Chleb z ziarnami BG
Chleb z ziarnami BG, to zdrowa alternatywa dla klasycznych wypieków.
Chleb z ziarnami BG, to propozycja dla osób z nietolerancjami lub dla tych, którzy nie chcą jeść klasycznego pieczywa. Do przygotowania pieczywa wykorzystasz ulubione pestki, orzechy i płatki owsiane bez glutenu. Chleb nie zawiera maki pszennej, jajek i drożdży. Długo utrzymuje wilgoć i świeżość.
Do chleba można dodać rodzynki lub żurawinę.
Ważne!! masa na chleb musi długo postać w lodowce- dzięki temu chleb nie kruszy się po upieczeniu. Nie kroimy ciepłego chleba, będzie się kruszyć.
Przepisy, które mogą Cię zainteresować
Sprzęt
- 1 forma prostokątna 24×11 cm
- 1 duża miska
Składniki
- 220 g płatków owsianych bg
- 150 g pestki słonecznika
- 100 g pestek z dyni
- ½ szkl. migdałów *opcjonalnie
- 2 łyzki babki jajowatej
- 1 łyzka chia
- 12 g soli
- 30 g oleju ryżowego lub oliwy z oliwek
- 2 łyżki miodu
- 400 ml wody
Przygotowanie
- Wszystkie składniki wymieszaj, wstaw do lodówki na najlepiej na 12 godz. minimalnie 2 godz. Im dłużej postoją składniki, chleb będzie bardziej zwarty i nie bedzie sie kruszyć.
- Przełóż do formy keksówki, wstaw do rozgrzanego piekarnika 190-200'c, na około 1 godzinę. Czas pieczenia uzależniony od piekarnika.
film:
- przygotowanie
Uwagi:
Ilość wody będzie uzależniona od firmy z jakiej są płatki owsiane i od tego jak wilgotny chleb lubisz.
Ale super alternatywna dla zwykłego chleba!!
Do tego zdrowa. Polecam.
Czym można zastąpić babkę jajowata?
Możesz dodać jajko.