Big Mac Tacos, to ekspresowy i pyszny domowy fast food, który z łatwością przygotujesz w domu.
Do przygotowania potrzebujesz kilku składników: tortilla, sałata lodowa, ogórki konserwowe, dobrej jakości mięso mielone, sos, ser cheddar.
Big Mac Tacos, to doskonała propozycja na obiad dla rodziny, czy na imprezy dla małych i dużych. Miłośnicy popularnych kanapek będą zachwyceni.
Przygotowywanie w domu dan typu fast food, to dużo zdrowsza alternatywa dla jedzenia na mieście i oszczędność pieniędzy.
Big Mac Tacos wychodzą soczyste i w smaku przypominają popularne kanapki. Nie jest to danie fit, ale na pewno warto je zrobić.
Najlepsze są zaraz po przygotowaniu.
Składniki:
Tortilla– możesz użyć takich jak lubisz, ważne aby były małe.
Zamiast tortilli możesz użyć chlebka pita.
Sałata lodowa: jest chrupka i świetnie się sprawdzi do takich dań
Ser: najlepszy będzie cheddar, ale mozesz wybrać dowolny, który dobrze sie rozpuszcza
Sos: to mieszanka drobno pokrojonych ogórków, cebuli, majonezu, ketchupu i musztardy
Musztarda: najlepsza będzie żółta, ja dodałam grillową i tez było pysznie
Cebula- jak dodajesz do sosu, to można pominąć
Ogórki konserwowe
Mięso mielone: robiłam na mieszanym wieprzowo- wołowym, ale może być samo wołowe lub wieprzowe
Przygotowanie:
- Sos: warzywa drobno posiekaj dodaj musztardę, ketchup i majonez, wymieszaj
- Przygotuj warzywa: sałatę pokój w cienkie paseczki a ogórki w plastry
- Mięso dopraw solą, podziel na równe części i zrób kulki
- Mięso rozsmaruj na tortilli
- Zacznij smażenie od strony mięsa, odwróć dodaj ser( przykryj pokrywką aby szybciej się rozpuścił)
- Dodaj pozostałe składniki
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Składniki
Mięso:
- 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowe
- 1½ łyżeczki soli
Dodatki;
- 6 szt. małych tortilli
- 1 szt. mała cebula
- 3 szt. ogórki konserwowe
- ½ szt. sałaty lodowej
- 6 plastrów sera cheddar
Sos:
- 1 szt. ogórek konserwowy
- 2 łyżki majonezu
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżka musztardy u mnie grillowa
Przygotowanie
- Sos: Ogórki pokrój w bardzo drobna kostkę. Dodaj musztardę, majonez i ketchup. Wymieszaj.
- Mięso wymieszaj z solą, podziel na 6 części, zrób kulki
- Cebule, ogórka i sałatę pokrój w plastry.
- Kulkę mięsa rozsmaruj na tortilli. Przełóż na patelnie, zacznij smażyć od strony z mięsem. Dociśnij łopatka. Odwróć placek, dodaj ser, przykryj pokrywka aby się szybciej roztopił. Dodaj pozostałe składniki: cebula, sałata, górek i sos.
Film
- przygotowanie:
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!