka z fetą i truskawkami
Sałatka z fetą i truskawkami z dodatkiem chrupiących warzyw i pysznego dressingu. Taka sałatka świetnie się sprawdzi o każdej porze dnia.
Sprawdź przepis
Sałatka z fetą i truskawkami

Przepisy, które mogą Cię zainteresować

u003csvg aria-hidden=u0022trueu0022 focusable=u0022falseu0022 data-prefix=u0022fasu0022 data-icon=u0022check-circleu0022 class=u0022svg-inlineu002du002dfa fa-check-circle fa-w-16u0022 role=u0022imgu0022 xmlns=u0022http://www.w3.org/2000/svgu0022 viewBox=u00220 0 512 512u0022u003eu003cpath fill=u0022currentColoru0022 d=u0022M504 256c0 136.967-111.033 248-248 248S8 392.967 8 256 119.033 8 256 8s248 111.033 248 248zM227.314 387.314l184-184c6.248-6.248 6.248-16.379 0-22.627l-22.627-22.627c-6.248-6.249-16.379-6.249-22.628 0L216 308.118l-70.059-70.059c-6.248-6.248-16.379-6.248-22.628 0l-22.627 22.627c-6.248 6.248-6.248 16.379 0 22.627l104 104c6.249 6.249 16.379 6.249 22.628.001zu0022u003eu003c/pathu003eu003c/svgu003e

Kopiec kreta z truskawkami

Kopiec kreta z truskawkami, to pyszne i proste ciasto na różne okazje, jak i na święta.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
kopiec kreta z truskawkami
Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Danie Deser
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 forma do pieczenia 20 cm
  • 1 robot z misą
  • 1 mała miseczka
  • 1 nóż

Składniki
  

Ciasto:

  • 2 szt. jajka
  • 210 g cukru
  • 350 g maki
  • 250 ml mleka
  • 210 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4-5 łyżek kakao
  • ½ łyżeczka sody oczyszczonej

Krem

  • 200 g mascarpone
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki c. pudru
  • ½ łyżeczki wanilii
  • 5 g żelatyny
  • 10 g wrzątku

Dodatki:

  • 4 szt. 4 ciasteczka Oreo
  • 500 g truskawek

Przygotowanie

  • Jajka ukręć z cukrem na puszysta masę.
  • Dodaj przesianą mąkę kakao, proszek do pieczenia, sodę. Wymieszaj.
  • Dodaj olej i mleko. Wymieszaj do połączenia składników. Przelej do formy 20 cm. Piecz 60 min. w temp. 180'C. Ostudź.
  • Zetnij górę ciasta, środek wydrąż , pozostawiając brzegi i spód. Truskawki ułóż na cieście.

Krem:

  • Żelatynę zalej wrzątkiem, wymieszaj aby się rozpusciła.
  • Mascarpone, śmietankę, i c.puder ukręć na gęsty krem. Łyżkę kremu dodaj do żelatyny, wymieszaj i dodaj do kremu. Ponownie wymieszaj. Dodaj pokruszone ciasteczka i 4 pokrojone w kostkę truskawki.
  • Krem wyłóż na truskawki formując w kształt kopca. Masę obsyp okruszkami ciasta. Wstaw na 2-3 godzin do lodówki.

Film

  • kroki
tagi kopiec kreta, krem mascarpone, truskawki

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

8 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!