Pailleté Feuilletine

Pailleté Feuilletine-chrupiąca prażynka

Pailleté Feuilletine-chrupiąca prażynka. Jest to świetny dodatek do kremów do tortów, do chrupki, czy do posypania deserów. Może być też pyszną , słodką przekąska.

Pailleté Feuilletine-chrupiąca prażynka

Pailleté Feuilletine-chrupiąca prażynka. Jest to świetny dodatek do kremów do tortów, do chrupki, czy do posypania deserów. Może być też pyszną , słodką przekąska.



Pailleté Feuilletine-chrupiąca prażynka

szczegóły:

Porcje

1 szt

Czas przygotowania

5 min

Czas gotowania

10-15min

Poziom trudności

łatwe


Składniki:


  • 1 białko jaja, u mnie 30 g
  • Masło – tyle samo, ile wyniosła waga białka
  • Cukier puder – tyle samo, ile wyniosła waga białka
  • Mąka pszenna – tyle samo, ile wyniosła waga białka

Przygotowanie


  • Masło wymieszaj z białkiem ( wystarczy rózga), następnie dodaj suche składniki. Dokładnie wymieszaj. Jak pojawią się grudki to blenderem zblenduj na gładki krem. 
  • Masę przełóż na papier do pieczenia i cienko rozsmaruj po całej długości papieru. Wstaw do rozgrzanego piekarnika na 160’C na 10-15 min. Chrupka ma być złocisto-brązowa. Uważaj aby jej nie przypalić bo będzie gorzka.  
  • Zimną chrupkę połam na mniejsze kawałki. 
  • Trzymaj w szczelnie zamkniętym pojemniku.  
Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go!

Zostaw komentarz