Focaccia

Focaccia, czyli tradycyjny włoski chlebek, jeden z lepszych smaków Włoch.
Focaccia
To rodzaj włoskiego, drożdżowego pieczywa podawanego jako przystawka przed daniem głównym lub na śniadanie. Jest niezwykle popularna na całym świecie.
Focaccia jest miękka w środku, tłusta od oliwy z oliwek i przyjemnie chrupiąca na zewnątrz.
Można jeść ją na słodko lub wytrawnie z dodatkiem oliwek, pomidorków koktajlowych, suszonych pomidorów, ziemniaków, czy skarmelizowanej cebuli.
Focaccia jest doskonała do odrywania i maczania w aromatycznej oliwie lub na kanapki. Wystarczy ukroić kawałek, przeciąć go na pół i do środka włożyć dowolne nadzienie: kiełbasę, ser, pomidory.
Focaccia czy pizza?
Focaccia zrobiona ma podobny skład co ciasto na pizzę, jednak są małe różnice. Podstawowa różnica polega na innym sposobie jej przygotowania. Ciasto na pizzę wałkuje się i piecze od razu po wyrośnięciu. Natomiast domowa focaccia potrzebuje znacznie więcej czasu aby wyrosnąć. W większości przypadków jej ciasto jest także znacznie grubsze i wyższe niż w przypadku pizzy.
Przygotowanie
Zaczynasz od wymieszania i wyrobienia składników. W zależności jaką mąkę użyjesz ciasto będzie miało różnią konsystencję.
Najlepsza będzie mąka 0, jasna chlebowa lub klasyczna typ 550.
Po 10 min. zaczynasz pierwsze składanie. Chodzi o napowietrzenie ciasta. Odstawiasz na kolejne 10-20 min i jeszcze raz składasz ciasto ( na zakładkę).
Ciasto polewasz oliwą z oliwek i odstawiasz do wyrośnięcia na 24-48godzin.
Po tym czasie przekładasz na naoliwioną formę i ponownie składasz. Odstawiasz na 2 godziny do ponownego wyrośnięcia.
Ciasto polewasz oliwą z oliwek i palcami robisz zagłębienia. W tym momencie pojawia się więcej bąbelków 🙂
Wykładasz ulubione dodatki posypujesz solą i wstawiasz do piekarnika.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować:

Sprzęt
- 1 forma 33×22 cm
- 1 głęboka miska
Składniki
Ciasto
- 500 g mąka typ 550 lub 0
- 420 g wody
- 7 g drożdży
- 15 g miodu
- 15 g oliwy z oliwek
- 10 g soli
Dodatki
- ½ słoiczka zielonych oliwek
- 10 szt. pomidorków rzymskich
- ¼ łyżeczki soli
- 1 szkl. oliwy z oliwek
Przygotowanie
- Wodę, miód, sól, drożdże, oliwę, wymieszaj. Dodaj mąkę i chwilkę wyrabiaj. Odstaw na 10 min. Dłonie posmaruj olejem, zacznij składać ciasto. Złap za brzeg i składaj do środka. Ciasto będzie się kleić. Odstaw na kolejne 10 min. i powtórz czynność.
- Ciasto polej oliwią z oliwek, zabezpiecz miskę folią spożywczą. Wstaw do lodówki na 24-48h.
- Formę 33×22 cm wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj oliwą z oliwek.
- Wyłóż ciasto, dłonie posmaruj oliwą. Zacznij składanie ciasta- na zakładkę jak tortille.
- Odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny.
- Ciasto polej oliwą z oliwek, palcami zacznij robić zagłębienia. Rozłóż przecięte oliwki i pomidorki, posyp solą.
- Ciasto wstaw do piekarnika na 20 min, temp. 220'C.
Film
- Przygotowanie:
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!