Pieczone warzywa z soczewica i sosem truskawkowo-rabarbarowym to lekki i pyszny obiad lub kolacja. Takie danie to bomba witamin, duża porcja białka i rewelacyjny smak.
Do podania: oliwa z oliwek, sól i koper ( opcjonalnie mięta)
Przygotowanie
Soczewica: Dobrze opłucz soczewicę, następnie zalej zimną wodą, dodaj sok z cytryny i odstaw na 30 min. Włóż do rondla i zalej wodą. Dodaj sól, zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż soczewica będzie miękka. Na koniec dodaj oliwę z oliwek i dopraw do smaku.
Warzywa: Rozgrzej piekarnik na 200 ° C. Dobrze wyszoruj marchewki i przekrój je na pół wzdłuż. Umyj koper włoski i pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w ósemki. Warzywa ułóż na blaszce do pieczenia. Polej olejem, posyp przyprawami. Wstaw do piekarnika i piecz przez 25-35 minut, aż będą miękkie i przypieczone na brzegach.
Jogurt: Wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny, dodaj sól do smaku.
Sos: Rabarbar obierz, pokrój i wrzuć do rondelka. Następnie dodaj masło, truskawki i wodę. Smaż aż rabarbar będzie się rozpadał. Przełóż do blendera, dodaj harissę, oliwę i wszystko dokładnie zblenduj. Olejem reguluj gęstość sosu. W razie potrzeby dodaj więcej pasty.
Sposób podania: Na talerz wyłóż jogurt, polej sosem, na to ułóż warzywa, polej je delikatnie oliwą z oliwek , posyp solą i koprem z fenkuła.
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem. Dziękuję za Twoje zaangażowanie!
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!