Szparagi z boczkiem i jajkiem w koszulce
Szparagi z boczkiem i jajkiem w koszulce, polane kremowym sosem holenderskim. Grillowane szparagi zawinięte w boczek, płynne jajko i pyszny sos, to zestaw obowiązkowy w sezonie. To pyszne danie, które każdemu zasmakuje. Jest proste i szybkie w przygotowaniu.
szczegóły:
Porcje
1
Czas przygotowania
25
Czas gotowania
20 min
Poziom trudności
łatwe
Składniki:
Przygotowanie
- Szparagi umyj, oderwij zdrewniałe kocówki. Wrzuć do gotującej się wody z solą i cukrem na 2 min. Szparagi przełóż do zimnej wody.
- Szparagi owiń w boczek i usmaż na patelni grillowej. Jak boczek się zarumieni będą gotowe.
- Wodę zagotuj w głębokim garnku, dodaj łyżkę octu, zamieszaj. Jajko delikatnie wbij do miseczki. Wodę zamieszaj aby powstał wir, w sam środek wlej jajko. Ma się gotować 2,5-3 min. Ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową, poczekaj aż ocieknie z wody.
- Szparagi przełóż na talerz, polej sosem, dodaj jajko. Posyp ulubionymi przyprawami.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!