słodkie cannelloni

Słodkie Cannelloni

Słodkie Cannelloni, to pomył na prostą i pyszną przekąskę na rożne okazje.

Słodkie Cannelloni

Słodkie Cannelloni, to pomył na prostą i pyszną przekąskę na rożne okazje.

Cannelloni to nic innego, jak włoski makaron w kształcie dużych rurek. Rurki cannelloni to znakomita baza do kuchennych eksperymentów. Można nadziewać je dowolnym farszem – mięsnym, warzywnym, rybnym, a nawet słodkim.

Rurki nadziewane wytrwanym farszem najczęściej są zapiekane z dodatkiem sosów i sera.

Canneloni po usmażeniu są bardzo chrupiące, pękają podczas jedzenia. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej, zdążą zmięknąć od kremu.

Jaki krem do rurek?

Najlepiej się sprawdzi krem śmietanka-mascarpone, który jest świetną bazą dla innych smaków : czekolada, pistacje, kokos, orzechy, owoce.

Możesz przygotować krem budyniowy, jak do klasycznych rurek.

Rurki możesz polać czekolada, obsypać cukrem lub posmarować miodem i posypać dodatkami.

Zobacz również

Pączusie serowe
Pączusie serowe, małe puszyste i rozpływające się w ustach mini pączki. Oprószone cukrem pudrem lub oblane lukrem, będą doskonałą słodką przekąską dla dzieci i dorosłych.
Sprawdź przepis
Pączusie serowe

Przygotowanie jest bardzo proste:

Rurki usmaż na złoty kolor. Smażysz w głębokim oleju jak pączki. Po usmażeniu posmaruj miodem i obsyp wiórkami.

Składniki na krem ukręć na gęsta masę, dodaj wiórki i wymieszaj. Krem przełóż do rękawa cukierniczego. Wypełnij rurki kremem.

Przed podaniem polej miodem.

Rurki najlepiej jeść na drugi dzień.

Przepisy, które mogą Cię zainteresować

Słodkie Cannelloni

Słodkie Cannelloni, to pomył na prostą i pyszną przekąskę na rożne okazje.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
słodkie cannelloni
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 15 minuty
Danie Deser
Kuchnia polska
Porcje 16 szt.

Sprzęt

  • 1 głęboki garnek
  • 1 mikser z misą
  • 1 worek cukierniczy
  • 1 pędzelek silikonowy

Składniki
  

  • 16 szt. makaron cannelloni suchy nie gotować

Krem:

  • 250 g mascarone
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 łyżka cukru pudru opcjonalnie
  • 2 łyżki wiórek kokosowych

Dodatki

  • 4 łyzki miodu
  • 5 łyżek wiórki kokosowe

Przygotowanie

  • Makaron usmaż na zloty kolor. Usmażone rurki posmaruj miodem i obsyp wiórkami.
  • Śmietankę, mascarpone i cukier ukręć na gęsty krem, dodaj wiórki, wymieszaj. Krem przełóż do rękawa cukierniczego, następnie wypełnij rurki.
  • Rurki po usmażeniu są bardzo chrupiące. Po kilku godzinach/ nocy w lodówce zrobią się miękkie.
tagi cannelloni, krem mascarpone, makaron, słodkie cannelloni, wiórki kokosowe

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!