Precle
Domowe precle, to pyszne bułeczki z chrupiącą skórką i miękkim miąższem. Maja charakterystyczny kształt, który przypomina cyferkę 8 i ciemną skórkę z pęknięciami. Są posypywane makiem, sezamem bądź solą.
To doskonały dodatek do śniadania czy wytrawna słona przekąską między posiłkami lub do piwa.
Przygotowanie:
1. Połącz wszystkie składniki ciasta oprócz masła. Wymieszaj, następnie zacznij dodawać masło, aż masa będzie gładka
2. Z ciasta uformuj kulę, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 1-2 godziny lub do momentu, aż objętość prawie się podwoi.
3. Podziel ciasto na 6 równych części i uformuj z nich kulki.
4. Z każdej kulki ciasta uformuj długi wałeczek. Im dłuższy, to precle będą cieńsze. Zwiń jak na filmie.
5. Uformowane precle układaj na pojedynczych arkuszach papieru pergaminowego (ułatwi to przenoszenie), przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 30 min.
6. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
7. Wodę zagotuj, ostrożnie wsyp sodę. Do garnka włóż po 2 precle. Gotuj przez 3s z każdej strony. Precle przełóż na papier do pieczeni.
8.Natnij każdy precel i posyp grubą solą.
9.Piecz przez 15-20 minut lub do momentu, aż precle nabiorą głęboko złocistego koloru
Przepisy, które mogą Cię zainteresować:
Składniki
Ciasto
- 400 g mąki
- 210 g wody
- 4 g suchych drożdży
- 7 g soli
- 35 g miękkiego masła
- 1 płaska łyżka miodu
Do gotowania
- 2 l wody
- 35 g sody oczyszczonej
Dodatki
- 1 łyzka sól do posypania
Przygotowanie
- 1. Połącz wszystkie składniki ciasta oprócz masła. Wymieszaj, następnie zacznij dodawać masło, aż masa będzie gładka.
- 2. Z ciasta uformuj kulę, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 1-2 godziny lub do momentu, aż objętość prawie się podwoi.
- 3. Podziel ciasto na 6 równych części i uformuj z nich kulki.
- 4. Z każdej kulki ciasta uformuj długi wałeczek. Im dłuższy, to precle będą cieńsze. Zwiń jak na filmie
- 5. Uformowane precle układaj na pojedynczych arkuszach papieru pergaminowego (ułatwi to przenoszenie), przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 30 min.
- 6. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
- 7. Wodę zagotuj, ostrożnie wsyp sodę. Do garnka włóż po 2 precle. Gotuj przez 3s z każdej strony. Precle przełóż na papier do pieczeni.
- 8.Natnij każdy precel i posyp grubą solą.
- 9.Piecz przez 15-20 minut lub do momentu, aż precle nabiorą głęboko złocistego koloru
Nie wahaj się zaglądać tu często i pamiętaj, by powiedzieć krótkie „cześć!”
Komentarze pod przepisami są mile widziane. Jeśli podoba Ci się ten przepis, zostaw komentarz i wystaw ocenę. Masz jakieś pytania? Chętnie na nie odpowiem.
Dziękuję za Twoje zaangażowanie!