Pieczone warzywa



Pieczone warzywa

szczegóły:

Porcje

2 szt

Czas przygotowania

15 min

Czas gotowania

40 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 4 średnie młode marchewki
  • 1 koper włoski (fenfuł)
  • 1 cebula
  • 6 zielonych szparagów
  • olej ryżowy
  • Jogurt:
  • mały jogurt naturalny kozi
  • szczypta soli
  • kilka kropel soku z cytryny
  • *opcjonalnie skorka z ½ cytryny
  • Soczewica:
  • Woda do namoczenia + sok z ½ cytryny
  • ½ łyżeczki soli
  • 1/2 szkl czarnej soczewicy
  • Woda do gotowania
  • ½ łyżeczki oliwy z oliwek
  • Sos:
  • 1 gałązka rabarbaru
  • 2 truskawki
  • ½ łyżeczki masła klarowanego
  • oliwa z oliwek
  • 1/3 łyżeczki pasty harissa
  • ¼ szkl. wody
  • Do podania: oliwa z oliwek, sól i koper ( opcjonalnie mięta)

Przygotowanie


  •  Soczewica: Dobrze opłucz soczewicę, następnie zalej zimną wodą, dodaj sok z cytryny i odstaw na 30 min. Włóż do rondla i zalej wodą. Dodaj sól, zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż soczewica będzie miękka. Na koniec dodaj oliwę z oliwek i dopraw do smaku.

  • Warzywa: Rozgrzej piekarnik na 200 ° C. Dobrze wyszoruj marchewki i przekrój je na pół wzdłuż. Umyj koper włoski i pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w ósemki. Warzywa ułóż na blaszce do pieczenia. Polej olejem, posyp przyprawami. Wstaw do piekarnika i piecz przez 25-35 minut, aż będą miękkie i przypieczone na brzegach.

  • Jogurt: Wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny, dodaj sól do smaku.

  • Sos:   Rabarbar obierz, pokrój i wrzuć do rondelka. Następnie dodaj masło, truskawki i wodę. Smaż aż rabarbar będzie się rozpadał. Przełóż do blendera, dodaj harissę, oliwę i wszystko dokładnie zblenduj. Olejem reguluj gęstość sosu. W razie potrzeby dodaj więcej pasty.

  • Sposób podania: Na talerz wyłóż jogurt, polej sosem, na to ułóż warzywa, polej je delikatnie oliwą z oliwek , posyp solą i koprem z fenkuła.

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz