Tarta ze szparagami
Tarta ze szparagami, łososiem i pyszną burratą, to pyszna i prosta przekąska, która przygotujesz w 20min. Sprawdzi się doskonale na obiad lub kolację. Zaskoczysz nią znajomych i rodzinę w czasie wiosennych imprez. Jest chrupiąca, pełna smaków i znika ekspresowo.
Do jej przygotowania potrzebujesz kilku składników i około 30 min aby ja przygotować. W łatwy sposób wymienisz składniki na takie, które akurat masz w lodówce. Świetnie smakuje z sami szparagami jak i z łososiem. Serami możesz regulować ostrość tarty.
Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego koniecznie wypróbuj ten i inne przepisy z użyciem tych pysznych warzyw.
Burrata, co to jest?
To włoski ser, który który produkuje się z mleka krowiego lub bawolego. Przypomina z wyglądu mozzarelle. Od mozzarelli różni się miękkim, delikatnie płynnym środkiem ( stracciatella i śmietanka) i smakiem. Burrata doskonała jest na zimno i na ciepło. Podgrzana z łatwością się rozpuszcza, tworząc przepyszny krem.
Może być dodatkiem do sałatek, lub samodzielnym daniem. Pasują do niej owoce, warzywa, makarony, pizza, słodkie i słone smaki. Kremowa konsystencja burraty, będzie się sprawdzała, jako smarowidło do pieczywa.
Jest wiele przepisów z wykorzystaniem burraty, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Uważam, że najlepiej smakuje z minimalną ilością składników, polana pysznym sosem. Takim przepisem jest sałatka z pomidorów i burratą ( przepis), czy pieczone warzywa z burrata i makaronem ( przepis).
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 1 forma do pieczenia
Składniki
- 100 g śmietanki 18%
- 1 szt. jajko
- ¼ łyżeczki sól, pieprz, czosnek, harrisa
- 1 op. tartej mozzarellli
- 8-10 szt. zielonych szparagów
- 50 g wędzonego łososia
- 1 szt. burrata
- 1 op. mix sąłat mlode liście
Przygotowanie
- Ciasto wyłóż na formę do pieczenia. Jeżeli używasz blachy do pieczenia, to musisz zawinąć brzegi ciasta tak, aby masa nie wypłynęła w czasie pieczenia.
- Wylej śmietankę wymieszana z jajkiem, przyprawami. Szparagi umyj, odłam twarde końcówki, ułóż na śmietance. Posyp mozzarella.
- Wstaw do piekarnika na około 20 min. Temp. 180’CUpieczona zapiekankę posyp musem sałat, dodaj burratę.
Film:
- Kroki
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!