Ziemniaki gratin ze szparagami

Ziemniaki gratin ze szparagami

Ziemniaki gratin ze szparagami, to francuska zapiekanka ziemniaczana, idealny dodatek do dania głównego lub samodzielny posiłek.
Ocena: 5
Sylwia
Komentarze: 2
01/05/2023

Ziemniaki gratin ze szparagami

Ziemniaki gratin ze szparagami, to francuska zapiekanka ziemniaczana, idealny dodatek do dania głównego lub samodzielny posiłek.

Ziemniaki pokrojone w bardzo cienki plasterki, w klasycznej wersji zapiekane ze śmietanką i serem. Po upieczeniu środek jest miękki, rozpływający się w ustach, a wierzch jest przyjemnie zapieczony i chrupiący. Można je przygotować z rożnymi dodatkami: szparagi, łosoś, fankuł, brokuł, zielony groszek, szpinak.

Do sosu można dodać rożne sery aby podkręcić smak, lub nadać ostrości zapiekance.

Przygotowanie jest bardzo proste. Ziemniaki obierz i zetrzyj na mandolinie. Zalej zimną woda i odstaw na kilka minut.

W tym czasie przygotuj sos i dodatki.

Odsączone ziemniaki przełóż do formy do pieczenia, zalej sosem i posyp parmezanem. Na początku piecz pod przykryciem aby ziemniaki zmiękły, później już bez, aby zapiekanka się ładnie zarumieniła.

Poddawaj z lekka sałatką.

Zobacz również

Lasagne bolognese
Lasagne bolognese to klasyk kuchni włoskiej. Jest to prosta i zapiekanka z makaronem i pysznym mięsem z dodatkiem kremowego beszamelu. Świetnie smakuje w towarzystwie ulubionego wina.
Sprawdź przepis
Lasagne bolonese

Ziemniaki gratin ze szparagami

Ziemniaki gratin ze szparagami, to francuska zapiekanka ziemniaczana, idealny dodatek do dania głównego lub samodzielny posiłek.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Ziemniaki gratin ze szparagami
Czas przygotowania 20 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Danie Danie główne
Kuchnia French
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 mandolina do warzyw
  • 1 duża miska

Składniki
  

  • 5 szt dużych ziemniaków

Sos:

  • 500 g Pęczek zielonych szparagów
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 szt. Mały por
  • 1 op. tartego parmezan
  • ¼ łyżeczki Przyprawy: sol, pieprz, czosnek
  • 1 op. Ser lazur

Przygotowanie

  • Ziemniaki zetrzyj na mandolinie. Zalej zimna woda.
  • Składniki na sos wymieszaj. Odsączone ziemniaki przełóż do formy do zapiekania, zalej sosem, wymieszaj. Posyp parmezanem.
  • Piecz pod przykryciem 40 min i 20 bez ( zapiekanka ma się zarumienić)w temp. 200’c
tagi łosoś, szparagi, ziemniaki, ziemniaki gratin
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!




Śledź mnie na IG