chleb z ziarnami bg 2

Chleb z ziarnami BG

Chleb z ziarnami BG Chleb z ziarnami BG, to zdrowa alternatywa dla klasycznych wypieków. Chleb z ziarnami BG, to propozycja dla osób z nietolerancjami lub dla tych, którzy nie chcą jeść klasycznego pieczywa. Do przygotowania pieczywa wykorzystasz ulubione pestki, orzechy i płatki owsiane bez glutenu. Chleb nie zawiera maki pszennej, jajek i drożdży. Długo utrzymuje […]
Ocena: 5
Sylwia
Komentarze: 4
01/04/2023

Chleb z ziarnami BG

Chleb z ziarnami BG, to zdrowa alternatywa dla klasycznych wypieków.

chleb z ziarnami bg 2

Chleb z ziarnami BG, to propozycja dla osób z nietolerancjami lub dla tych, którzy nie chcą jeść klasycznego pieczywa. Do przygotowania pieczywa wykorzystasz ulubione pestki, orzechy i płatki owsiane bez glutenu. Chleb nie zawiera maki pszennej, jajek i drożdży. Długo utrzymuje wilgoć i świeżość.
Do chleba można dodać rodzynki lub żurawinę.
Ważne!! masa na chleb musi długo postać w lodowce- dzięki temu chleb nie kruszy się po upieczeniu. Nie kroimy ciepłego chleba, będzie się kruszyć.

Zobacz również

Foccacia
To rodzaj włoskiego, drożdżowego pieczywa podawanego jako przystawka przed daniem głównym lub na śniadanie. Jest niezwykle popularna na całym świecie. 
Sprawdź przepis
Focaccia

Przepisy, które mogą Cię zainteresować

Chleb z ziarnami BG

Chleb z ziarnami BG, to zdrowa alternatywa dla klasycznych wypieków.
523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
chleb z ziarnami bg 2
Czas przygotowania 10 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Danie Pieczywo
Kuchnia polska
Porcje 1 szt.

Sprzęt

  • 1 forma prostokątna 24×11 cm
  • 1 duża miska

Składniki
  

  • 220 g płatków owsianych bg
  • 150 g pestki słonecznika
  • 100 g pestek z dyni
  • ½ szkl. migdałów *opcjonalnie
  • 2 łyzki babki jajowatej
  • 1 łyzka chia
  • 12 g soli
  • 30 g oleju ryżowego lub oliwy z oliwek
  • 2 łyżki miodu
  • 400 ml wody

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki wymieszaj, wstaw do lodówki na najlepiej na 12 godz. minimalnie 2 godz. Im dłużej postoją składniki, chleb będzie bardziej zwarty i nie bedzie sie kruszyć.
  • Przełóż do formy keksówki, wstaw do rozgrzanego piekarnika 190-200'c, na około 1 godzinę. Czas pieczenia uzależniony od piekarnika.

film:

  • przygotowanie

Uwagi:

Ilość wody będzie uzależniona od firmy z jakiej są płatki owsiane i od tego jak wilgotny chleb lubisz. 
 
tagi bez glutenu, bg, chleb, chleb z ziarnami, pestki dyni, pestki słonecznika
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Oceń ten przepis!




Śledź mnie na IG