bajgle

Bajgle

Bajgle z dodatkiem mąki razowej. Prosty przepis z którym każdy sobie poradzi. Puszyste, delikatnie słodkie bułeczki drożdżowe. Są mięciutkie nawet na drugi dzień. Doskonałe o każdej porze dnia, rewelacyjne na kanapki.

Bajgle

Bajgle z dodatkiem mąki razowej. Prosty przepis z którym każdy sobie poradzi. Puszyste, delikatnie słodkie bułeczki drożdżowe. Są mięciutkie nawet na drugi dzień. Doskonałe o każdej porze dnia, rewelacyjne na kanapki.



bajgle

szczegóły:

Porcje

6-8 szt

Czas przygotowania

90 min

Czas gotowania

25 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 160 g maki pszennej razowej
  • 150 g maki pszennej 00 (możesz użyć dowolnej)
  • 15g cukru
  • 240-300 ml mleka
  • 7 g drożdży
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • Posypka sezamowa:
  • 1 łyżkę miodu rozpuściłam w mleku
  • Sezam biały i czarny
  • Woda do gotowania

Przygotowanie


  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, wyrabiaj przez 5 min. 
  • Przykryj ściereczka i odstaw na 1 godz.  do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu ciasto ponownie wyrób.
  • Wyłóż na deskę, podziel na 8 części. Każda uformuj w kulkę, następnie zrób dziurkę na środku. Przełóż palec i zacznij obracać ciasto ( w powietrzu lub na blacie) aby powiększyć otwór. 
  • Zagotuj wodę.  Włóż do wody po 3-4 bajgle( w zależności od wielkości garnka) i gotuj przez 30s. Wyłóż na ręcznik papierowy aby odsączyć wodę.
  • Bajgle przełóż na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, posmaruj mlekiem i posyp sezamem.
  • Włącz piekarnik na 190’C.
  • Wstaw do piekarnika na 20-25 min. ( czas uzależniony od piekarnika)
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.