sałatka na ciepło z kaszą jaglaną

Sałatka na ciepło z kaszą jaglaną

Sałatka na ciepło z kaszą jaglaną, to świetne danie o każdej porze dnia. Jest smaczna, sycąca i bardzo zdrowa.

Sałatka na ciepło z kaszą jaglaną

Sałatka na ciepło z kaszą jaglaną, to świetne danie o każdej porze dnia. Jest smaczna, sycąca i bardzo zdrowa. Kasza i warzywa to źródło witamin i mają świetny wpływ na nasze zdrowie, dlatego warto wprowadzić je do swojej diety.



sałatka na ciepło z kaszą jaglaną

szczegóły:

Porcje

1 szt.

Czas przygotowania

20 min

Czas gotowania

20min

Poziom trudności

łatwe


Koper włoski jest źródłem polifenoli, dostarcza błonnika pokarmowego, witaminy C, kwasu foliowego, manganu oraz potasu. Najlepiej jadać go na surowo aby nie stracił właściwości w czasie gotowania. Pomaga na bóle brzucha i wzdęcia. Ma właściwości antybakteryjne, można go używać przy zapaleniu dziąseł, górnych dróg oddechowych czy gardła. Nasiona fenkułu używaj jako przyprawę.
Seler naciowy: Doskonale nawadnia – zawiera dużą ilość wody, działa przeciwzapalnie i wpływa na odporność : zawartość żelaza, cynku oraz flawonoidów i witaminy C, przyspiesza przemianę materii , poprawia wygląd skóry – zawiera cynk oraz witamin z grupy B, zmniejsza stres – zawiera magnez, ma działanie moczopędne
Bataty: zdrowsza alternatywa dla tradycyjnych ziemniaków.  To źródło minerałów : wapń, fosfor, potas, sód, magnez, chlor, żelazo i jod, oraz witaminy: z grupy B, witaminę C, E oraz kwas foliowy.
Kasza jaglana to źródło witaminy B2 i B6, niacyny, wapnia, magnezu, cynku i żelaza oraz kwasu foliowego. Jest odpowiednia dla osób z nietolerancjami. Kasza jaglana pozwala obniżyć poziom cholesterolu, jest lekko strawna, działa na organizm odkwaszająco, jest łatwo dostępna i w przystępnej cenie.


Składniki:


  • 1/2 opakowania mixu sałat młode liście
  • kilka krążków marynowanej czerwonej cebuli
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 łodygi selera naciowego
  • Koper włoski (fenkuł) 1 szt. warstwa
  • 1/2 ogórka
  • 1/2 awokado
  • 1/4 szkl. kaszy jaglanej
  • 1/2 szkl. pestek słonecznika
  • Pieczone warzywa:
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 batat
  • 3 łyżki ugotowanej ciecierzycy
  • 1/2 czerwonej papryki
  • olej ryżowy
  • sól, pieprz, harrisa, kurkuma, czosnek
  • Dressing:
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • 1 łyżka tahini
  • 2 łyżki wody
  • sól, pieprz, czosnek, oregano i bazylia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie :


  • Batata, marchewkę obierz i pokrój w kostkę, paprykę w paski.
  • Przełóż do naczynia do zapiekania, dodaj ciecierzyce i czosnek. Posyp przyprawami i polej olejem, wymieszaj. Wstaw do piekarnika na około 15-20 min.
  • Kaszę jaglaną przelej gorącą wodą lub upraż. Dodaj wodę i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Pestki słonecznika upraż na suchej patelni.
  • Składniki dressingu wymieszaj.
  • Warzywa pokrój w kostkę.
  • Do misy przełóż kaszę jaglaną, sałatę, upieczone warzywa, pokrojone warzywa, posyp pestkami słonecznika i polej dressingiem.
  • Smacznego!
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz