Pieczony rosół
Pieczony rosół, to pyszna alternatywa dla klasycznej wersji. Rosół jest przygotowany z pieczonego mięsa i warzyw.
Pieczenie mięsa i warzyw przed gotowaniem rosołu przyspiesza jego przygotowanie. Gotowanie skraca się przynajmniej o 1 godzinę.
Do przygotowania pieczonego rosołu możesz użyć dowolnego mięsa drobiowego: kaczka, kura, indyk. Możesz dodać kawałek szpondera aby bardziej podkręcić smak.
Warzywa do rosołu to marchew, pietruszka, seler, czosnek, cebula, por. Po upieczeniu maja wspaniały smak, który oddają podczas gotowania.
Warzywa czy mięso to opcja. Miksuj jak chcesz proporcje i rodzaje mięsa czy warzyw.
Przygotowanie:
- Mięso i warzywa przełóż do formy do pieczenia. Posyp solą. Piecz 60 min, w 200’C
- Upieczone mięso i warzywa przełóż do garnka dodaj woda, przyprawy, gotuj około 1,5 godz.
- Sprawdź smak, w razie potrzeby dopraw.
Warzyw nie musisz obierać, muszą być dokładnie wyszorowane.
Mięso możesz miksować w zależności co lubisz. Może być na samym mięsie drobiowym, drobiowo-wołowe, lub wołowe. Ważne, aby użyć różnych rodzajów mięs, dzięki temu rosół będzie smaczniejszy.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 1 duża forma do pieczenia
- 1 duży garnek 6l
Składniki
Pieczenia:
- 2 szt duże marchewki
- 1 szt duży kawałek pora
- 1 szt. duży kawałek selera
- 1 szt. cebula
- 1 szt. pietruszka
- 4 szt. ząbki czosnku
- 2 szt. skrzydełka z kurczaka
- 1 szt porcja rosołowa z indyka
- 1 szt. skrzydło z indyka
- 2 szt. udka z kurczaka
- 1 szt. szyja z indyka
- 1 łyzka soli
Gotowanie
- 5 l wody
- po około ½ łyżki pieprz, czosnek suszony, suszona cebula, kurkuma, mielone ziele ang.
- 2 szt. liść laurowy
- 2 łyżki soli
- 2 szt liscie lubczyku
- 1 szt. liść selera
- 1 szt. natka pietruszki
Przygotowanie
- Wszystkie składniki przełóż do formy, posyp solą. Piecz 60min, 220’C.Przełóż do garnka, dodaj wodę, liście lubczyku, selera, przyprawy: liść laurowy, mielone ziele ang., kurkuma, czosnek, suszona cebula, sól.
- Gotuj 60 min. Sprawdź smak, w razie potrzeby dodaj więcej przypraw( sól, pieprz).Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Przygotowanie:
- etapy:
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!