babka łaciata

Babka łaciata

Babka łaciata. Przepis z cyklu.. " z zeszytu Mamy". Ciasto klasyk, które każdy zna i każdy je lubi. Jest mięciutka, puszysta i bardzo smaczna. Łatwa i ekspresowa w przygotowaniu.

Babka łaciata

Babka łaciata. Przepis z cyklu.. ” z zeszytu Mamy”. Ciasto klasyk, które każdy zna i każdy je lubi. Jest mięciutka, puszysta i bardzo smaczna. Łatwa i ekspresowa w przygotowaniu.



babka łaciata

szczegóły:

Porcje

1

Czas przygotowania

30

Czas gotowania

50 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 6 jajek ( można zrobić też z 4)
  • 200g masła
  • 2/3 szkl. cukru
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szkl. mąki
  • 2 łyżki kakao

Przygotowanie


  • Masło ukręć z cukrem, następnie dodaj 3 jajka. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, wanilię. Dokładnie wymieszaj.
  • Następnie dodaj 3 jajka i mąkę. Dokładnie wymieszaj.
  • Masę podziel na 2 części. Do jednej dodaj kakao, masę wymieszaj. 
  • Keksówkę wyłóż papierem do pieczenia. Wykładaj po 1 łyżce z każdej masy aż do zużycia. Masę wygładź, ewentualnie wymieszaj patyczkiem. 
  • Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 180’C na  40-50 min( czas uzależniony od piekarnika)
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz