Chleb z mąka razową i pestkami dyni

Chleb z mąką razową i pestkami dyni

Chleb z mąka razową i pestkami dyni. Wspaniale pachnie, ma chrupiącą skórkę i rewelacyjny smak dzięki długiej fermentacji. W środku jest ciemniejszy przez dodatek mąki razowej. Świeżość utrzymuje nawet do 4-5 dni.

Chleb z mąką razową i pestkami dyni

Chleb z mąka razową i pestkami dyni. Wspaniale pachnie, ma chrupiącą skórkę i rewelacyjny smak dzięki długiej fermentacji. W środku jest ciemniejszy przez dodatek mąki razowej. Świeżość utrzymuje nawet do 4-5 dni.



Chleb z mąka razową i pestkami dyni

szczegóły:

Porcje

1 szt

Czas przygotowania

10 min + 12 godz. w lodówce

Czas gotowania

60 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  •  300 g mąki pszennej
  • 150 g mąki pszennej razowej
  • 360 ml letniej wody
  • 1/2 łyżeczki drożdży instant
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 100 g pestek dyni

Przygotowanie


  • Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Wstaw na noc do lodówki. Rano, wyjmij z lodówki i odstaw w ciepła miejsce.
  • Ciasto przełóż na deskę, posyp mąką i zacznij wyrabiać. Jak ciasto zrobi się plastyczne uformuj kształt chleba. Koszyk do wyrastania chleba posyp mąką, przełóż chleb i odstaw na 25 min w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia. 
  • Garnek wstaw do rozgrzanego piekarnika na 200’C aby się nagrzał – około 15-20min..
  • Wyjmij z piekarnika i ostrożnie przełóż wyrośnięty chleb, przykryj przykrywka. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 200’C, następnie po 30 min. zdejmij pokrywkę i zostaw na kolejne 15 min.
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz