Szparagi z boczkiem i jajkiem w koszulce

Szparagi z boczkiem i jajkiem w koszulce

Szparagi z boczkiem i jajkiem w koszulce, polane kremowym sosem holenderskim. Grillowane szparagi zawinięte w boczek, płynne jajko i pyszny sos, to zestaw obowiązkowy w sezonie.

Szparagi z boczkiem i jajkiem w koszulce

Szparagi z boczkiem i jajkiem w koszulce, polane kremowym sosem holenderskim. Grillowane szparagi zawinięte w boczek, płynne jajko i pyszny sos, to zestaw obowiązkowy w sezonie. To pyszne danie, które każdemu zasmakuje. Jest proste i szybkie w przygotowaniu.



Szparagi z boczkiem i jajkiem w koszulce

szczegóły:

Porcje

1

Czas przygotowania

25

Czas gotowania

20 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • pęczek szparagów
  • 1 opakowanie boczku w plastrach
  • sos holenderski ( u mnie gotowy)
  • przyprawy: sól, pieprz, harrisa,cukier, koperek

Przygotowanie


  • Szparagi umyj, oderwij zdrewniałe kocówki. Wrzuć do gotującej się wody z solą i cukrem na 2 min. Szparagi przełóż do zimnej wody.
  • Szparagi owiń w boczek i usmaż na patelni grillowej. Jak boczek się zarumieni będą gotowe.
  • Wodę zagotuj w głębokim garnku, dodaj łyżkę octu, zamieszaj. Jajko delikatnie wbij do miseczki. Wodę zamieszaj aby powstał wir, w sam środek wlej jajko. Ma się gotować 2,5-3 min. Ostrożnie wyjmij łyżką cedzakową, poczekaj aż ocieknie z wody.
  • Szparagi przełóż na talerz, polej sosem, dodaj jajko. Posyp ulubionymi przyprawami.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.