Szparagi w cieście francuskim

Szparagi w cieście francuskim

Szparagi w cieście francuskim zapiekane z szynką i mozzarella. To pyszna i ekspresowa przekąska, którą możesz przygotować o każdej porze i na różne okazje.

Szparagi w cieście francuskim

Szparagi w cieście francuskim zapiekane z szynką i mozzarella. To pyszna i ekspresowa przekąska, którą możesz przygotować o każdej porze i na różne okazje. Paczuszki najlepiej przygotować wcześniej i zapiec tuż przed podaniem.

Są proste w przygotowaniu i nie wymagają wielu dodatków. Można je przygotować z mięsem lub w wersji wegetariańskiej.
Połączenie smaków szynka, ser, szparagi i chrupiące ciasto francuskie jest moim ulubionym.

W sezonie szparagowym to pozycja obowiązkowa do przygotowania.

Przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy, że masz w lodowce gotowe ciasto francuskie, szparagi ser i szynkę.

Ciasto pokrój na równe części ( prostokąty lub kwadraty), następnie ułóż przygotowane składniki. Brzegi ciasta załóż tak, aby otuliły składniki i utworzyły paczuszkę. Rozmąconym jajkiem lub mlekiem posmaruj ciasto, następnie posyp je sezamem. Piecz w piekarniku przez około 20 min.

Zobacz również

Sałatka z pieczoną gruszką
Sałatka z pieczoną gruszką z dodatkiem pieczonych buraków i fety, to propozycja na co dzień, na imprezy i na święta..
Sprawdź przepis
sałatka z pieczonymi gruszkami

Szparagi w cieście francuskim

Szparagi w cieście francuskim zapiekane z szynką i mozzarella. To pyszna i ekspresowa przekąska, którą możesz przygotować o każdej porze i na różne okazje.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Szparagi w cieście francuskim
Danie Przekąski
Kuchnia polska
Porcje 8 szt.

Sprzęt

  • 1 blacha do pieczenia
  • 1 miseczka

Składniki
  

  • 1 op. ciasta francuskiego
  • 1 op. szynka dobrej jakości
  • 1 op. tartego sera mozzarella
  • 1 op. pęczek szparagów
  • 1 szt. jajko lub mleko do smarowania
  • 1 łyżka sezam biały i czarny do posypania

Przygotowanie

  • Szparagi umyj, oderwij zdrewniałe kocówki. Wrzuć do gotującej się wody z solą i cukrem na 2 min. Szparagi przełóż do zimnej wody.
  • Ciasto pokrój na prostokąty, na ciasto ułóż szynkę, posyp mozzarella, ułóż po 3 szparagi. Połącz dwa boki ciasta, posmaruj mlekiem i posyp sezamem.
  • Wstaw do piekarnika na 15-20 min. Podawaj z ulubiona sałatka.

Film:

  • Przygotowanie
tagi ciasto francuskie, mozzarella, szparagi, szynka
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!