Pieczone warzywa

szczegóły:
2 szt
15 min
40 min
łatwe
Składniki:
- 4 średnie młode marchewki
- 1 koper włoski (fenfuł)
- 1 cebula
- 6 zielonych szparagów
- olej ryżowy
- Jogurt:
- mały jogurt naturalny kozi
- szczypta soli
- kilka kropel soku z cytryny
- *opcjonalnie skorka z ½ cytryny
- Soczewica:
- Woda do namoczenia + sok z ½ cytryny
- ½ łyżeczki soli
- 1/2 szkl czarnej soczewicy
- Woda do gotowania
- ½ łyżeczki oliwy z oliwek
- Sos:
- 1 gałązka rabarbaru
- 2 truskawki
- ½ łyżeczki masła klarowanego
- oliwa z oliwek
- 1/3 łyżeczki pasty harissa
- ¼ szkl. wody
- Do podania: oliwa z oliwek, sól i koper ( opcjonalnie mięta)
Przygotowanie
Soczewica: Dobrze opłucz soczewicę, następnie zalej zimną wodą, dodaj sok z cytryny i odstaw na 30 min. Włóż do rondla i zalej wodą. Dodaj sól, zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem, aż soczewica będzie miękka. Na koniec dodaj oliwę z oliwek i dopraw do smaku.
Warzywa: Rozgrzej piekarnik na 200 ° C. Dobrze wyszoruj marchewki i przekrój je na pół wzdłuż. Umyj koper włoski i pokrój wzdłuż na cienkie plastry. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w ósemki. Warzywa ułóż na blaszce do pieczenia. Polej olejem, posyp przyprawami. Wstaw do piekarnika i piecz przez 25-35 minut, aż będą miękkie i przypieczone na brzegach.
Jogurt: Wymieszaj jogurt z sokiem z cytryny, dodaj sól do smaku.
Sos: Rabarbar obierz, pokrój i wrzuć do rondelka. Następnie dodaj masło, truskawki i wodę. Smaż aż rabarbar będzie się rozpadał. Przełóż do blendera, dodaj harissę, oliwę i wszystko dokładnie zblenduj. Olejem reguluj gęstość sosu. W razie potrzeby dodaj więcej pasty.
Sposób podania: Na talerz wyłóż jogurt, polej sosem, na to ułóż warzywa, polej je delikatnie oliwą z oliwek , posyp solą i koprem z fenkuła.