stek z kalafiora

Stek z kalafiora

Stek z kalafiora, to pyszna propozycja na obiad lub kolacje.

Stek z kalafiora

stek z kalafiora

Stek z kalafiora, to pyszna propozycja na obiad lub kolacje. To proste w przygotowanie danie zasmakuje każdemu.

Stek

Stek z kalafiora, to nic innego jak pieczone plastry kalafiora z prostymi dodatkami. Danie jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, nie wymaga wielu składników. Doskonale się sprawdzi na rodzinny obiad lub jako przystawka na spotkanie ze znajomymi. Możesz przygotować go w wielu wersjach, wystarczy zmienić składniki.
Kalafior po upieczeniu jest miękki i bardzo aromatyczny. Jest bardzo sycący.

Jakie dodatki?

Stek można przygotować z dowolnymi dodatkami lub bez. Świetnie się sprawdzi pesto, gesty sos pomidorowy, pasta z pieczonego czosnku lub masełko czosnkowe, pomidory, sery ale tylko te, które dobrze się topią.

Panierka, nie rezygnuj z migdałów i parmezanu dają super smak. Jeżeli nie możesz jeść migdałów, to zamocz stek jajku i obsyp bułka tartą z parmezanem.

Zobacz również

Big Mac Tacos
Big Mac Tacos, to ekspresowy i pyszny domowy fast food, który z łatwością przygotujesz w domu.
Sprawdź przepis
Big Mac Tacos

Przygotowanie

Kalafior pokrój w plastry, zamocz w mleku lub rozmąconym jajku, następnie obsyp panierka.
Przełóż na papier do pieczenia, wstaw do rozgrzanego piekarnika na 15 -20 min 200’c. Wyjmij z piekarnika, posmaruj pesto, dodaj plastry pomidora, posyp serem. Wstaw do piekarnika na kilka minut. Ser ma się rozpuścić.
Przed podaniem polej oliwa z oliwek.

Plastry nie mogą być cienkie, bo stek się rozpadnie. Grube plastry mogą potrzebować więcej czasu w piekarniku.
Sery wybieraj takie, które dobrze się rozpuszczają i są odpowiednie do wysokich temperatur.

Stek z kalafiora

Pyszne i zdrowe danie, które zasmakuje każdemu.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
stek z kalafiora
Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Danie Danie główne
Kuchnia polska
Porcje 3 szt.

Sprzęt

  • 1 duża forma do pieczenia
  • 2 głębokie talerze
  • 1 deska i długi nóż

Składniki
  

  • 1 szt kalafior

Panierka:

  • szkl. mąki migdałowe( mielone migdały)
  • 3 łyzki parmezanu

Przyprawy:

  • po około ½ łyżeczki sól, pieprz ,harrisa, papryka słodka
  • 1 szt. 1 jajko lub mleko ( u mnie migdałowe)
  • 1 słoiczek Pesto z bazylii
  • 1 szt. Pomidor malinowy
  • 150 g. Tarta mozzarella + cheddar
  • 2 łyżki Oliwa z oliwek

Przygotowanie

  • Składniki na panierkę wymieszaj.
  • Kalafior pokrój w plastry, zamocz w mleku lub rozmąconym jajku, następnie obsyp panierka. Przełóż na papier do pieczenia, wstaw do rozgrzanego piekarnika na 15 -20 min 200’c.
  • Wyjmij z piekarnika, posmaruj pesto, dodaj plastry pomidora, posyp serem. Wstaw do piekarnika na kilka minut. Ser ma się rozpuścić .
  • Przed podaniem polej oliwa z oliwek.

Przygotowanie:

  • Etapy:
tagi kalafior, stek z kalafiora, wegetariańskie
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

2 komentarze

  1. Wygląda to przecudnie. Teraz jak mam grill elektryczny Ariete, to często korzystam i robię czy to warzywa czy właśnie steki, piersi z kurczaka. Skorzystam z przepisu i zrobię na weekendowy obiad.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!