Szparagi w cieście francuskim
Szparagi w cieście francuskim zapiekane z szynką i mozzarella. To pyszna i ekspresowa przekąska, którą możesz przygotować o każdej porze i na różne okazje. Paczuszki najlepiej przygotować wcześniej i zapiec tuż przed podaniem.
Są proste w przygotowaniu i nie wymagają wielu dodatków. Można je przygotować z mięsem lub w wersji wegetariańskiej.
Połączenie smaków szynka, ser, szparagi i chrupiące ciasto francuskie jest moim ulubionym.
W sezonie szparagowym to pozycja obowiązkowa do przygotowania.
Przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy, że masz w lodowce gotowe ciasto francuskie, szparagi ser i szynkę.
Ciasto pokrój na równe części ( prostokąty lub kwadraty), następnie ułóż przygotowane składniki. Brzegi ciasta załóż tak, aby otuliły składniki i utworzyły paczuszkę. Rozmąconym jajkiem lub mlekiem posmaruj ciasto, następnie posyp je sezamem. Piecz w piekarniku przez około 20 min.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 1 blacha do pieczenia
- 1 miseczka
Składniki
- 1 op. ciasta francuskiego
- 1 op. szynka dobrej jakości
- 1 op. tartego sera mozzarella
- 1 op. pęczek szparagów
- 1 szt. jajko lub mleko do smarowania
- 1 łyżka sezam biały i czarny do posypania
Przygotowanie
- Szparagi umyj, oderwij zdrewniałe kocówki. Wrzuć do gotującej się wody z solą i cukrem na 2 min. Szparagi przełóż do zimnej wody.
- Ciasto pokrój na prostokąty, na ciasto ułóż szynkę, posyp mozzarella, ułóż po 3 szparagi. Połącz dwa boki ciasta, posmaruj mlekiem i posyp sezamem.
- Wstaw do piekarnika na 15-20 min. Podawaj z ulubiona sałatka.
Film:
- Przygotowanie
Pyszne!!Moje ulubione danie w sezonie.
Też bardzo lubię.
wow !! idelanie akurat sezon na szparagi przed nami 🙂
Pierwsze pojawiają się już sklepach. Można szaleć w kuchni.