Sałatka na ciepło z kaszą jaglaną
Sałatka na ciepło z kaszą jaglaną, to świetne danie o każdej porze dnia. Jest smaczna, sycąca i bardzo zdrowa. Kasza i warzywa to źródło witamin i mają świetny wpływ na nasze zdrowie, dlatego warto wprowadzić je do swojej diety.
Świetnie się sprawdzi na co dzień, jak i do pracy do pudełeczka. Jest prosta w przygotowaniu. Porcja warzyw jest duża, wystarczy na kilka sałatek. Dodatki możesz zmieniać w zależności od sezonu lub tego co masz w danej chwili w lodowce.
Kasza jaglana to źródło witaminy B2 i B6, niacyny, wapnia, magnezu, cynku i żelaza oraz kwasu foliowego. Jest odpowiednia dla osób z nietolerancjami. Kasza jaglana pozwala obniżyć poziom cholesterolu, jest lekko strawna, działa na organizm odkwaszająco, jest łatwo dostępna i w przystępnej cenie.
Koper włoski jest źródłem polifenoli, dostarcza błonnika pokarmowego, witaminy C, kwasu foliowego, manganu oraz potasu. Najlepiej jadać go na surowo aby nie stracił właściwości w czasie gotowania. Pomaga na bóle brzucha i wzdęcia. Ma właściwości antybakteryjne, można go używać przy zapaleniu dziąseł, górnych dróg oddechowych czy gardła. Nasiona fenkułu używaj jako przyprawę.
Seler naciowy: Doskonale nawadnia – zawiera dużą ilość wody, działa przeciwzapalnie i wpływa na odporność : zawartość żelaza, cynku oraz flawonoidów i witaminy C, przyspiesza przemianę materii , poprawia wygląd skóry – zawiera cynk oraz witamin z grupy B, zmniejsza stres – zawiera magnez, ma działanie moczopędne
Bataty: zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków. To źródło minerałów : wapń, fosfor, potas, sód, magnez, chlor, żelazo i jod, oraz witaminy: z grupy B, witaminę C, E oraz kwas foliowy.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 1 blacha do pieczenia
- 1 duża miska
- 1 mała miseczka
Składniki
- ½ op. 1/2 opakowania mixu sałat młode liście
- 5 szt. kilka krążków marynowanej czerwonej cebuli
- 8 szt. 8 pomidorków koktajlowych
- ½ szt. 1/2 łodygi selera naciowego
- 1 szt. Koper włoski (fenkuł)
- 1 szt. 1 szt. warstwa
- ½ szt. 1/2 ogórka
- ½ szt. 1/2 awokado
- ¼ szkl 1/4. kaszy jaglanej1/2 szkl. pestek słonecznika
Pieczone warzywa:
- 1 szt. duży ząbek czosnku
- 1 szt. marchewka
- 1 szt. batat
- 3 łyżki ugotowanej ciecierzycy
- ½ szt. czerwonej papryki
- 2 łyżki olej ryżowy
- łyżeczki sól, pieprz, harrisa, kurkuma, czosnek
Dressing:
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżka tahini2 łyżki wody
- po ¼ łyżka sól, pieprz, czosnek, oregano i bazylia
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie
- Batata, marchewkę obierz i pokrój w kostkę, paprykę w paski. Przełóż do naczynia do zapiekania, dodaj ciecierzyce i czosnek. Posyp przyprawami i polej olejem, wymieszaj. Wstaw do piekarnika na około 15-20 min.
- Kaszę jaglaną przelej gorącą wodą lub upraż. Dodaj wodę i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Pestki słonecznika upraż na suchej patelni.
- Składniki dressingu wymieszaj.
- Warzywa pokrój w kostkę. Do misy przełóż kaszę jaglaną, sałatę, upieczone warzywa, pokrojone warzywa, posyp pestkami słonecznika i polej dressingiem.
Film
- Przygotowanie
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!