Omlet z truskawkami
Omlet z truskawkami, to smak wczesnej wiosny i lata. Puszysty omlet przygotowany z samych jajek z dodatkiem jogurtu greckiego i truskawek, to przepis na doskonałe śniadanie.
Proste i pyszne śniadanie, które przygotujesz w kilka minut.
Przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy oddzielić żółtka od białek. Białka ubyć na sztywna pianę i połączyć z żółtkami.
Omlet można smażyć na maśle lub oleju. Smażysz pod przykryciem, dzięki temu omlet pięknie rośnie. Po usmażeniu z jednej strony możesz go delikatnie odwrócić lub złożyć na pół.
Dodatki są dowolne, mogą być to owoce, dżemy, jogurt, mus owocowy. lub tylko cukier puder.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 1 miseczka
- 1 mała patelnia
- 1 mikser
Składniki
- 2-3 szt. jajka
- ¼ łyżeczki Szczypta soli
- ¼ łyżeczki Szczypta cukru
- ½ łyżeczki Wanilia
- 1 łyżeczka Masło klarowane do smażenia
- 1 mały Jogurt grecki
- 4 szt Truskawki
- 1 łyżeczka Suszona mięta
- 1 łyżka Cukier puder do posypania
Przygotowanie
- Białka oddziel od żyletek, dodaj sól i ubij na sztywna piane.
- Żółtka wymieszaj z wanilia i cukrem, dodaj ubite białka i delikatnie wymieszaj.
- Masło rozpuść na patelni, przelej masę. Smaż pod przykryciem z obi stron.
- Usmażony omlet posmaruj jogurtem, dodaj truskawki i mietę.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!