Focaccia

Focaccia

Focaccia, czyli tradycyjny włoski chlebek, jeden z lepszych smaków Włoch.

Focaccia

Focaccia

Focaccia, czyli tradycyjny włoski chlebek, jeden z lepszych smaków Włoch.

Focaccia

To rodzaj włoskiego, drożdżowego pieczywa podawanego jako przystawka przed daniem głównym lub na śniadanie. Jest niezwykle popularna na całym świecie.
Focaccia jest miękka w środku, tłusta od oliwy z oliwek i przyjemnie chrupiąca na zewnątrz.
Można jeść ją na słodko lub wytrawnie z dodatkiem oliwek, pomidorków koktajlowych, suszonych pomidorów, ziemniaków, czy skarmelizowanej cebuli.

Focaccia jest doskonała do odrywania i maczania w aromatycznej oliwie lub na kanapki. Wystarczy ukroić kawałek, przeciąć go na pół i do środka włożyć dowolne nadzienie: kiełbasę, ser, pomidory.

Focaccia czy pizza?


Focaccia zrobiona ma podobny skład co ciasto na pizzę, jednak są małe różnice. Podstawowa różnica polega na innym sposobie jej przygotowania. Ciasto na pizzę wałkuje się i piecze od razu po wyrośnięciu. Natomiast domowa focaccia potrzebuje znacznie więcej czasu aby wyrosnąć. W większości przypadków jej ciasto jest także znacznie grubsze i wyższe niż w przypadku pizzy.

Przygotowanie

Zaczynasz od wymieszania i wyrobienia składników. W zależności jaką mąkę użyjesz ciasto będzie miało różnią konsystencję.
Najlepsza będzie mąka 0, jasna chlebowa lub klasyczna typ 550.
Po 10 min. zaczynasz pierwsze składanie. Chodzi o napowietrzenie ciasta. Odstawiasz na kolejne 10-20 min i jeszcze raz składasz ciasto ( na zakładkę).
Ciasto polewasz oliwą z oliwek i odstawiasz do wyrośnięcia na 24-48godzin.
Po tym czasie przekładasz na naoliwioną formę i ponownie składasz. Odstawiasz na 2 godziny do ponownego wyrośnięcia.
Ciasto polewasz oliwą z oliwek i palcami robisz zagłębienia. W tym momencie pojawia się więcej bąbelków 🙂
Wykładasz ulubione dodatki posypujesz solą i wstawiasz do piekarnika.

Przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Pizza z tuńczykiem

Pizza ziemniaczana

Pizza z pastą grzybową

Zapiekanki z pastą grzybową

Zapiekanki z pieczarkami

Foccacia

Focaccia, czyli tradycyjny włoski chlebek, jeden z lepszych smaków Włoch.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
Focaccia
Czas przygotowania 1 dzień 2 godziny 30 minuty
Czas gotowania 20 minuty
Danie Przystawka
Kuchnia Italian
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 forma 33×22 cm
  • 1 głęboka miska

Składniki
  

Ciasto

  • 500 g mąka typ 550 lub 0
  • 420 g wody
  • 7 g drożdży
  • 15 g miodu
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 10 g soli

Dodatki

  • ½ słoiczka zielonych oliwek
  • 10 szt. pomidorków rzymskich
  • ¼ łyżeczki soli
  • 1 szkl. oliwy z oliwek

Przygotowanie

  • Wodę, miód, sól, drożdże, oliwę, wymieszaj. Dodaj mąkę i chwilkę wyrabiaj. Odstaw na 10 min. Dłonie posmaruj olejem, zacznij składać ciasto. Złap za brzeg i składaj do środka. Ciasto będzie się kleić. Odstaw na kolejne 10 min. i powtórz czynność.
  • Ciasto polej oliwią z oliwek, zabezpiecz miskę folią spożywczą. Wstaw do lodówki na 24-48h.
  • Formę 33×22 cm wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj oliwą z oliwek.
  • Wyłóż ciasto, dłonie posmaruj oliwą. Zacznij składanie ciasta- na zakładkę jak tortille.
  • Odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
  • Ciasto polej oliwą z oliwek, palcami zacznij robić zagłębienia. Rozłóż przecięte oliwki i pomidorki, posyp solą.
  • Ciasto wstaw do piekarnika na 20 min, temp. 220'C.

Film

  • Przygotowanie:
tagi ciasto drożdzowe, foccacia, oliwa z oliwek, oliwki, pieczywo, pomidorki rzymskie
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!