Cantuccini

Cantuccini

Cantuccini to włoskie ciasteczka przypominające podłużne sucharki. Pieczone są z całymi migdałami. Występują też z innymi dodatkami. Są twarde, słodkie i przyjemnie chrupią.

Cantuccini

Cantuccini to włoskie ciasteczka przypominające podłużne sucharki. Pieczone są z całymi migdałami. Występują też z innymi dodatkami. Są twarde, słodkie i przyjemnie chrupią.



Cantuccini

szczegóły:

Porcje

30 szt

Czas przygotowania

15 min

Czas gotowania

30 min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 280 g mąki, najlepiej typ ’00 lub zwykła pszenna
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 130 g migdałów ze skórką
  • 2 jajka
  • starta skórka z jednej cytryny
  • starta skórka z jednej pomarańczy
  • 1 łyżeczka amoniaku do pieczenia lub proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • jedno żółtko do posmarowania ciasta przed pieczeniem
  • wanilia

Przygotowanie


  • W misce ukręć jajka z cukrem na puszystą masę, następnie dodaj sól, skórkę cytryny i pomarańczy, wanilię.

  • Do masy dodaj mąkę i amoniak. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj aby powstałam gładka masa. Na koniec dodaj migdały i całość wymieszaj.

  • Z masy uformuj dwa rulony ( jak na kopytka tylko troszkę szersze), lekko je spłaszcz . Ułóż na przygotowanej blaszce do pieczenia.

  • Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180’C, piecz przez 15-20 minut. Wyjmij, od razu pokrój bardzo ostrym nożem na ukośne plastry

  • Następnie przełóż ciasteczka ponownie a blachę, wstaw do piekarnika rozgrzanego na 160’C i zapiekaj z każdej strony po 4 min. 

Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz