Ziemniaki gratin ze szparagami

Ziemniaki gratin ze szparagami

Ziemniaki gratin ze szparagami, to francuska zapiekanka ziemniaczana, idealny dodatek do dania głównego lub samodzielny posiłek.

Ziemniaki gratin ze szparagami

Ziemniaki gratin ze szparagami, to francuska zapiekanka ziemniaczana, idealny dodatek do dania głównego lub samodzielny posiłek.

Ziemniaki pokrojone w bardzo cienki plasterki, w klasycznej wersji zapiekane ze śmietanką i serem. Po upieczeniu środek jest miękki, rozpływający się w ustach, a wierzch jest przyjemnie zapieczony i chrupiący. Można je przygotować z rożnymi dodatkami: szparagi, łosoś, fankuł, brokuł, zielony groszek, szpinak.

Do sosu można dodać rożne sery aby podkręcić smak, lub nadać ostrości zapiekance.

Przygotowanie jest bardzo proste. Ziemniaki obierz i zetrzyj na mandolinie. Zalej zimną woda i odstaw na kilka minut.

W tym czasie przygotuj sos i dodatki.

Odsączone ziemniaki przełóż do formy do pieczenia, zalej sosem i posyp parmezanem. Na początku piecz pod przykryciem aby ziemniaki zmiękły, później już bez, aby zapiekanka się ładnie zarumieniła.

Poddawaj z lekka sałatką.

Zobacz również

Lasagne bolognese
Lasagne bolognese to klasyk kuchni włoskiej. Jest to prosta i zapiekanka z makaronem i pysznym mięsem z dodatkiem kremowego beszamelu. Świetnie smakuje w towarzystwie ulubionego wina.
Sprawdź przepis
Lasagne bolonese

Ziemniaki gratin ze szparagami

Ziemniaki gratin ze szparagami, to francuska zapiekanka ziemniaczana, idealny dodatek do dania głównego lub samodzielny posiłek.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Ziemniaki gratin ze szparagami
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Danie Danie główne
Kuchnia French
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 mandolina do warzyw
  • 1 duża miska

Składniki
  

  • 5 szt dużych ziemniaków

Sos:

  • 500 g Pęczek zielonych szparagów
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 szt. Mały por
  • 1 op. tartego parmezan
  • ¼ łyżeczki Przyprawy: sol, pieprz, czosnek
  • 1 op. Ser lazur

Przygotowanie

  • Ziemniaki zetrzyj na mandolinie. Zalej zimna woda.
  • Składniki na sos wymieszaj. Odsączone ziemniaki przełóż do formy do zapiekania, zalej sosem, wymieszaj. Posyp parmezanem.
  • Piecz pod przykryciem 40 min i 20 bez ( zapiekanka ma się zarumienić)w temp. 200’c
tagi łosoś, szparagi, ziemniaki, ziemniaki gratin
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!