Ciasto pianka agrest-malina

Ciasto pianka agrest-malina z waniliowym biszkoptem z malinami. To deser, który się sprawdzi na różne okazje. Kolorowy, delikatnie słodki i puszysty jak chmurka. Smakiem zachwyci małych i dużych. Piankę zrobisz w godzinne, jak masz gotowy biszkopt lub użyjesz biszkopcików.



Ciasto pianka agrest-malina

szczegóły:

Porcje

1

Czas przygotowania

80min + 2godziny lub cała noc w lodówce

Czas gotowania

0 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Biszkopt genueński fi18:
  • * przepis ze strony słodkipomysł.pl
  • 4 jajka ( 225g bez skorupek)
  • 110g drobnego cukru
  • wanilia
  • 1 łyżka malin liofilizowanych
  • 25g masła
  • 115g mąki pszennej
  • Masa:
  • 400ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki mleka w proszku
  • Galaretka agrestowa i malinowa
  • 2x 1 1/2 szkl. wrzątku
  • Woda+ syrop z czarnego bzu do nasączenia

Przygotowanie


  • Biszkopt: Masło rozpuść i ostudź. Jajka ogrzej w gorącej wodzie. Do ciepłej miski dodaj jajka, cukier i wanilię, ubijaj przez 15 min. Masa zrobi się bardzo gęsta i zwiększy objętość. Zacznij dodawać po łyżce masło cały czas ubijając masę, do połączenia się składników. Mąkę dodaj na dwa razy, delikatnie mieszaj. Na koniec doda pokruszone maliny. Masę przelej do formy. Piecz przez 35-40 min ( do suchego patyczka)w 165’C. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystygnięcia.
  • Masa: Galaretki zalej wrzątkiem, wymieszaj, ostudź
  • Biszkopt delikatnie nasącz woda z cytryna. Załóż folie cukiernicza i rant.
  • Śmietankę ukręć z cukrem, jak zgęstnieje dodaj mleko w proszku. Śmietankę dodaj do galaretek i wymieszaj.
  • Na biszkopt wylej pierwsza masę, wstaw do lodówki na 20 min, następnie na to kolejna warstwę. Wstaw do lodówki na 2 godziny a najlepiej na cała noc.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Śledź mnie na IG