Ziemniaki gratin ze szparagami
Ziemniaki gratin ze szparagami, to francuska zapiekanka ziemniaczana, idealny dodatek do dania głównego lub samodzielny posiłek.
Ziemniaki pokrojone w bardzo cienki plasterki, w klasycznej wersji zapiekane ze śmietanką i serem. Po upieczeniu środek jest miękki, rozpływający się w ustach, a wierzch jest przyjemnie zapieczony i chrupiący. Można je przygotować z rożnymi dodatkami: szparagi, łosoś, fankuł, brokuł, zielony groszek, szpinak.
Do sosu można dodać rożne sery aby podkręcić smak, lub nadać ostrości zapiekance.
Przygotowanie jest bardzo proste. Ziemniaki obierz i zetrzyj na mandolinie. Zalej zimną woda i odstaw na kilka minut.
W tym czasie przygotuj sos i dodatki.
Odsączone ziemniaki przełóż do formy do pieczenia, zalej sosem i posyp parmezanem. Na początku piecz pod przykryciem aby ziemniaki zmiękły, później już bez, aby zapiekanka się ładnie zarumieniła.
Poddawaj z lekka sałatką.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 1 mandolina do warzyw
- 1 duża miska
Składniki
- 5 szt dużych ziemniaków
Sos:
- 500 g Pęczek zielonych szparagów
- 250 ml śmietanki 30%
- 1 szt. Mały por
- 1 op. tartego parmezan
- ¼ łyżeczki Przyprawy: sol, pieprz, czosnek
- 1 op. Ser lazur
Przygotowanie
- Ziemniaki zetrzyj na mandolinie. Zalej zimna woda.
- Składniki na sos wymieszaj. Odsączone ziemniaki przełóż do formy do zapiekania, zalej sosem, wymieszaj. Posyp parmezanem.
- Piecz pod przykryciem 40 min i 20 bez ( zapiekanka ma się zarumienić)w temp. 200’c
Bardzo fajny przepis na szybki obiad🤤
Dziekuję