precle

 Precle

Domowe precle, to pyszne bułeczki z chrupiącą skórką i miękkim miąższem.

    Precle

Domowe precle, to pyszne bułeczki z chrupiącą skórką i miękkim miąższem. Maja charakterystyczny kształt, który przypomina cyferkę 8 i ciemną skórkę z pęknięciami. Są posypywane makiem, sezamem bądź solą.

To doskonały dodatek do śniadania czy wytrawna słona przekąską między posiłkami lub do piwa.

Zobacz również

Chleb z ziarnami BG
Chleb z ziarnami BG, to zdrowa alternatywa dla klasycznych wypieków.
Sprawdź przepis
chleb z ziarnami bg 2

Przygotowanie.

1. Połącz wszystkie składniki ciasta oprócz masła. Wymieszaj, następnie zacznij dodawać masło, aż masa będzie gładka
2. Z ciasta uformuj kulę, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 1-2 godziny lub do momentu, aż objętość prawie się podwoi.
3. Podziel ciasto na 6 równych części i uformuj z nich kulki.
4. Z każdej kulki ciasta uformuj długi wałeczek. Im dłuższy, to precle będą cieńsze. Zwiń jak na filmie.
5. Uformowane precle układaj na pojedynczych arkuszach papieru pergaminowego (ułatwi to przenoszenie), przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 30 min.
6. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
7. Wodę zagotuj, ostrożnie wsyp sodę. Do garnka włóż po 2 precle. Gotuj przez 3s z każdej strony. Precle przełóż na papier do pieczeni.
8.Natnij każdy precel i posyp grubą solą.
9.Piecz przez 15-20 minut lub do momentu, aż precle nabiorą głęboko złocistego koloru

     Precle

    Domowe precle, to pyszne bułeczki z chrupiącą skórką i miękkim miąższem.
    523610943b7078fa3fd75c9b996821af?s=30&d=mm&r=gSylwia
    precle
    Czas przygotowania 2 godziny
    Czas gotowania 20 minuty
    Danie Pieczywo
    Kuchnia polska
    Porcje 6 szt.

    Składniki
      

    Ciasto

    • 400 g mąki
    • 210 g wody
    • 4 g suchych drożdży
    • 7 g soli
    • 35 g miękkiego masła
    • 1 płaska łyżka miodu

    Do gotowania

    • 2 l wody
    • 35 g sody oczyszczonej

    Dodatki

    • 1 łyzka sól do posypania

    Przygotowanie

    • 1. Połącz wszystkie składniki ciasta oprócz masła. Wymieszaj, następnie zacznij dodawać masło, aż masa będzie gładka.
    • 2. Z ciasta uformuj kulę, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 1-2 godziny lub do momentu, aż objętość prawie się podwoi.
    • 3. Podziel ciasto na 6 równych części i uformuj z nich kulki.
    • 4. Z każdej kulki ciasta uformuj długi wałeczek. Im dłuższy, to precle będą cieńsze. Zwiń jak na filmie
    • 5. Uformowane precle układaj na pojedynczych arkuszach papieru pergaminowego (ułatwi to przenoszenie), przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 30 min.
    • 6. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
    • 7. Wodę zagotuj, ostrożnie wsyp sodę. Do garnka włóż po 2 precle. Gotuj przez 3s z każdej strony. Precle przełóż na papier do pieczeni.
    • 8.Natnij każdy precel i posyp grubą solą.
    • 9.Piecz przez 15-20 minut lub do momentu, aż precle nabiorą głęboko złocistego koloru
    tagi bulki, bułki drożdżowe, precle

    Spodobał Ci się ten przepis? Udostępnij go innym!

    Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”

    Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
    Dziękuję za Twoje zaangażowanie!

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Oceń ten przepis!