Rurki z kremem

Rurki z kremem

Rurki z kremem śmietanka-mascarpone. Kruche ciasto francuskie i aksamitny krem, to przepis na pyszny i ekspresowy deser. Rurki z kremem to klasyk, który zawsze się sprawdza. Są świętą propozycją na imprezy, święta czy jako słodka przekąska do kawy

Rurki z kremem

Rurki z kremem śmietanka-mascarpone. Kruche ciasto francuskie i aksamitny krem, to przepis na pyszny i ekspresowy deser. Rurki z kremem to klasyk, który zawsze się sprawdza. Są świętą propozycją na imprezy, święta czy jako słodka przekąska do kawy.



Rurki z kremem

szczegóły:

Porcje

14

Czas przygotowania

30

Czas gotowania

min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 250 ml śmietanki 30%
  • 250g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 op. ciasta francuskiego
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie


  • Ciasto francuskie pokrój na wąskie paski 1-11/2cm. Paski nawijaj na rurki zaczynając od wąskiej części do szerokiej. Staraj się aby ciasto nie wychodziło poza rurkę, bo będzie ciężko ją wyjąć po upieczeniu.  Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 180’C na około 15-20 min.( czas uzależniony od piekarnika)
  • Śmietankę, mascarpone i cukier ukręć na gesty krem. 
  • Krem przełóż do rękawa cukierniczego z wybraną tylka ( u mnie Wilton 1M). Wyciskaj krem tak, aby wypełnić całą rurkę. 
  • Przechowuj w lodówce, przed podaniem posyp cukrem pudrem. 
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz