Deser z musem z mango

Deser z musem z mango


Deser z musem z mango

Deser z musem z mango, kremem śmietanka-mascarpone i delikatnym biszkoptem. Jest bardzo puszysty i mocno owocowy. Będzie doskonałym dodatkiem do kawy czy herbaty. To deser, który możesz zrobić na różne okazje, szybki i prosty w wykonaniu.



Deser z musem z mango

szczegóły:

Porcje

6 szt

Czas przygotowania

30

Czas gotowania

5 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • Mus mango:
  • 30g cukru
  • 190g puree z mango
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 7g żelatyny + 1 1/2 łyżki wody
  • 190 ml. śmietanki 30%
  • Krem:
  • 250g mascarpone
  • 200ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Dodatki:
  • biszkopt/biszkopty/placuszki biszkoptowe ( co masz w domu)
  • świeże mango
  • mięta
  • Do nasączenia: mocna herbata+ cytryna+ mus z mango
  • ……….
  • *przepis na mus pochodzi ze strony słodkipomysł.pl

Przygotowanie


  • Żelatynę zalej wodą i odstaw aby napęczniała.
  • Puree z mango, cukier, sok z cytryny przełóż do rondelka i zagotuj. Zdejmij z ognia i dodaj żelatynę. Mieszaj aż się cała rozpuści, odstaw do ostygnięcia. 
  • Śmietankę ubij ale nie na sztywno, musi być trochę lejąca, stopniowo dodawaj zimny mus i cały czas miksuj. Odstaw aby delikatnie zgęstniał.
  • Mascarpone, śmietankę i c. puder ukręć na gęsty krem.
  • Warstwy: biszkopt/nasączenia/mascarpone/mango/mus i tak do wypełnienia pucharków lub foremki.

Mus musi być zimny aby śmietanka się nie zważyła!!

Uważaj na czas przy ubijaniu mascarpone i śmietanki aby nie zrobić masła. 

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.