Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami, łososiem i pyszną burratą, to pyszna i prosta przekąska, która przygotujesz w 20min.

Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami, łososiem i pyszną burratą, to pyszna i prosta przekąska, która przygotujesz w 20min. Sprawdzi się doskonale na obiad lub kolację. Zaskoczysz nią znajomych i rodzinę w czasie wiosennych imprez. Jest chrupiąca, pełna smaków i znika ekspresowo.

Do jej przygotowania potrzebujesz kilku składników i około 30 min aby ja przygotować. W łatwy sposób wymienisz składniki na takie, które akurat masz w lodówce. Świetnie smakuje z sami szparagami jak i z łososiem. Serami możesz regulować ostrość tarty.

Sezon na szparagi trwa krótko, dlatego koniecznie wypróbuj ten i inne przepisy z użyciem tych pysznych warzyw.

Zobacz również

Szparagi w cieście francuskim
Szparagi w cieście francuskim zapiekane z szynką i mozzarella. To pyszna i ekspresowa przekąska, którą możesz przygotować o każdej porze i na różne okazje.
Sprawdź przepis
Szparagi w cieście francuskim

Burrata, co to jest?


To włoski ser, który który produkuje się z mleka krowiego lub bawolego. Przypomina z wyglądu mozzarelle. Od mozzarelli różni się miękkim, delikatnie płynnym środkiem ( stracciatella i śmietanka) i smakiem. Burrata doskonała jest na zimno i na ciepło. Podgrzana z łatwością się rozpuszcza, tworząc przepyszny krem.

Może być dodatkiem do sałatek, lub samodzielnym daniem. Pasują do niej owoce, warzywa, makarony, pizza, słodkie i słone smaki. Kremowa konsystencja burraty, będzie się sprawdzała, jako smarowidło do pieczywa.

Jest wiele przepisów z wykorzystaniem burraty, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Uważam, że najlepiej smakuje z minimalną ilością składników, polana pysznym sosem. Takim przepisem jest sałatka z pomidorów i burratą ( przepis), czy pieczone warzywa z burrata i makaronem ( przepis).

Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami, łososiem i pyszną burratą, to pyszna i prosta przekąska, która przygotujesz w 20min.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Tarta ze szparagami
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Danie Danie główne
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 forma do pieczenia

Składniki
  

  • 100 g śmietanki 18%
  • 1 szt. jajko
  • ¼ łyżeczki sól, pieprz, czosnek, harrisa
  • 1 op. tartej mozzarellli
  • 8-10 szt. zielonych szparagów
  • 50 g wędzonego łososia
  • 1 szt. burrata
  • 1 op. mix sąłat mlode liście

Przygotowanie

  • Ciasto wyłóż na formę do pieczenia. Jeżeli używasz blachy do pieczenia, to musisz zawinąć brzegi ciasta tak, aby masa nie wypłynęła w czasie pieczenia.
  • Wylej śmietankę wymieszana z jajkiem, przyprawami. Szparagi umyj, odłam twarde końcówki, ułóż na śmietance. Posyp mozzarella.
  • Wstaw do piekarnika na około 20 min. Temp. 180’CUpieczona zapiekankę posyp musem sałat, dodaj burratę.

Film:

  • Kroki
tagi ciasto francuskie, łosoś, szparagi
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!