Focaccia z ziemniakami
Focaccia z ziemniakami i cebulka, tradycyjny włoski chlebak z pysznymi i aromatycznymi dodatkami. Cienkie plasterki ziemniaków i pieczona cebulka, doskonale uzupełniają smak pachnącego oliwa z oliwek drożdżowego ciasta.
Jest doskonała jako przekąska na imprezy jak i na co dzień, lub pyszny chlebk na kanapki. Przygotowanie jest proste ale wymaga czasu. Im dłużej będzie wyrastać ciasto, tym będzie smaczniejsze i lepiej wyrośnie.
Focaccia
To rodzaj włoskiego, drożdżowego pieczywa podawanego jako przystawka przed daniem głównym lub na śniadanie. Jest niezwykle popularna na całym świecie.
Focaccia jest miękka w środku, tłusta od oliwy z oliwek i przyjemnie chrupiąca na zewnątrz.
Można jeść ją na słodko lub wytrawnie z dodatkiem oliwek, pomidorków koktajlowych, suszonych pomidorów, ziemniaków, czy skarmelizowanej cebuli.
Focaccia jest doskonała do odrywania i maczania w aromatycznej oliwie lub na kanapki. Wystarczy ukroić kawałek, przeciąć go na pół i do środka włożyć dowolne nadzienie: kiełbasę, ser, pomidory.
Focaccia czy pizza?
Focaccia zrobiona ma podobny skład co ciasto na pizzę, jednak są małe różnice. Podstawowa różnica polega na innym sposobie jej przygotowania. Ciasto na pizzę wałkuje się i piecze od razu po wyrośnięciu. Natomiast domowa focaccia potrzebuje znacznie więcej czasu aby wyrosnąć. W większości przypadków jej ciasto jest także znacznie grubsze i wyższe niż w przypadku pizzy.
Przygotowanie
Zaczynasz od wymieszania i wyrobienia składników. W zależności jaką mąkę użyjesz ciasto będzie miało różnią konsystencję.
Najlepsza będzie mąka 0, jasna chlebowa lub klasyczna typ 550.
Po 10 min. zaczynasz pierwsze składanie. Chodzi o napowietrzenie ciasta. Odstawiasz na kolejne 10-20 min i jeszcze raz składasz ciasto ( na zakładkę).
Ciasto polewasz oliwą z oliwek i odstawiasz do wyrośnięcia na 24-48godzin.
Po tym czasie przekładasz na naoliwioną formę i ponownie składasz. Odstawiasz na 2 godziny do ponownego wyrośnięcia.
Teraz będzie najprzyjemniejsza część 🙂 !!! Ciasto polewasz oliwą z oliwek i palcami robisz zagłębienia. W tym momencie pojawia się więcej bąbelków 🙂
Wykładasz ulubione dodatki posypujesz solą i wstawiasz do piekarnika.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 1 forma 33×22 cm
- 1 głęboka miska
Składniki
Ciasto
- 500 g mąka "0" lub typ 550
- 420 g wody
- 7 g drożdży
- 15 g miodu
- 15 g oliwy z oliwek
- 10 g soli
Dodatki:
- 1 szt ziemniak
- 1 szt mała cebulka
- 10 szt. pomidorków rzymskich
- ¼ łyżeczki soli
- 1 szkl. oliwy z oliwek
- ¼ łyżeczki rozmarynu
Przygotowanie
- Wodę, miód, sól, drożdże, oliwę, wymieszaj. Dodaj mąkę i chwilkę wyrabiaj. Odstaw na 10 min.
- Dłonie posmaruj olejem, zacznij składać ciasto. Złap za brzeg i składaj do środka. Ciasto będzie się kleić. Odstaw na kolejne 10 min. i powtórz czynność.
- Ciasto polej oliwią z oliwek, zabezpiecz miskę folią spożywczą. Wstaw do lodówki na 24-48h.
- Formę 33×22 cm wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj oliwą z oliwek. Wyłóż ciasto, dłonie posmaruj oliwą. Zacznij składanie ciasta- na zakładkę jak tortille. Odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
- Ziemniaka i cebulkę obierz, pokrój w cienkie plasterki.
- Ciasto polej oliwą z oliwek, palcami zacznij robić zagłębienia. Rozłóż pomidorki, , ziemniaki, cebulkę, posyp solą i rozmarynem. Polej oliwa z oliwek.
- Ciasto wstaw do piekarnika na 20 min, temp. 220'C.
Film:
- Przygotowanie
Czy ciasto wkładamy do lodówki na 24-48h? Oraz ile dać świeżych drożdży zamiast suchych?
Tak 24 do 48h. Przyjmuje sie, ze 7g drożdży suszonych instant = 25 g drożdży świeżych