Chleb z ziarnami BG

Chleb z ziarnami BG

Chleb z ziarnami BG, to zdrowa alternatywa dla klasycznych wypieków.

chleb z ziarnami bg 2

Chleb z ziarnami BG, to propozycja dla osób z nietolerancjami lub dla tych, którzy nie chcą jeść klasycznego pieczywa. Do przygotowania pieczywa wykorzystasz ulubione pestki, orzechy i płatki owsiane bez glutenu. Chleb nie zawiera maki pszennej, jajek i drożdży. Długo utrzymuje wilgoć i świeżość.
Do chleba można dodać rodzynki lub żurawinę.
Ważne!! masa na chleb musi długo postać w lodowce- dzięki temu chleb nie kruszy się po upieczeniu. Nie kroimy ciepłego chleba, będzie się kruszyć.

Chleb z ziarnami BG

Chleb z ziarnami BG, to zdrowa alternatywa dla klasycznych wypieków.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
chleb z ziarnami bg 2
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Danie Pieczywo
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 forma prostokątna 24×11 cm
  • 1 duża miska

Składniki
  

  • 220 g płatków owsianych bg
  • 150 g pestki słonecznika
  • 100 g pestek z dyni
  • ½ szkl. migdałów *opcjonalnie
  • 2 łyzki babki jajowatej
  • 1 łyzka chia
  • 12 g soli
  • 30 g oleju ryżowego lub oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • 400 ml wody

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki wymieszaj, wstaw do lodówki na najlepiej na 12 godz. minimalnie 2 godz. Im dłużej postoją składniki, chleb będzie bardziej zwarty i nie bedzie sie kruszyć.
  • Przełóż do formy keksówki, wstaw do rozgrzanego piekarnika 190-200'c, na około 1 godzinę. Czas pieczenia uzależniony od piekarnika.

film:

  • przygotowanie

Uwagi:

Ilość wody będzie uzależniona od firmy z jakiej są płatki owsiane i od tego jak wilgotny chleb lubisz. 
 
tagi bez glutenu, bg, chleb, chleb z ziarnami, pestki dyni, pestki słonecznika
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!